Krigen i Ukraina:

«Fanget i fella»: - Vil snike seg unna

Putins krig i Ukraina har kastet India ut i en geopolitisk spagat. Nå vil de benytte anledningen til å snike seg ut bakdøra, mener analytiker.

TETT KONTAKT: Russlands president Vladimir Putin og Indias statsminister Narendra Modi har hatt en rekke telefonsamtaler etter at førstnente beordret invasjonen av Ukraina. Foto: Sanjeev Verma / Hindustan Times / Shutterstock / NTB
TETT KONTAKT: Russlands president Vladimir Putin og Indias statsminister Narendra Modi har hatt en rekke telefonsamtaler etter at førstnente beordret invasjonen av Ukraina. Foto: Sanjeev Verma / Hindustan Times / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Mens verdens øyne er rettet mot Ukraina, hvor russiske styrker og raketter fortsetter angrepene som startet for to uker siden, sitter nå flere av Putins beste venner i andre verdenshjørner og kjenner på et stadig økende press.

Blant dem er Indias statsminister Narendra Modi, som er avhengig av russisk hjelp for å holde sine egne motstandere på en armlengdes avstand.

Med både USA og Russland som viktige allierte, og Kina som en sikkerhetspolitisk motstander, er det ingen overdrivelse å si at India befinner seg i en skvis.

- India er fanget i fella, sier James Crabtree, politisk analytiker ved International Institute for Strategic Studies Asia, til CNBC.

Helt konkret peker han på at India får en stor andel av landets militære utstyr fra Russland. Anslagene varierer voldsomt, men de sikreste analysene sier at mellom 60 og 85 prosent av Indias forsvarsmateriell kommer fra Russland eller den tidligere Sovjetunionen.

I GRENSELAND: Indiske og kinesiske offiserer avbildet under et møte i Pangong-regionen ved India-Kina-grensa i februar i fjor. Foto: Indian Army / AP / NTB
I GRENSELAND: Indiske og kinesiske offiserer avbildet under et møte i Pangong-regionen ved India-Kina-grensa i februar i fjor. Foto: Indian Army / AP / NTB Vis mer

Samtidig er det grunn til å tro at også India har innsett at det ikke er i landets interesse å ha tette bånd til Putin-regimet, hvis Russland ender opp som en internasjonal pariastat - fordømt og isolert fra omverdenen, mener Crabtree.

- Vil snike seg stille unna

Ironisk nok er det nabolandet i nord, Kina, som angivelig holder Indias toppledelse våkne om natta. Samtidig peker mange på Kina som den potensielle redningen for Vladimir Putin, som nå opplever at Russland isoleres mer og mer fra resten av verden for hver dag som går.

- India er mest bekymret for Kina, som er grunnen til at de behøver russiske våpen. Men det er også grunnen til at India har brukt mye tid på å gjøre kur på USA og de største europeiske landene, sier Crabtree.

PUTIN: Joschka Fisher, tidligere utenriksminister i Tyskland, møtte Dagbladet 10. mars. Han uttalte at slik slik bildet er nå vil Putin ikke bare ødelegge Ukraina, men også Russland. Foto: Edward Stenlund. Vis mer

For hvis man ser bort fra forsvarsmateriell, utgjør Indias handel med Russland rundt ni milliarder dollar årlig. Til sammenlikning utgjør handelen med USA rundt 100 milliarder dollar årlig.

I det bildet blir Putins rike som en miniputtstat å regne.

- Jeg tror vi kommer til å se at India vil fortsette å jobbe for å få et enda bedre forhold til Vesten, samtidig som de vil prøve å snike seg stille unna Russland - mens de holder tak i disse viktige (russiske, red.anm.) våpensystemene, sier Crabtree.

- Ikke lett

Historiker Sunniva Engh er enig i at India nå står i en skvis, men mener Crabtree bommer når han sier at India har «gått i fella».

- Jeg tror de er vant til å være i nettopp denne posisjonen. Men det er klart at det ikke er lett akkurat nå, når Vesten er så uttalt kritiske til Putin. Det er utvilsomt en vanskelig posisjon, men India har nok kjent på den før også, sier Engh til Børsen.

Hun er ekspert på forholdet mellom India og Kina, og er førsteamanuensis i historie ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo.

- India og Kina har et veldig sammensatt forhold, hvor man gjennom hele Modis tid som statsminister har hatt et viktig økonomisk samarbeid med Kina. Samtidig er det spenning mellom de to landene, fordi Kina har skaffet seg en stor innflytelse i Indias naboland, sier Engh til Børsen.

INDIA-EKSPERT: Førsteamanuensis i historie ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo, Sunniva Engh. Foto: UiO
INDIA-EKSPERT: Førsteamanuensis i historie ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo, Sunniva Engh. Foto: UiO Vis mer

På toppen av det har India og Kina en pågående konflikt om grenseområdene nord i India, hvor det så seint som i 2020 oppsto trefninger mellom indiske og kinesiske styrker.

- India og Kina har ikke et kjølig forhold på et diplomatisk eller økonomisk nivå, men sikkerhetspolitisk forsøker de å balansere så godt som mulig.

