Facebook-rykte skaper frykt i USA

En uheldig spredning av Facebook-innlegg skapte frykt for angivelige kidnappere i hvite varebiler i USA.

SKAPTE FRYKT: Poster om angivelige kidnappere i hvite varebiler fikk en ordfører til å rykke ut med en advarsel. - Ingenting tyder på at dette skjer, svarte politiet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
SKAPTE FRYKT: Poster om angivelige kidnappere i hvite varebiler fikk en ordfører til å rykke ut med en advarsel. - Ingenting tyder på at dette skjer, svarte politiet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er bare et par dager siden Baltimore-ordfører Bernard «Jack» Young rykket ut og advarte mot personer i hvite varebiler som angivelig prøvde å kidnappe unge kvinner. Han ba folk være oppmerksomme på hvite varebiler og å alltid ha mobilen med seg.

- Det står over alt på Facebook, sa ordføreren ifølge flere amerikanske medier.

Politiet måtte imidlertid raskt ut og avkrefte at det er en kidnappingsbølge i USA. For det fantes ingen bevis for at dette skjer i Baltimore, sa en talsperson for politiet. Grunnen skulle raskt vise seg å være nettopp:

Facebook. Det skriver CNN.

- Kan ha nådd millioner

Facebook opererer nemlig med algoritmer på innlegg som postes på nettstedet. Den bestemmer hva slags innlegg man som bruker får se og ikke.

I dette tilfellet ble flere såkalte «viralposter» spredd på nettstedet om ovennevnte rykte. Ifølge CNN kan millioner av mennesker ha fått med seg disse artiklene.

Så brøt det altså ut panikk.

Ifølge nyhetskanalen skal det være meldt om minst ett tilfelle der en person skal ha blitt trakassert for å ha kjørt en hvit varebil etter at ryktene tok fart.

- Vi må passe på at det er sann informasjon der ute. Ryktene er i stor grad spredd gjennom Facebook, noe jeg mener sier noe om påvirkningen Facebook har for å spre informasjon, sann eller ei, sier byrådsrepresentant Kristerfer Burnett, som er bekymret for at dette skal gå utover det ekte og alvorlige problemet med menneskehandel.

Facebook tar grep

Ytterligere en person i Detroit i delstaten Michigan hevder å ha blitt trakassert av folk som trodde han drev med menneskehandel fordi han kjørte en hvit varebil, skriver Click Detroit.

- En rekke folk har fulgt etter meg, prøvd å stoppe meg, prøvd å kikke inn i bilen. Jeg stoppet og spurte hva som var problemet, og de lurte på om jeg hadde et barn i bilen, sier mannen til avisa.

Facebook er imidlertid klar over problemet med at det kan postes feilinformasjon på sidene deres, og jobber hele tiden med faktasjekk.

Ifølge CNN er det leid inn tredjeparts faktasjekkere. Ifølge kanalen sa en av partnerne i selskapet, Lead Stories, i november at ingen trenger å være spesielt bekymret om de ser en varebil med et visst utseende.

Noen av postene skal nå være utstyrt med en advarsel mot at informasjonen er falsk.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer