- «Exit» på speed i fri dressur

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen tar et kraftig oppgjør med nettverket av investorer og næringstopper som snakker om valgstrategi på meldingstjenesten WhatsApp.

- TRIST: Byrådsleder Raymond Johansen reager sterkt på avsløringene om en lukket gruppe der det diskuteres hvordan Arbeiderpartiet kan knekkes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- TRIST: Byrådsleder Raymond Johansen reager sterkt på avsløringene om en lukket gruppe der det diskuteres hvordan Arbeiderpartiet kan knekkes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag avslørte Dagens Næringsliv hvordan noen av landets rikeste har diskutert politikk i en lukket gruppe på samtaletjenesten «WhatsApp». I spissen for nettverket står investor Øystein Stray Spetalen. Her har de blant annet diskutert såkalte drittpakker mot politikere på venstresida.

I gruppa som har navnet «Politikk», og i slutten av august besto av 128 medlemmer, diskuteres det blant annet hvordan man kan knekke Arbeiderpartiet og miljøbevegelsen, skriver avisa. Et betydelig antall av medlemmene i gruppa tilhører den norske finanseliten.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen tar nå et kraftig oppgjør med nettverket.

- Russepresident Spetalen

På Facebook skriver han at dette minner ham om finansfolkene i TV-serien «Exit»:

«Dette er jo Exit på speed i fri dressur – et gymnasialt russetreff med russepresident Spetalen i spissen!»

Johansen skriver videre at han er glad for at det nå er framme i lyset hvordan enkelte mektige mennesker går sammen for å påvirke politikken.

«Mange av medlemmene i denne gruppa er mektige mennesker med mye penger, med en stor villighet til å bruke penger og nettverk for å drive negativ kampanje for å påvirke norsk politikk. Det er veldig bra at Dagens Næringsliv gir oss et dypdykk ned i det aller mørkeste, i en veldig trist verden.»

Ifølge Dagens Næringsliv er 13 av gruppens deltakere er på bladet Kapitals oppdaterte liste over Norges 400 rikeste. I tillegg skal gruppa bestå av advokater, skipsredere, noen utvalgte politikere, samt en del journalister og redaktører.

Johansen utfordrer nå partiene som har mottatt støtte fra rikfolkene, og nevner også Senterpartiet blant dem.

Gordon Gekko

«Er det sånn at de partiene det gjelder kan vedkjenne seg den måten disse folka jobber på? Hvis ikke de kan det, så bør de anstendigheten navn gi tilbake pengene, slik Høyre, KrF og Venstre gjorde med pengene de mottok fra «Aksjon for borgerlig valgseier».»

Byrådslederen maler også fram bilder fra rikingklassikeren «Wall Street» når han skriver om den kyniske hovedrollefiguren Gordon Gekko.

«I min landsmøtetale i 2013 snakket jeg om at vi ikke har plass til flere Gordon Gekkoer i Norge. Men da ble jeg kraftig avvist av både norsk næringsliv og norsk presse, med klar tale om at slike tilstander har vi ikke i Norge. Det var nok riktigere enn jeg selv trodde.»

Erna: - Tar avstand fra drittpakker

Statsminister Erna Solberg svarte fredag om saken i valgboden. Medlemmene i chattegruppen gir klare sympatier for høyresida i politikken.

- Synes du det er riktig måte å drive demokratiet vårt på?

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

- Nei, det så litt ut som gutteklubben grei. Spetalen har vel bedt meg om å gå av et par ganger, i alle fall minst én. Så jeg oppfatter ikke at dette er våre folk. Men i demokratiet synes jeg vi skal være i det åpne lende og foreta diskusjonene der de er.

- For min del har jeg ikke WhatsApp engang, så jeg aner ikke hva dette er.

- Så drittpakker planlagt i det skjulte er noe statsministeren tar avstand fra?

- Absolutt. Jeg mener det er lov å diskutere politikk i alle typer grupper, det bør vi alle gjøre, jeg mener det er viktig å engasjere seg. Men det er viktig at det er åpnet og ryddig.

Støre: Forstemmende

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerer kraftig på det som er kommet fram i avsløringen.

- Jeg mener det er forstemmende at noen av Norges rikeste snakker om demokratiet vårt på denne måten, og er åpne for å bruke metoder jeg hadde håpet at vi ikke hadde i Norge, men nå er dette ute i lyset og jeg håper samfunnsdebatten tar tak i det, sa Støre til Dagbladet etter statsministerduellen på Studentersamfundet i Trondheim torsdag kveld.

Om at det i DN-artikkelen blant annet diskuteres saken om den ulovlige fiksinga av brygga på egen hytte i 2011, svarer Støre følgende til Dagbladet:

- Det er en sak som ligger bak meg nå.

DNs avsløring får også Ap-nestleder Hadia Tajik til å reagere kraftig.

- Det er bra at dette kommer fram i lyset. Det er et eksempel på hvordan personer med økonomisk makt noen ganger kan mene at de har krav på mer politisk makt enn andre. Det har dei ikke, skrev Tajik på Facebook torsdag kveld og fortsatte.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer