Færre vil spare og nedbetale på lånet

Nordmenns ønske om å spare og nedbetale lån faller tydelig, ifølge Finans Norges forventningsbarometer. Samtidig er flere klare for å gjøre store innkjøp.

VIL SPARE MINDRE: Nordmenn vil spare mindre og betale mindre gjeld. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VIL SPARE MINDRE: Nordmenn vil spare mindre og betale mindre gjeld. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Undersøkelsen gjennomføres en gang i kvartalet. Den siste målingen viser at norske husholdninger har god tro på egen økonomi ved inngangen til det nye tiåret.

Et flertall av de spurte er nå også positive til landets økonomi framover.

– Risiko knyttet til internasjonal uro og handelskonflikter har avtatt, og dette kan ha smittet over på norske husholdninger, som nå har et mer positivt syn på norsk økonomi fremover, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Strømpriser kan påvirke

Mange av dem som tror at økonomien blir bedre framover, begrunner dette med at de forventer et godt arbeidsmarked og lønnsvekst.

– Dette er signaler fra husholdningene som kan forklare et oppsving i større anskaffelser og noe lavere forventninger om sparing og nedbetaling av lån fremover. I tillegg tror vi også at det kan henge sammen med forventninger om uendret styringsrente i tiden fremover, sier Kreutzer.

Han understreker at selv om spareviljen er lavere enn i forrige kvartal, ligger den fortsatt på et høyt nivå.

Finans Norge trekker også fram at fallet i strømprisene det siste året kan ha påvirket kjøpekraften til folk og den økonomiske framtidstroen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer