Få enda mer panikk

For et år siden sa Greta Thunberg i Davos at folk burde få panikk. Det har hun fått mye kjeft for.

- INGETING HAR BLITT GJORT: Selv om hun har vært med på å øke oppmerksomheten og skape en klimabevegelse, sier Greta Thunberg at ingenting egentlig har skjedd. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Greta Thunberg (17) skremmer barn og unge og tar fra dem fremtidshåpet, hevdes det i fullt alvor. Å skape panikk er ikke hjelpsomt.

Men slapp av, sa Thunberg da hun i ettermiddag var tilbake på åstedet som en av hovedtalerne hos World Economic Forum. Tro meg, jeg har sagt det før, og det skjer ingenting.

Den svenske tenåringen har etterhvert lært seg å bruke humor som våpen mot de hissige angrepene hun ustanselig utsettes for. En av hennes fremste kritikere var i den sveitsiske alpebyen samtidig med henne. Donald Trump advarte mot «dommedagsprofeter» og sa det er tid for optimisme, ikke pessimisme. Det er mulig han hadde den unge klimaaktivisten i tankene.

Greta Thunberg ser liten grunn til optimisme. Hun beklaget at USA hadde gått fra Paris-avtalen, men er ikke videre imponert over innsatsen til landene som fortsatt er forpliktet. Hun vil gå enda mer drastisk til verks og mener lavutslippsmålet er altfor slapt. Bare null utslipp er godt nok.

Den store skurken er petroleumsindustrien. Hun har tidligere kritisert Norge for å fortsette leting etter mer olje. Sammen med en gruppe klimaaktivister, har hun med seg en kravliste som får oljelobbyen til å svartne. Aktivistene vil ha slutt på all oljeleting og utvinning. Slutt på alle subsidier av fossilt brensel. Og krever at investeringsfond og banker trekker seg helt ut av petroleumsindustrien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer