Færre drar på harryhandel

Etter at grensene stengte under coronapandemien, opplevde butikkene på norsk side en handelsbonanza. Nå tar færre handleturen i Sverige enn før pandemien, og norske grensebutikker har høyere omsetning enn tidligere.

ØKT OMSETNING: Butikksjef i Kiwi Borg, Carina Andresen, tror nordmenn har endret handlevanene sine som følge av pandemien. Flere velger å handle på norsk side av grensa enn tidligere. Foto: Kiwi Borg
ØKT OMSETNING: Butikksjef i Kiwi Borg, Carina Andresen, tror nordmenn har endret handlevanene sine som følge av pandemien. Flere velger å handle på norsk side av grensa enn tidligere. Foto: Kiwi Borg Vis mer
Publisert

Ifølge tall fra DNB drar langt færre nordmenn på dagstur over svenskegrensa for å handle nå enn før coronapandemien. Også grensebutikkene på norsk side merker at handlevanene har endret seg fra tidligere.

Under pandemien, da grensene til Sverige var stengt, slo flere butikker omsetningsrekorder. En av butikkene som den gang merket en stor økning i pågang, var Kiwi Borg i Sarpsborg.

Butikksjef Carina Andresen forteller at selv om omsetningen nå er lavere enn under perioden grensene var stengt, er den fortsatt høyere enn i tiden før pandemien.

- Vi er langt unna tallene i 2020 og 2021, for med strenge restriksjoner og stengte grenser opplevde vi en økning i omsetning på mellom 40 og 60 prosent, sier hun til Børsen, og fortsetter:

- I år ligger vi 20 prosent under samme periode i fjor, men det er likevel godt over 2019-tallene.

- Taper inntekter

Etter at grensene åpnet igjen har Andresens butikk merket en redusert omsetning spesielt på avgiftsbelagte varer. Dette er varer som røyk, snus, brus og sjokolade. Under pandemien opplevde de derimot rekordsalg av denne varegruppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer