Familiebedriften trues: - Vi kjemper

Gerda Fuglerud tok over strikkebedriften Oleana etter sin mor. Nå truer ettervirkninger etter pandemien og høye strømregninger den over 30 år gamle familiebedriften.

TEKSTILSJEF: Gerda Fuglerud og mannen Steffen driver Oleana. De er bekymret for framtida. Foto: Silje Bryn Knutsen/Oleana
TEKSTILSJEF: Gerda Fuglerud og mannen Steffen driver Oleana. De er bekymret for framtida. Foto: Silje Bryn Knutsen/Oleana Vis mer
Publisert

- Vi sover litt dårlig om natta.

Det sier Gerda Fuglerud til Børsen.

Sammen med ektemannen Steffen driver hun strikkefabrikken Oleana i Ytre Arna i Bergen. Det har hun gjort siden 2016, da hun tok over familiebedriften fra sin mor og stefar, som startet selskapet i 1992.

Nå truer ettervirkningene etter corona-pandemien og høye strømpriser familiebedriften, som har 35 ansatte.

Bergens Tidende omtalte saken først.

- Kjempevanskelig

- Den siste tida har det vært utrolig lite forutsigbarhet. Det er litt som å spille et spill hvor du ikke helt vet hva spillereglene er. Da er det kjempevanskelig å drive en bedrift som ikke har veldig høye marginer, sier Fuglerud.

Under coronapandemien mistet Oleana 50 prosent av omsetningen over natta. Driftsinntektene ble nesten halvert fra 2019 til 2021, fra 40 til 21 millioner kroner.

Og da strømregningene etter hvert plutselig gikk til himmels, ble det vanskelig for bedriften å få endene til å møtes.

I andre halvår i 2022 hadde de strømregning på én million, mens den i et normalår lå på 2-300 000. Bare i desember var regningen på 400 000 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer