De siste tre månedene er fallet i aktiviteten på 5,3 prosent, ifølge bedriftene som rapporterer inn til Norges Banks regionale nettverk.
Det er betydelig dypere enn under finanskrisen høsten 2008. Da var nedgangen i snitt på litt under 3 prosent.
Reelt kan fallet faktisk være enda dypere, ifølge Norges Bank:
«I en del næringer har nedgangen vært så kraftig at den faller under måleskalaen for aktivitet som brukes i regionalt nettverk. Det er derfor grunn til å tro at det reelle fallet i produksjonen er større», heter det i oppsummeringen fra sentralbanken.
Bredt og dypt
Aktiviteten har falt i alle næringer, fastslår Norges Bank.

- Skrekkelige tall
«Aller størst er nedgangen innen tjenesteyting mot husholdningene, men aktiviteten har også falt mye i tjenesteyting mot næringslivet, oljeleverandørnæringen og i varehandelen.»
Det er coronautbruddet og tiltakene for å begrense smittespredningen som har gitt det kraftige økonomiske fallet. Og det er få tegn til bedring: «Bedriftene ser for seg om lag uendret aktivitetsnivå det neste halve året», skriver Norges Bank.
Uendret framover
Om utsiktene framover heter det at «de husholdningsrettede næringene ser for seg at aktiviteten vil ta seg opp det neste halve året».

Men her går det mot et rekordår
Også innenfor tjenesteyting mot næringslivet ventes det en viss vekst.
Men der stopper lyspunktene:
- Bedriftene venter på den annen side svakere etterspørsel fra eksportmarkedene og oljenæringen framover, i tillegg til fall i bygging av boliger og private næringsbygg, ifølge rapporten som ble lagt fram i dag.
Senker lønnsveksten
Dermed senkes også anslaget for lønnsveksten. Virusutbruddet har nemlig dratt ned alle planer om nye investeringer.

Historisk: Kutter til null
Bedriftene planlegger riktig nok en viss økning i sysselsettingen utover sommeren, men det skjer jo fra et rekordøyt ledighetsnivå.
Dermed er anslaget for årslønnsveksten for 2020 senket fra relativt optimistiske 3,2 prosent i februar, som var den siste coronafrie norske måneden, til 1,8 prosent nå i mai.
