Få enda mer panikk

For et år siden sa Greta Thunberg i Davos at folk burde få panikk. Det har hun fått mye kjeft for.

- INGETING HAR BLITT GJORT: Selv om hun har vært med på å øke oppmerksomheten og skape en klimabevegelse, sier Greta Thunberg at ingenting egentlig har skjedd. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Greta Thunberg (17) skremmer barn og unge og tar fra dem fremtidshåpet, hevdes det i fullt alvor. Å skape panikk er ikke hjelpsomt.

Men slapp av, sa Thunberg da hun i ettermiddag var tilbake på åstedet som en av hovedtalerne hos World Economic Forum. Tro meg, jeg har sagt det før, og det skjer ingenting.

Den svenske tenåringen har etterhvert lært seg å bruke humor som våpen mot de hissige angrepene hun ustanselig utsettes for. En av hennes fremste kritikere var i den sveitsiske alpebyen samtidig med henne. Donald Trump advarte mot «dommedagsprofeter» og sa det er tid for optimisme, ikke pessimisme. Det er mulig han hadde den unge klimaaktivisten i tankene.

TRUMP: Den amerikanske presidenten Donald Trump var tydelig på hvilken retningen han mener den amerikanske økonomien går, da han talte til toppmøtet i Davos. Video: AP Vis mer

Greta Thunberg ser liten grunn til optimisme. Hun beklaget at USA hadde gått fra Paris-avtalen, men er ikke videre imponert over innsatsen til landene som fortsatt er forpliktet. Hun vil gå enda mer drastisk til verks og mener lavutslippsmålet er altfor slapt. Bare null utslipp er godt nok.

Den store skurken er petroleumsindustrien. Hun har tidligere kritisert Norge for å fortsette leting etter mer olje. Sammen med en gruppe klimaaktivister, har hun med seg en kravliste som får oljelobbyen til å svartne. Aktivistene vil ha slutt på all oljeleting og utvinning. Slutt på alle subsidier av fossilt brensel. Og krever at investeringsfond og banker trekker seg helt ut av petroleumsindustrien.

Og de vil at det skal skje nå, ikke om 20 eller 30 år, ikke en gang til neste år.

Det er den kompromissløse linjen som har skaffet Thunberg en hærskare av fans, ikke minst blant unge, og like mange motstandere. I Davos finnes det nok en del av den siste gruppen, selv om det er vanskelig å si det for høyt når klimakrisen er årets tema på det eksklusive toppmøtet.

Temaet speiles også i den årlige Global Risks-rapporten forumet produserer. For første gang i langtidsvarslet for de neste ti åra, handler alle de fem største risikofaktorene om klima:

TOPPMØTE: Toppmøtet i Davos preger nyhetsbilde. En ung jente og en eldre herremann gjør årets forum ekstra spennende. Video: Nicolai Eriksen Vis mer

Mer ekstremvær med tap av menneskeliv og omfattende ødeleggelser på eiendom og infrastruktur.

Myndigheter og næringslivets manglende evne til omstilling og skadebegrensning.

Menneskeskapte miljøødeleggelser og katastrofer, inkludert miljøkriminalitet slik som oljeutslipp og radioaktiv forurensing.

Omfattende tap av biomangfold og kollaps av økosystem til lands og til havs, med irreversible konsekvenser for miljøet som vil føre til alvorlig mangel på ressurser for menneskeheten såvel som industrier.

Store naturkatastrofer i form av jordskjelv, tsunamier, vulkanutbrudd og geomagnetiske stormer.

Dette er en rapport som forteller næringslivet om de største utfordringene de neste ti åra. For skrekkscenarioet Greta Thunberg snakker om, er forlengst tatt inn i næringslivets langsiktige prognoser og kalkyler. Dette merkes allerede på bunnlinja. Så er spørsmålet om de lytter til Thunbergs utålmodige krav om å handle raskere.

Huset står fortsatt i brann, sa Greta Thunberg til verdensledere og næringslivstopper.

Pyttsan, var Donald Trumps svar. Det er bare økonomien det lukter svidd av. Den går så det griner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer