Boligprisene:

Falt med 1,9 prosent

Den nest svakeste september-måneden i boligprisstatistikkens historie, viser ferske tall. - Nå må Norges Bank roe seg, er Eiendom Norge-topp Henning Lauridsens klare beskjed.

BOLIGPRISER: Onsdag legger Eiendom Norge fram boligprisstatistikken for september. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BOLIGPRISER: Onsdag legger Eiendom Norge fram boligprisstatistikken for september. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Boligprisene sank 1,9 prosent i september. Selv om sesongjusteringen viser en nedgang på moderate 0,2 prosent, så er dette den nest svakeste september-måneden i boligprisstatistikkens historie. Det er bare i 2022 vi har hatt en svakere utvikling i en september-måned, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 3,7 prosent. Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 603 348 kroner ved utgangen av september.

- Vi venter en svak prisutvikling de neste månedene, og i lys av de mange renteøkningene er det oppsiktsvekkende at vi ikke har fått en svakere boligprisutvikling før nå. Slik det ser ut for øyeblikket vil den nominelle boligprisutviklingen i 2023 trolig ende rundt null, sier han.

Klar beskjed til Norges Bank

I møte med en galopperende prisvekst har Norges Bank hevet styringsrenta i ekspressfart. Nå ligger den på 4,25 prosent, og sentralbanken har signalisert at det kommer én heving til.

Eiendom Norge tror også at rentetoppen blir 4,5 prosent. Men etter deres skjønn bør sentralbanken allerede nå si stopp. Lauridsen kommer med en klar beskjed:

- Nå må Norges Bank roe seg, og de må også ta hensyn til stabil produksjon og sysselsetting i rentesettingen slik sentralbankloven krever, sier han.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, advarer også om konsekvensene av rentehevingene:

- Norges Bank har strammet hardere til på renten enn forventet. Dette kan skape kortsiktige problemer i bruktboligmarkedet, men vi tror at de langsiktige problemene blir større. Når sentralbanken på et tidspunkt tvinges til å senke rentebanen vil det utløse en kraftig rekyl i boligmarkedet som konsekvens av høyere etterspørsel og lavere boligtilbud enn på mange år, sier Geving.

Spår tøffeste høst på mange år

DNB Eiendom er også blant dem som venter en svakere prisutvikling framover.

- Boligmarkedet mettes av boliger til salgs, noe som kommer til å påvirke både salgstida og prisutviklingen framover. Det vanlige nå er at boliger går under prisantydning, sa administrerende direktør i DNB Eiendom, Renate Sørestrand-Hansen, nylig.

Overskudd av boliger til salgs er normalt en sterk indikator i et marked der prisene skal justeres nedover, framholder DNB Eiendom.

- Vi forventer at boligprisene vil falle mer enn normalt utover høsten, og det er ikke usannsynlig at nedgangen fortsetter neste år, inntil rentebanen forhåpentligvis snur i andre halvdel av 2024, sier Sørestrand-Hansen.

DNB Eiendoms egne tall viste i slutten av september at boligprisene vil falle mellom 2 og 2,5 prosent. Normalen for september er rundt 1 prosent, men i fjor var nedgangen på hele 2,2 prosent.

- Dette blir den tøffeste høsten på mange år, og boligselgerne må smøre seg med tålmodighet og moderere prisforventningene framover. Boligmarkedet er fremdeles velfungerende, og det selges fortsatt bra med boliger, men når antall boliger til salgs øker så mye som nå vil flere oppleve å måtte selge under prisantydning - eller reprise boligen hvis interessen uteblir.

Den positive nyheten, ifølge DNB, er at det nå er enklere å få kjøpt sin første bolig og å kjøpe seg opp i markedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer