Virke slår alarm:

Faller utenfor strømstøtten

10 000 bedrifter faller utenfor strømstøtteordningen for næringslivet, ifølge ferske beregninger fra Virke.

ADVARER: Virke-topp Maria Østerhus Lobo mener 10 000 flere bedrifter kunne fått strømstøtte uten å øke rammen, men ved å endre datoene for ordningen. Foto: Virke
ADVARER: Virke-topp Maria Østerhus Lobo mener 10 000 flere bedrifter kunne fått strømstøtte uten å øke rammen, men ved å endre datoene for ordningen. Foto: Virke Vis mer
Publisert

Hver sjette bedrift har redusert antall ansatte og hele 33 prosent vurderer å nedbemanne som følge av høye strømpriser, viser en fersk medlemsundersøkelse blant Virkes medlemsbedrifter.

Nå kommer hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen med et ferskt regnestykke som viser at 10 000 virksomheter kan få del av strømstøtteordningen for næringslivet - uten å øke ramma på 2,8 milliarder kroner.

Men det haster. Finanskomiteen på Stortinget leverer sin innstilling mandag.

Vil flytte datoer

- Vi har sendt inn våre beregninger til Nærings- og fiskeridepartementet og lagt det fram for finanskomiteen, sier leder for politikk og kommunikasjon i Virke, Maria Østerhus Lobo til Børsen.

Strømstøtteordningen for næringslivet forutsetter at bedriften må ha minst 3 prosent strømintensitet - altså hvor stor andel strømregninga utgjør av omsetningen - for å kvalifisere til støtte.

- Ordningen er videre begrenset til å gjelde for første halvår i 2022. Men det store strømpris-sjokket traff først i august og september. Det var da strømregningene eksploderte. Vi ber derfor om at perioden endres fra første halvår 2022 til juli, august og september, sier Lobo.

Jobber i fare

Virkes beregninger viser at 10 000 virksomheter vil kunne komme inn under strømstøtteordningen for næringslivet ved å flytte på datoene.

- Jeg understreker at selve ramma som regjeringen har avsatt, ikke blir endret i vårt regnestykke. Det er altså ikke snakk om å øke strømstøtten til bedriftene, men å justere på datoene slik at de avsatte pengene faktisk kommer til nytte, understreker Lobo overfor Børsen.

- Og hvis dere ikke får gjennomslag nå i tolvte time?

- Så vil titusenvis av virksomheter slite unødig, og flere titusenvis av arbeidsplasser settes i fare. Noe som neppe var intensjonen da ordningen ble laget med en ramme på nesten 3 milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer