Ingen av de største krisene de siste 15 åra har vært i nærheten av å sende nordmenns tro på egen og landets økonomi ned til de historiske bunnivåene Norge har sett det siste halve året.
- Nordmenns økonomi er under press, og det er stadig flere pessimister blant oss, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, i en uttalelse.
I sju måneder på rad har Forbrukertillitsindeksen (CCI) vist at nordmenn for alvor ser mørke skyer i den økonomiske horisonten. De siste fire månedene har indeksen fortsatt å falle til nye historiske bunnivåer.
Utviklingen er heller ikke bedre i den ferske målingen for oktober, som ble publisert av Opinion i dag.
- Rekordlavt nivå
CCI for Norge er minus 32 poeng i oktober, som utgjør nok et historisk bunnivå for målingene som er gjennomført månedlig siden 2007. Det er også et fall på 2,6 poeng fra den forrige bunnoteringen, som ble satt i september.
«Med dette rekordlave nivået har CCI falt seks måneder på rad. Den har nå vært negativ siden november i fjor. Siden den gang har det vært flere markante fall. Den første negative rekorden ble satt i mars, måneden etter Russlands invasjon av Ukraina», heter det i en uttalelse fra Opinion.
- De fire indikatorene som utgjør CCI går tilbake i oktober også, som i forrige måned. Kraftigst er fallet for troen på landets økonomi om tolv måneder sammenliknet med i dag, samt de to indikatorene knyttet til egen økonomi, både situasjonen nå i forhold til for ett år siden og hvordan folk tror den er om ett år, sammenliknet med i dag, sier Høidahl.

Kraftig konkursøkning
- Urovekkende
Han trekker fram én spesiell årsak til det dramatiske fallet:
- At privatøkonomien er rammet nå, er en viktig forklaringsfaktor på det betydelige fallet i den samlede forbrukertilliten det siste året.
Tallene fra Opinion viser at 62 prosent i befolkningen over 18 år oppgir at de synes husholdningens økonomiske situasjon er litt eller mye dårligere i dag, sammenliknet med for ett år siden.

Kan være et dårlig tegn
- 51 prosent tror situasjonen vil være litt eller mye dårligere om 12 måneder, sammenliknet med i dag. I oktober i fjor var disse andelene henholdsvis 18 prosent og 17 prosent. Tallene sier mye om hva som har skjedd i norsk og internasjonal økonomi, med prisveksten og endringene i det sikkerhetspolitiske landskapet det siste året, mener Høidahl, som legger til:
- Den urovekkende utviklingen har også ført til at stadig flere tror at arbeidsledigheten vil være høyere om ett år, fra et riktignok lavt nivå i dag.
Han forteller at stadig færre oppgir at det er sannsynlig at de vil spare, og dermed øke formuen sin det neste året - samtidig som stadig flere varsler at de vil bruke mindre penger på innkjøp av større forbruksgoder det neste året.