Fall etter harry-åpning

Mange nordmenn dro denne helga over grensa for å harryhandle. Det fikk Rema 1000 Kurudsand kjenne på.

KJØPSFEST: Butikksjef ved Rema 1000 Kurudsand i Kongsvinger frykter en eventuell åpning av svenskegrensa vil åpne for handelslekkasje. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til lørdag trådde de nye reiserådene i kraft. En av de nye karantenefrie regionene er Värmland - hvor du finner de populære grensehandelbyene Charlottenberg og Töcksfors.

Allerede ved åpning lørdag var det lange køer utenfor kjøpesentrene.

- Deilig! Endelig har det åpna her. Øl i Norge er dyrt, så det har vi merket, sa Terje Johnsen til Dagbladet lørdag.

Han var en av dem som ventet i kø utenfor Systembolaget før åpning.

Falt til 50 prosent

Grenseåpningen er derimot ikke godt nytt for alle. De siste månedene har de norske matbutikkene langs svenskegrensa lagt bak seg en kjøpsfest uten like da karantenereglene i praksis har satt full stopp for «harryhandelen».

- Vi har hatt en vekst på 70-80 prosent. Økningen er markant på alle områder, men særlig på avgiftsbelagte varer som tobakk, brus og godteri, fortalte butikksjef for Rema 1000 Kurudsand i Kongsvinger, Raymond Olavi Pakarinen, da Børsen var på besøk dagen før grenseåpningen.

LANGE KØER: I Charlottenberg var det mange nordmenn som hadde møtt opp for å nyte svenske priser på alkohol. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Nå er «harryhandelen» delvis i gang igjen, noe som har slått godt ut på salgstallene for butikken, som bare ligger en drøy halvtimes kjøretur fra grensa.

- Vi har ramlet ned til 50 prosent vekst. Lørdag hadde vi mindre vekst enn fredagen, og det har blitt roligere hos oss, forteller butikksjef Pakarinen til Børsen.

RAMMES: På Rema 1000 Kurudsand har det vært en mye roligere helg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
RAMMES: På Rema 1000 Kurudsand har det vært en mye roligere helg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

- Kunder forsvinner

Han understreker at utfallet har vært bedre enn han fryktet, men er svært spent før den kommende uka.

- Jeg er veldig spent på hva neste uke vil bringe. Håpet er at vi ikke går tilbake til den gamle normalen, legger Pakarinen til.

Butikken har bestilt ekstra mye varer den siste tida, og butikksjefen var svært bekymret for hvor mye varer som måtte kastes om grensa åpnet umiddelbart, noe som ble realitet.

- Vi har ikke måtte kaste varer så langt, men det vil vise seg over tid. Vi har hatt en mye høyere varebeholdning enn normalt, og siden vi ser at kunder forsvinner, har vi roet bestillingen, sier han.

Butikksjefen forteller at Rema 1000 Kurudsand ikke har gått på noen smell enda, men er åpen om at den kan komme om et par måneder.

- Nå har vi hatt en liten nedgang, men jeg frykter ikke det verste enda, utdyper han.

SAVNET: Fredag 24. juli åpnet flere svenske regioner, og på Brunskogs Hembygdsgård har nordmenn vært savnet. Video: Øistein Monsen Vis mer

- Markant økning

Värmland-åpningen førte til at kundene nesten doblet seg hos flere av butikkene på grensa lørdag.

- Det har gått strålende og vi er veldig fornøyde. I går var det rundt 11 500 kunder innom senteret, noe som er en markant økning fra de siste helgene, sier sentersjef Claes Sjöholm ved kjøpesenteret i Charlottenberg til E24.

KØER: Det var kø utenfor Systembolaget lørdag morgen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
KØER: Det var kø utenfor Systembolaget lørdag morgen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

Til tross for økningen hadde ikke senteret like mange besøkende som samme lørdag i fjor. Da hadde senteret 4000 flere kunder, ifølge avisa.

- Mye nordmenn

På supermarkedet Maximat i Charlottenberg har trykket vært bra gjennom helga.

- Vi har hatt en jevn flyt med folk, og mye nordmenn gjennom hele helga, forteller Anders Andersson, som er butikkmedarbeider på Maximat, til Børsen.

Han er svært fornøyd med helgas utfall.

- Vi har ventet på nordmennene, sier han, og forteller at det har gått mye bacon, kjøtt og toalettpapir denne helga.

Butikkmedarbeideren forteller at de har måtte be om ekstra hjelp da mange ansatte har hatt ferie, og grenseåpningen skjedde over natta.

Andersson har troa på at økningen vil kunne fortsette.

- Så lenge ikke grensa blir stengt igjen har jeg troa, sier han, og legger til at antallet kunder ikke er like høyt som på samme tid i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer