Fall i veksten i Tysklands økonomi i 2019

Etter ni år med stabil økonomisk vekst i tysk økonomi falt veksten i bruttonasjonalproduktet (BNP) til 0,6 prosent i 2019. Året før var veksten på 1,5 prosent.

FALL: Veksten i tysk økonomi dabbet av i 2019 sammenlignet med tidligere år. Illustrasjonsfoto: Sebastian Gollnow / DPA / NTB scanpix
FALL: Veksten i tysk økonomi dabbet av i 2019 sammenlignet med tidligere år. Illustrasjonsfoto: Sebastian Gollnow / DPA / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Veksten sakket farten betydelig i fjor, sa Albert Braakmann, ekspert ved det tyske statistikkbyrået Destatis, på en pressekonferanse i Berlin da tallene ble lagt fram.

Tallet var i tråd med økonomenes prognose for bruttonasjonalprodukt i Europas største økonomi, men det var en klar nedgang sammenlignet med veksten på 1,5 prosent i 2018 og 2,5 prosent i 2017.

Tyskland unngikk så vidt resesjon i 2019 etter at økonomien krympet med 0,1 prosent i andre kvartal. Men med en liten vekst på 0,1 prosent i tredje kvartal unngikk landet resesjon etter økte offentlige investeringer.

Unngikk resesjon

Handelskonflikter, politiske utfordringer som brexit, svekket global vekst og store endringer i bilindustrien har tynget Tysklands produksjon de siste årene. Samtidig har lav arbeidsledighet og sterke forbrukstall holdt landet unna resesjon.

Onsdag er «fase 1» av handelsavtalen mellom Kina og USA i ferd med å bli underskrevet, og i løpet av året vil de neste skrittene i britenes brexit bli klare. Begge deler kan gi en sårt tiltrengt lettelse for eksportorienterte tyske produsenter.

Samtidig advarte ratingbyrået Moody's tirsdag om forverret globalt miljø som vil tynge veksten i eurosonen og EU-landenes åpne økonomier i 2020.

Ifølge den tyske sentralbankens prognoser for 2020 vil veksten bli på 2019-nivå, mens noen tenketanker og analytikere venter en vekst i BNP på opp mot 1 prosent.

Dragkamp

De siste årene har milliarder av euro i overskudd på det tyske statsbudsjettet ikke blitt brukt til investeringer med maksimal vekstøkende effekt.

Samtidig har vekst i BNP på under 1 prosent og en mengde strukturelle utfordringer – fra en aldrende befolkning til smuldrende infrastruktur og bilindustriens overgang til elbiler – fått folk i både inn- og utland til å mene at statsminister Angela Merkel kan få mer ut av overskuddsmilliardene.

En ny dragkamp mellom Merkels konservative CDU-parti og deres koalisjonspartnere i SPD har allerede begynt om hva de skal bruke pengene på.

Der SPD vil ha større offentlige investeringer og høyere sosiale utgifter, ønsker mange CDU-politikere skattekutt for enkeltpersoner og bedrifter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer