AstraZeneca-vaksine stanses

Faller etter vaksinenyhet

Pause i seks land, hastemøte i Norge. AstraZeneca-nyhetene drar ned Oslo Børs.

HUMPETE: Hovedindeksen på Oslo Børs reagerte negativt da det kom dårlige vaksinenyheter torsdag. Ekspert forklarer hvorfor utslagene ikke ble større. Foto: NTB
HUMPETE: Hovedindeksen på Oslo Børs reagerte negativt da det kom dårlige vaksinenyheter torsdag. Ekspert forklarer hvorfor utslagene ikke ble større. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Hovedindeksen på Oslo Børs er torsdag ettermiddag ned rundt 0,7 prosent fra toppnivået noen minutter etter åpning.

Mye av fallet har kommet etter nyhetene om at Danmark, og deretter ytterligere fem land, stanser coronavaksinene fra den britiske legemiddelgiganten AstraZeneca.

STOPPER: Danmarks statsminister Mette Frederiksen snakker om at de stopper bruken av coronavaksinen fra AstraZeneca inntil videre. Foto: B.T. Vis mer

Helt presist settes vaksineringen på hold - etter flere tilfeller av blodpropp og dødsfall. Hvorvidt blodproppene og det ene dødsfallet skyldes vaksinen, er ikke klart.

Her hjemme er FHI og Legemiddelverket i hastemøte torsdag.

Uendret hovedhistorie

Utslaget på hovedindeksen bekymrer ikke umiddelbart Erik Bruce, sjefstrategi i Nordea Markets. Mye av usikkerheten rundt vaksinering er trolig allerede priset inn i aksjemarkedet, mener han.

VAKSINERING: Helse- og omsorgsminister Bent Høie forteller hvordan vaksineringen vil foregå. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

- Jeg tror man er forberedt på at den veien til at nok er vaksinert, den kommer til å bli humpete. Det er vanskelig å se noen klar sammenheng i utviklingen i børsene og vaksinenyheter. Alle følger det, men vi får en strøm av nyheter som trekker begge veier, sier Bruce til Børsen.

- Markedet endrer ikke sin hovedhistorie, som er at til sommeren vil vi ha vaksinert nok til at frykt og restriksjoner forsvinner, tilføyer han.

Venter oppgang

Bruce sier at man må ha svært negative vaksinenyheter, som endrer det store bildet, for at det skal ha noen stor innflytelse på markedene.

- Vi har fått varierende nyheter med mutanter og i hvilken grad virker den og den vaksinen. Men om vi kommer i mål i mai eller juni spiller ikke så mye rolle. Det vil bli en åpning og en kraftig oppgang i økonomien, sier Bruce.

AstraZeneca-aksjen faller 2,8 prosent på Stockholm-børsen torsdag, mens på London-børsen er aksjen i øyeblikket ned 2 prosent.

- Undersøkes nøye

Bruce får også støtte fra Arctic-analytiker Lars Mørland Knudsen, som mener det må komme langt mer dramatiske vaksinenyheter før man vil kunne se voldsomme utslag i markedet.

- Det er viktig at man ikke krisemaksimerer før vi har sett hva dataene faktisk viser. Nå kommer myndighetene i Danmark, FHI i Norge og mange andre til å undersøke dette nøye, og det er naturlig at de er på den forsiktige siden fram til de har fått svar, sier han til Børsen.

- Hvis man ser for seg et «worst case» scenario, hvor det viser seg at det for en gruppe pasienter er en forhøyet risiko for blodpropp ved bruk av denne vaksinen, så vil det mest logiske være å ha dette i bakhodet, sier han og legger til:

- Altså ikke at man slutter helt med å bruke vaksinen, men at man utelukker folk i den eventuelle risikogruppen.

- Veldig lite sannsynlig

I et hypotetisk scenario hvor vaksinen blir trukket fra markedet, så vil det kunne ha større ringvirkninger, ifølge Mørland.

- Hvis det aller verste skulle slå til, og man ikke bruker vaksinen i det hele tatt, så vil vi miste en stor andel av vaksinene som hele verdenssamfunnet har behov for. Men jeg ser det som veldig lite sannsynlig at det blir utfallet, sier han.

Arctic-analytikeren, som har spesialisert seg på helsesektoren, beskriver vaksinen som viktig på en global skala. Han mener likevel at investorer over hele verden er godt forberedt på utfordringer som dette.

- Det er vanskelig å si hvordan dette vil påvirke markedet, men jeg tror at coronaviruset begynner å komme litt mer i baksetet. Det er andre ting som begynner å drive markedet nå, som renteutvikling og råvareetterspørsel, sier han.

- Den generelle trenden er at vi fortsatt går mot vaksinering, og at det kan komme flere vaksiner på markedet framover. Produksjonen er derfor fortsatt ventet å gå oppover.

Ikke skrotet

Danske helsemyndigheter understreker at vaksinen ikke er skrotet.

- Det er for tidlig å konkludere med om det er en sammenheng mellom dødsfallet og vaksinen. Dette skal undersøkes grundig, skriver den danske helseministeren, Magnus Heunicke, på Twitter.

I tillegg til Danmark, har Østerrike, Estland, Litauen, Latvia og Luxembourg satt AstraZeneca-vaksinen på vent, ifølge Euronews.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer