Færre drar på harryhandel

Etter at grensene stengte under coronapandemien, opplevde butikkene på norsk side en handelsbonanza. Nå tar færre handleturen i Sverige enn før pandemien, og norske grensebutikker har høyere omsetning enn tidligere.

ØKT OMSETNING: Butikksjef i Kiwi Borg, Carina Andresen, tror nordmenn har endret handlevanene sine som følge av pandemien. Flere velger å handle på norsk side av grensa enn tidligere. Foto: Kiwi Borg
ØKT OMSETNING: Butikksjef i Kiwi Borg, Carina Andresen, tror nordmenn har endret handlevanene sine som følge av pandemien. Flere velger å handle på norsk side av grensa enn tidligere. Foto: Kiwi Borg Vis mer
Publisert

Ifølge tall fra DNB drar langt færre nordmenn på dagstur over svenskegrensa for å handle nå enn før coronapandemien. Også grensebutikkene på norsk side merker at handlevanene har endret seg fra tidligere.

Under pandemien, da grensene til Sverige var stengt, slo flere butikker omsetningsrekorder. En av butikkene som den gang merket en stor økning i pågang, var Kiwi Borg i Sarpsborg.

Butikksjef Carina Andresen forteller at selv om omsetningen nå er lavere enn under perioden grensene var stengt, er den fortsatt høyere enn i tiden før pandemien.

- Vi er langt unna tallene i 2020 og 2021, for med strenge restriksjoner og stengte grenser opplevde vi en økning i omsetning på mellom 40 og 60 prosent, sier hun til Børsen, og fortsetter:

- I år ligger vi 20 prosent under samme periode i fjor, men det er likevel godt over 2019-tallene.

- Taper inntekter

Etter at grensene åpnet igjen har Andresens butikk merket en redusert omsetning spesielt på avgiftsbelagte varer. Dette er varer som røyk, snus, brus og sjokolade. Under pandemien opplevde de derimot rekordsalg av denne varegruppen.

- Selv om produktene er dyrere her, blir de ikke mindre usunne når de er kjøpt i Sverige, sier Andresen.

Denne situasjonen er ikke heldig, mener hun, og etterspør grep fra myndighetenes side.

- Når det er dyrere her, mister vi arbeidsplasser, og staten taper inntekter. Det er heller ikke bra for folkehelsa når kundene farter over grensa og fyller opp store vogner med disse varene.

Andresen påpeker at den økte pågangen under pandemien førte til at hun som butikksjef måtte ansette 10-15 flere.

- Hvis man da tenker på hele verdikjeden, også produsenter, leverandører og transport, er det tydelig at mange vil tjene mye på mer handel i Norge, sier hun.

Ifølge beregninger fra Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, har det vært betydelige effekter av stengte grenser gjennom økt omsetning på norsk side.

- At handelen flyttes tilbake til Norge fra Sverige gir økt verdiskaping, flere arbeidsplasser og økte avgiftsinntekter til staten, sier leder for bransjepolitikk i Virke, Jarle Hammerstad.

Dette mener han er bra, særlig for lokalsamfunn langs grensa.

Høyere inflasjon i Sverige

Kiwi Borg-butikksjef Carina Andresen ser bare positive sider ved mindre grensehandel i Sverige, men sier hun forstår at kunder velger å dra dit for å handle når prisforskjellene er store på enkelte varer.

Første kvartal 2022 dro nordmenn på over 1 million dagsturer til Sverige for å handle, viser tall fra SSB. Da ble det brukt nesten 2,1 milliarder kroner i nabolandet.

I disse dager er det mange som opplever at økonomien strammer seg til. Prisøkninger på strøm, drivstoff og mat griper inn i alles lommebøker, og gjør at flere må ta grep for å redusere kostnadene sine. Dersom man kjøper de riktige varene, kan det være mye å spare på å handle i Sverige.

Andresen er likevel ikke bekymret for at prisøkningene vil føre til en flukt over grensa.

For mens matvareprisene i Norge ifølge SSB har økt med 5 prosent det siste året, er de svenske opp 11,2 prosent i løpet av samme periode.

Også leder for bransjepolitikk i Virke, Jarle Hammerstad, tror prisveksten kan være en grunn til hvorfor færre velger å ta handleturen i Sverige.

- En annen viktig faktor er at Solberg-regjeringen i 2021 fjernet sjokolade- og sukkeravgiften og avgiften på alkoholfrie drikkevarer. Dette kan ha redusert lokkevare-effekten nå som grensene har åpnet igjen, sier han til Børsen.

Dersom prisene fortsetter å stige i Norge, tror han imidlertid at grensehandelen kan øke til høsten.

- Politikerne må våkne

Virke mener på generell basis at grensehandelen er et problem. De hevder at den påvirker norske arbeidsplasser negativt, og at staten mister inntektene fra avgifter på varene som kjøpes.

Ifølge statsregnskapet i 2020 fikk staten inn over seks milliarder mer i avgifter enn før pandemien. Dette skyldtes en økt omsetning av tradisjonelle lokkevarer i svenskehandelen, som for eksempel alkohol og tobakk.

Dette reagerer Kiwi-butikksjef Carina Andresen på.

- Politikerne må våkne. Vi så hvor mye mer de tjente under pandemien. Dette er midler som heller burde gå til norske arbeidsplasser og samfunnet vårt, sier hun.

I likhet med Virke ønsker hun tiltak for å kunne konkurrere mot grensehandelen på likere vilkår. Dette kan eksempelvis være en harmonisering av avgiftsnivået mellom Norge og Sverige - altså at avgiftene her til lands blir senket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer