Fall i boligprisene

- Venter at boligprisene vil fortsette å falle.

Publisert
Sist oppdatert

I september falt boligprisene med 0,9 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,2 prosent.

Det kommer fram i Eiendom Norges ferske boligprisstatistikk.

- Boligprisene i Norge utviklet seg sterkere i september enn det som er normalt for måneden. Flere byer som Kristiansand, Stavanger, Trondheim og Bodø hadde en sterk sesongkorrigert utvikling, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Tallene presenteres etter en unormalt kraftig oppgang i august, da boligprisene steg med 1,9 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1 prosent samme måned.

- Uavhengig høyere rente, så er prisutviklingen over hele landet avtagende, og boligmarkedet følger nå normalt konjunkturforløp, noe markedet ikke gjorde i 2020. Vi venter at boligprisene vil fortsette å falle som normalt gjennom høsten. Og slik det står nå vil boligprisutviklingen for 2021 bli noe svakere enn Eiendom Norges prognose på 7,5 prosent 12 måneders vekst ved utgangen av året, sier Lauridsen.

Fall for OBOS

Før helga ble det også klart at OBOS-prisene på landsbasis falt 1,1 prosent i september, mens de er 8,4 prosent opp de tolv siste månedene.

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 0,1 prosent fra august til september.

- Dermed fortsetter den flate pristrenden i Oslo, uttalte sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

- Historisk høye nivåer

I forkant av framleggelsen kunne DNB Eiendom fortelle om svært behagelig temperatur i boligmarkedet.

- Både for året totalt og for september viser tallene våre at antall omsetninger ligger på historisk høye nivåer. Det er riktignok ikke like høyt som i fjor, som var et ekstremår. Det går fortsatt veldig kort tid å selge en bolig, med 22 dager i snitt på landsbasis, uttalte daglig leder i DNB Eiendom, Terje Buraas.

For snart to uker siden besluttet Norges Bank å sette opp styringsrenta fra 0 til 0,25 prosent. Det ble samtidig indikert ytterligere seks renteøkninger innen utgangen av 2024 - som kan få stor betydning for boligprisutviklingen.

- Rentehevingen fra Norges Bank har enda ikke hatt noen effekt på aktiviteten boligmarkedet. Rentenivået er svært lavt, og selv den framtidige rentetoppen som Norges Bank selv har varslet ligger på et historisk lavt nivå. Vi tror det vil ta tid før rentehevningene eventuelt får en effekt på boligmarkedet, fortsatte Buraas i DNB.

Lauridsen i Eiendom Norge istemmer:

- I slutten av september fikk vi den første av flere varslede renteøkninger fra Norges Bank, men det er for tidlig å se tegn til at økte renter i boligprisutviklingen. Historisk har det også vært en tendens til at gradvise renteøkninger tar lengre tid å få effekt i boligmarkedet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer