Fall i BNP:

Falt uventet: - Folk straffes

Torsdag ble det kjent at Norges fastlandsøkonomi hadde krympa med 0,3 prosent i juli. Sjeføkonom håper sentralbanken tar til fornuft.

KRITISK TIL RENTEHOPP: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener fallet i fastlands-BNP er starten på smerten. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KRITISK TIL RENTEHOPP: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener fallet i fastlands-BNP er starten på smerten. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

SSB publiserte torsdag tallene for norsk fastlandsøkonomi. Det viste et fall på 0,3 prosent, til tross for at det på forhånd var ventet en økning på 0,2 prosent.

Fastlandsøkonomien er Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) uten oljesektoren, som har stor betydning for norsk økonomi.

Svakere enn venta

- Det var svakere enn venta. Vi ser at sysselsettingen stiger, men den stiger saktere. Det er litt rart at vi har svak utvikling i BNP når det er fortsatt økning der, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, til Børsen.

Han peker på at pandemien nå er bak oss, og at veksten dempes. Det er et tegn på at rentehevingene virker, ifølge Andreassen.

- Det er både en normalisering av økonomien etter pandemien, i kombinasjon med prisøkningen, altså inflasjonen, og at renta er på vei oppover.

Andreassen viser til at formålet med rentehevingene er å bremse økonomien.

- Arbeidsledigheten er venta å stige. De mener at det er for stor etterspørsel etter arbeidskraft. De sier at det har vært for sterk etterspørsel samlet i økonomien, sier han.

- Hvor mye smerte skal vi tåle?

Norge AS går likevel så det griner, påpeker sjeføkonom i Eika-gruppen, Jan Ludvig Andreassen. Han forteller at Norges om råvareeksportør under Ukraina-krigen, og under kriger generelt, drar inn lass på lass med penger.

- Vi har en overflod av penger, det er udiskutabelt. Den strategien vi har, om at folk skal ha det vondt i høst, synes jeg er merkelig. Det juli-tallet er bare en forsmak på hva vi har i vente. Konsumet kommer til å falle videre utover høsten, fordi folk straffes av unødvendig renteoppgang, sier han til Børsen.

Andreassen har tidligere vært kritisk til Norges Banks strategi med hyppige og brutale renteoppganger, og mener det er helt unødvendig å strekke seg etter et inflasjonsmål på to. Han er heller ikke torsdag nådig mot sentralbanksjef Ida Wolden Bache og co.

- Jeg forstår ikke hvorfor vi gjør dette. Det er helt frivillig. Hvor mye smerte skal Norge tåle før Norges Bank tar til fornuften, spør han.

- Tror du tallene i dag vil påvirke det kommende rentemøtet i september?

- Vi kan jo håpe. Vi har ingen erfaring med at de tar til fornuften, men vi kan jo håpe. Det er bare et spørsmål om hvor ille det skal bli før Norges Bank stopper rentehevingen!

Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, er på en annen side slettes ikke sikker på at juli-tallene forteller spesielt mye.

- På generell basis er det vanskelig å trekke for kraftige konklusjoner. Ja, det er litt på den svake siden, men samtidig vet vi at arbeidsledigheten har fortsatt å falle gjennom juli og august. Jeg tenker ikke at dette tallet gjør det opplagt at dette varsler at det går kjempesakte i norsk økonomi i sommer, sier han til Børsen.

Olsen mener at det er for tidlig å trekke konklusjonen om at folk fikk dårligere råd under sommeren, og derfor holdt tilbake på konsumet.

- Vi er veldig sikre på at husholdningene skal få dårligere råd. Men dette tallet bør ikke få inntekt for dette synet. Under pandemien har varekonsumet vært ekstra høyt, og dette skal normaliseres. Men jeg er usikker på om juli var den store snumåneden, sier han.

Sjeføkonomen tror neppe Norges Bank lar seg påvirke spesielt av dagens tall.

- Jeg tror ikke det endrer Norges Banks renteplaner. De kommer til å sette opp renta uansett.

- Vil fokusere på prisveksten

Kari Due-Andresen, sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, sier sentralbanken trolig vil fokusere mest på prisveksten framover.

Om dagens tall sier hun:

- Det ser ut til å være en underliggende svakere vekst i aktiviteten enn det man ventet på forhånd. Det var svakere enn konsensus og Norges Banks forventning.

- Selv om det var noen engangseffekter som bidro til det, kan det se ut til at BNP-veksten har svekket seg mer enn sentralbanken trodde.

Det mener hun er interessant med tanke på hva man kan vente seg av renteprognoser framover.

- Men jeg tor nok at sentralbanken vil fokusere mest på prisveksten. Den var langt høyere enn venta i juli. Tross svakere BNP kan vi gå inn i en periode med høy prisvekst og avtakende vekst i norsk økonomi, og da vil nok inflasjonen være det man fokuserer mest på, sier Due-Andresen og legger til:

- Hvis inflasjonen fortsatt er høyere enn venta, er det ikke gitt at man får en lavere renteprognose.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer