- Få tegn til bedring

Hver dag i 2023 har omkring 15 bedrifter gått konkurs. Lite tyder på at bedre tider er på vei.

KONKURSDRIVER: Situasjonen ser mørkest ut for bygg- og anleggsbransjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KONKURSDRIVER: Situasjonen ser mørkest ut for bygg- og anleggsbransjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I november gikk totalt 310 selskaper konkurs. Det er en økning på 8,4 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, ifølge tall fra Fair Collection.

Om lag 15 bedrifter har gått konkurs hver dag så langt i 2023.

- 2023 blir et år der konkursnivået korrigerer seg tilbake mot normalen fra før pandemien. Vi har hatt konkursvekst gjennom hele året, og det er få tegn til bedring. Konkurstakten kombinert med sterk inkassovekst gjør at ingen har grunn til å juble med det første.

Det sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Collection, til Børsen.

- I knestående

Hittil i år har 3464 selskaper gått dukken. Dette er nesten 24 prosent flere sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Konkursøkningen i november har vært størst i serveringsbransjen, bygg- og anleggsbransjen og i detaljhandelen.

- Bygg- og anleggsbransjen er og forblir den store konkursdriveren i norsk næringsliv over tid. Bransjen er dessverre i knestående som følge av kraftig redusert byggeaktivitet, og vi forventer at dette vil dra opp konkurstallene fremover, sier Aandalen.

Økte inkassotall

Samtidig sier han at veksten i antall inkassovarsler gir grunn til bekymring. Inkassotallene fra Fair Collection har økt med 16,7 prosent det siste halvåret, og i oktober alene var det 14,1 prosent flere inkassosaker.

- Mange får ikke budsjettene til å gå opp og hver måned er i praksis et minusprosjekt. Året har vært krevende for norske husholdninger, og misligholdet stiger. Vi ser heller ikke tegn til at dette vil avta i tiden som kommer.