Forbrukertillit:

Fallet fortsetter: - Under press

Krigen i Ukraina, et ekstremt hissig energimarked og en kraftig inflasjon som når alle hjørner av landet, har sendt nordmenns tro på egen og landets økonomi til et historisk bunnivå.

HISTORISK BUNNPUNKT: Forbrukertillitsindeksen (CCI), som har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007, har aldri tidligere vært på et lavere nivå enn etter krigsutbruddet i Ukraina. Illustrasjon: Opinion
HISTORISK BUNNPUNKT: Forbrukertillitsindeksen (CCI), som har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007, har aldri tidligere vært på et lavere nivå enn etter krigsutbruddet i Ukraina. Illustrasjon: Opinion Vis mer
Publisert

Ingen av de største krisene de siste 15 åra har vært i nærheten av å sende nordmenns tro på egen og landets økonomi ned til de historiske bunnivåene Norge har sett det siste halve året.

- Nordmenns økonomi er under press, og det er stadig flere pessimister blant oss, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, i en uttalelse.

I sju måneder på rad har Forbrukertillitsindeksen (CCI) vist at nordmenn for alvor ser mørke skyer i den økonomiske horisonten. De siste fire månedene har indeksen fortsatt å falle til nye historiske bunnivåer.

Utviklingen er heller ikke bedre i den ferske målingen for oktober, som ble publisert av Opinion i dag.

- Rekordlavt nivå

CCI for Norge er minus 32 poeng i oktober, som utgjør nok et historisk bunnivå for målingene som er gjennomført månedlig siden 2007. Det er også et fall på 2,6 poeng fra den forrige bunnoteringen, som ble satt i september.

SISTE ÅPNINGSDAG: Joker Melsom i Vestfold har vært i drift i nesten 100 år. Lørdag 15. oktober var det derimot kroken på døra for lokalbutikken. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

«Med dette rekordlave nivået har CCI falt seks måneder på rad. Den har nå vært negativ siden november i fjor. Siden den gang har det vært flere markante fall. Den første negative rekorden ble satt i mars, måneden etter Russlands invasjon av Ukraina», heter det i en uttalelse fra Opinion.

- De fire indikatorene som utgjør CCI går tilbake i oktober også, som i forrige måned. Kraftigst er fallet for troen på landets økonomi om tolv måneder sammenliknet med i dag, samt de to indikatorene knyttet til egen økonomi, både situasjonen nå i forhold til for ett år siden og hvordan folk tror den er om ett år, sammenliknet med i dag, sier Høidahl.

- Urovekkende

Han trekker fram én spesiell årsak til det dramatiske fallet:

- At privatøkonomien er rammet nå, er en viktig forklaringsfaktor på det betydelige fallet i den samlede forbrukertilliten det siste året.

Tallene fra Opinion viser at 62 prosent i befolkningen over 18 år oppgir at de synes husholdningens økonomiske situasjon er litt eller mye dårligere i dag, sammenliknet med for ett år siden.

- 51 prosent tror situasjonen vil være litt eller mye dårligere om 12 måneder, sammenliknet med i dag. I oktober i fjor var disse andelene henholdsvis 18 prosent og 17 prosent. Tallene sier mye om hva som har skjedd i norsk og internasjonal økonomi, med prisveksten og endringene i det sikkerhetspolitiske landskapet det siste året, mener Høidahl, som legger til:

- Den urovekkende utviklingen har også ført til at stadig flere tror at arbeidsledigheten vil være høyere om ett år, fra et riktignok lavt nivå i dag.

Han forteller at stadig færre oppgir at det er sannsynlig at de vil spare, og dermed øke formuen sin det neste året - samtidig som stadig flere varsler at de vil bruke mindre penger på innkjøp av større forbruksgoder det neste året.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer