«Exit»: Fjernet detaljen

Derfor har produksjonen redigert bort privatflyets registreringsnummer.

REDIGERT BORT: I det opprinnelige «Exit»-klippet av dette privatflyet, var det et godt synlig registreringsnummer på eksteriøret. Kjennetegnet er fjernet i selve episoden. Skjermdump: NRK
REDIGERT BORT: I det opprinnelige «Exit»-klippet av dette privatflyet, var det et godt synlig registreringsnummer på eksteriøret. Kjennetegnet er fjernet i selve episoden. Skjermdump: NRK Vis mer
Publisert

I midten av februar skrev Børsen om et privatfly-klipp hentet fra NRK-serien «Exit». I en av scenene ble det nemlig brukt bilder av et Gulfstream 3 fra 1983, med registreringsnummeret N467AM godt synlig på siden.

I siste redigerte utgave av fjerde episode er nummeret redigert bort.

«Exit»-produsent Petter Testmann-Koch i produksjonsselskapet Fremantle forklarer at det har en helt naturlig årsak.

- Vi har for vane å redigere bort alle slike kjennetegn, men bildene av de ulike flyene som vi har kjøpt fra en bildeportal, hadde ikke vært gjennom denne prosessen da promoen ble klippet og publisert, skriver han i en e-post til Børsen.

- Landet i Abu Dhabi

Flyet er registrert på et trust i Salt Lake City i Utah, USA. Hvem som eier det er ukjent.

Som Børsen tidligere har omtalt gir registreringsnummeret imidlertid flere treff, blant annet hos det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency.

KOBLET TIL MOSSAD: Dette flyet skal ha vært brukt av den israelske etterretningstjenesten. Her dukker det opp i «Exit» - før registreringsnummeret ble fjernet i selve episoden. Skjermdump: NRK
KOBLET TIL MOSSAD: Dette flyet skal ha vært brukt av den israelske etterretningstjenesten. Her dukker det opp i «Exit» - før registreringsnummeret ble fjernet i selve episoden. Skjermdump: NRK Vis mer

De viser til en Twitter-melding skrevet av militærkorrespondenten til det statlig eide israelske nyhetsbyrået IPBC, Itay Blumental.

I november 2021 skal flyet, ifølge ham, ha landet på flyplassen i Abu Dhabi, og være brukt av den israelske etterretningstjenesten Mossad. Blumental har flere ganger skrevet om flyet på Twitter, og blitt sitert av Times of Israel.

- Spesialoppdrag-jet

Også Steffan Watkins, som sporer fly på nett, skriver på Twitter at flyet er brukt av Mossad. Journalist i den israelske avisa Haaretz, Avi Scharf, omtalte flyet slik på Twitter i august i fjor:

«Exit»-aktuelle Tobias Santelmann forteller hvordan han egentlig snakker, ukjent hobby og det største offeret han gjør som skuespiller. Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

«Sannsynligvis bare en tilfeldighet: Den pakistanske statsministeren Sharif landet i Doha på tirsdag med militærflyet J-756, her til høyre. På onsdag kom ex-playboy-flyet, nå Mossads spesialoppdrag-jet, fra Israel og landet rett ved siden av. Dro etter ni timer».

Han har også tidligere omtalt flyet som Mossad-brukt.

Børsen har forsøkt å verifisere at flyet er brukt av Mossad. Kommunikasjonsrådgiver i Luftfartstilsynet, Mali Malmedal, sier at de ikke har noen kjennskap til om flyet er brukt av etterretningstjenesten.

- Intet unormalt

Overfor Børsen forklarer «Exit»-produsent Testmann-Koch at også «de ser på eierskapsregistre» ved bruk av eksempelvis privatfly i serien.

- Intet unormalt funn der, ut ifra hva som er offentlig, tilgjengelig informasjon, skriver han.

FØRSTE BILDENE: Få en sniktitt på siste sesong av «Exit». Video: NRK Vis mer

I midten av februar forklarte Testmann-Koch at Stockshot-bildene av flyet i lufta var kjøpt av et arkivfotografibyrå.

- Vi har sett på det historiske eierskapet til flyet og klarte ikke identifisere noen irregulariteter her. Mange av flybildene som har ligget i klippen til nå er såkalte «place holders», altså bilder som markerer hva som skal ligge der, men som ikke er de aktuelle bildene som faktisk vil benyttes, svarte han i en e-post den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer