Fall i BNP:

Falt uventet: - Folk straffes

Torsdag ble det kjent at Norges fastlandsøkonomi hadde krympa med 0,3 prosent i juli. Sjeføkonom håper sentralbanken tar til fornuft.

KRITISK TIL RENTEHOPP: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener fallet i fastlands-BNP er starten på smerten. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KRITISK TIL RENTEHOPP: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener fallet i fastlands-BNP er starten på smerten. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

SSB publiserte torsdag tallene for norsk fastlandsøkonomi. Det viste et fall på 0,3 prosent, til tross for at det på forhånd var ventet en økning på 0,2 prosent.

Fastlandsøkonomien er Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) uten oljesektoren, som har stor betydning for norsk økonomi.

Svakere enn venta

- Det var svakere enn venta. Vi ser at sysselsettingen stiger, men den stiger saktere. Det er litt rart at vi har svak utvikling i BNP når det er fortsatt økning der, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, til Børsen.

Han peker på at pandemien nå er bak oss, og at veksten dempes. Det er et tegn på at rentehevingene virker, ifølge Andreassen.

- Det er både en normalisering av økonomien etter pandemien, i kombinasjon med prisøkningen, altså inflasjonen, og at renta er på vei oppover.

Andreassen viser til at formålet med rentehevingene er å bremse økonomien.

- Arbeidsledigheten er venta å stige. De mener at det er for stor etterspørsel etter arbeidskraft. De sier at det har vært for sterk etterspørsel samlet i økonomien, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer