Familieslakteri konkurs:
- Alarmerende

Danske slakterier har nådd et nytt historisk lavpunkt. Nå slår danskene alarm.

TAPER KAMPEN: Det spøker for de danske slakteriene for tida. Nå er nok et familieslakteri slått konkurs. Illustrasjonsfoto: NTB
TAPER KAMPEN: Det spøker for de danske slakteriene for tida. Nå er nok et familieslakteri slått konkurs. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det danske selskapet Mogens Nielsen Kreaturslagteri A/S har slått seg selv konkurs. Det skriver Finans.dk.

Slakteriet holder til på Sjælland, og er en 100 år gammel familiebedrift drevet av fire generasjoner.

- Grunnen til konkursen er gjeld som ble opparbeidet under corona-nedstengningene. Denne konkursbegjæringen er utløst av at det ikke er likviditet. Det var ikke penger til å betale leverandørene lenger, sier bobestyrer Nicolai Christen Dyhr til avisa.

Miljødirektoratet overleverte fredag 2. juni rapporten «Klimatiltak i Norge mot 2030» til klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap). I den anbefaler de en redusering av konsumet av rødt og bearbeidet kjøtt. Video: Regjeringen Vis mer

- Dyp bekymring

De 34 medarbeiderne som jobbet på slakteriet er permittert i 14 dager. Nå jobbes det for å finne en kjøper som vil ta over familiebedriften.

Børsen har tidligere omtalt det danske slakteriet Skare Meats, som gikk konkurs tidligere i år.

Situasjonen i bransjen har fått danskene til å slå alarm om den danske slakterisektoren.

I juli falt produksjonen til det laveste nivået i nyere tid.

- Vi ser på utviklingen med dyp bekymring. Det skyldes ene og alene de danske slakteriers alarmerende svake konkurranseevne. Leveransene av griser til slakterier raser nedover, fordi de ikke kan betale en konkurransedyktig pris, sier Jeppe Bloch Nielsen, leder i Landsforeningen av Danske Svineprodusenter til Finans.dk.

Andelen av danske smågriser som eksporteres levende på ett år, er økt fra 44 prosent til 54 prosent.

- Gode danske smågriser kan selges for 800 kroner på eksportmarkedene. Der er det er mangel på griser, og slakteriene betaler høyere priser enn i Danmark. Med så høye priser er det bedre butikk for de danske bøndene å eksportere smågrisene levende enn å fete dem opp til slakting i Danmark, sier Bloch Nielsen til avisa.

- Helt nødvendig

Administrerende direktør i slakterikonsernet Tican, Steen Sønnichsen, stemmer i.

- Det går opp og ned i denne bransjen, og konkurranseforholdene endrer seg raskt. Det har vi sett før. Men denne gangen er forskjellen i griseprisene fra andre land veldig, veldig stor, og har vært det i usedvanlig lang tid. Derfor er det helt nødvendig å øke prisen i Danmark, slik at vi kan få ned noe av prisgapet og beholde flere griser til oppfeiting og slakting her hjemme, sier han til avisa.

I Norge har også kjøttgiganten Nortura tidligere uttalt at de vurderer drastiske skritt for å dempe kostnadene.

I september 2022 sa konsernsjef Anne Marit Panengstuen til Børsen at de så på mulighetene for produksjonsstopp enkelte steder.

- Vi har forsøkt å spare energi så godt det lar seg gjøre. Vi har sett på muligheten for å kutte mindre partier, men det kan få konsekvenser for salget, sa konsernsjef i Nortura, Anne Marit Panengstuen, til Børsen da.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer