Krigen i Ukraina:

«Fanget i fella»: - Vil snike seg unna

Putins krig i Ukraina har kastet India ut i en geopolitisk spagat. Nå vil de benytte anledningen til å snike seg ut bakdøra, mener analytiker.

TETT KONTAKT: Russlands president Vladimir Putin og Indias statsminister Narendra Modi har hatt en rekke telefonsamtaler etter at førstnente beordret invasjonen av Ukraina. Foto: Sanjeev Verma / Hindustan Times / Shutterstock / NTB
TETT KONTAKT: Russlands president Vladimir Putin og Indias statsminister Narendra Modi har hatt en rekke telefonsamtaler etter at førstnente beordret invasjonen av Ukraina. Foto: Sanjeev Verma / Hindustan Times / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Mens verdens øyne er rettet mot Ukraina, hvor russiske styrker og raketter fortsetter angrepene som startet for to uker siden, sitter nå flere av Putins beste venner i andre verdenshjørner og kjenner på et stadig økende press.

Blant dem er Indias statsminister Narendra Modi, som er avhengig av russisk hjelp for å holde sine egne motstandere på en armlengdes avstand.

Med både USA og Russland som viktige allierte, og Kina som en sikkerhetspolitisk motstander, er det ingen overdrivelse å si at India befinner seg i en skvis.

- India er fanget i fella, sier James Crabtree, politisk analytiker ved International Institute for Strategic Studies Asia, til CNBC.

Helt konkret peker han på at India får en stor andel av landets militære utstyr fra Russland. Anslagene varierer voldsomt, men de sikreste analysene sier at mellom 60 og 85 prosent av Indias forsvarsmateriell kommer fra Russland eller den tidligere Sovjetunionen.

Samtidig er det grunn til å tro at også India har innsett at det ikke er i landets interesse å ha tette bånd til Putin-regimet, hvis Russland ender opp som en internasjonal pariastat - fordømt og isolert fra omverdenen, mener Crabtree.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.