ANSPENT: Indiske demonstranter brenner et bilde av Kinas president Xi Jinping, under en demonstrasjon mot Kina i Ahmedabad i India sommeren 2020. Demonstrasjonene kom etter at minst tre indiske soldater ble drept i skuddveksling med kinesiske tropper langs landenes felles grense i Himalaya. Foto: Ajit Solanki / Ap / NTB
ANSPENT: Indiske demonstranter brenner et bilde av Kinas president Xi Jinping, under en demonstrasjon mot Kina i Ahmedabad i India sommeren 2020. Demonstrasjonene kom etter at minst tre indiske soldater ble drept i skuddveksling med kinesiske tropper langs landenes felles grense i Himalaya. Foto: Ajit Solanki / Ap / NTB Vis mer

India og Kina deler en 3500 kilometer lang felles grense, men klarer ikke å bli enige om hvilke områder som tilhører hvilket land. Denne konflikten og Kinas ekspansjon i Sør-Kina-havet har gitt India gode insentiver til å også søke seg vestover i jakten på allierte.

- India har solide bånd til vestlige land, og da særlig USA. Det ønsker de å holde ved like så godt de kan, noe som skaper en slags skvis for India med situasjonen i Ukraina, mener Engh.

NORDEN: Statsminister i Norge Jonas Gahr Støre mener landene i Norden må ha et tett samarbeid nå som Europa står i en dramatisk situasjon. Vis mer

- Vil ikke ta side

Da FNs ekstraordinære generalforsamling forrige uke vedtok en historisk resolusjon om å fordømme og kreve en umiddelbar stans i Russlands invasjon av Ukraina, stemte hele 141 land for resolusjonen, mens fem land stemte imot. På lista over de 35 landene som avsto fra å stemme, finner man India. Det samme valget har de tatt i flere avstemninger i FNs sikkerhetsråd de siste ukene.

- De har en lang og solid historie med å være så nøytrale som de kan. Det gjaldt under hele Den kalde krigen. De har ikke-innblanding som prinsipp, og vil ikke ta side i konflikter.

SKAL VI VÆRE VENNER?: Mens India og Kina har jobbet for økt handel under Narendra Modi og Xi Jinpings regjeringstid, har konflikten om landenes grenseområder fortsatt. Foto: Manish Swarup / Ap / NTB
SKAL VI VÆRE VENNER?: Mens India og Kina har jobbet for økt handel under Narendra Modi og Xi Jinpings regjeringstid, har konflikten om landenes grenseområder fortsatt. Foto: Manish Swarup / Ap / NTB Vis mer

Historikeren mener den historiske nærhet til Sovjetunionen og nå Russland er en tungtveiende årsak til at India ikke ønsker å ta side i krigen i Ukraina.

- Samtidig søker de seg vestover for å veie opp for Kinas påvirkning i Indias naboland.

Selv om India ikke har fordømt Russlands angrep på Ukraina, sitter de likevel ikke helt stille i båten. For da statsminister Narendra Modi snakket med Vladimir Putin på telefon tidligere denne uka, dristet han seg til å komme med et forslag, gjengitt av The Guardian:

Putin må sette seg ned for en «personlig samtale» med Ukrainas statsminister Volodymyr Zelenskyj, for å «i stor grad hjelpe de pågående innsatsene for fred i Ukraina», heter det ifølge en uttalelse fra indiske myndigheter.

- Har aldri nevnt navn

Uttalelser som denne er i seg selv et synlig uttrykk for hvordan India stiller seg til Russlands invasjon av Ukraina, mener Avinash Paliwal, nestleder for Soa's Sør-Asia-institutt.

- India har aldri nevnt navn, når det gjelder hvem som er landets allierte. Men Indias misnøye med Russland er synlig i hvordan de opptrer overfor ukrainere, i uttalelsene de kommer med i FN og i deres gjentatte oppfordringer om en nedtrapping av volden, sier Paliwal til The Guardian.

IMPORTFORBUD: Ukrainas President Volodymyr Zelenskyj mener Russland må innrette seg etter internasjonale lover når det kommer til krig, ellers kommer de ikke til å ha mer penger til å starte nye kriger. Vis mer

Tanvi Madan, direktør for India-prosjektet ved Brookings Institution, mener India nå ser med bekymring på det tilsynelatende stadig varmere forholdet mellom Xi Jinping og Vladimir Putin. Frykten er at Russlands avhengighet av Kina vil kunne ha innvirkning på Putins holdning til sikkerhetsspørsmål knyttet til Kina og Indias grenseområder.

- Vi kjenner fortsatt ikke de virkelige konsekvensene dette vil få for India, men det er sannsynlig at de kan bli nødt til å ta noen vanskelige beslutninger framover, sier Madan til The Guardian og får støtte av Engh:

- India kan komme til å bekymre seg for om forholdet mellom Russland og Kina er enda bedre enn deres eget forhold til Putin.

Hun mener dette kan drive India videre i jakten på flere vestlige handelspartnere.

- Hvis krigen i Ukraina vedvarer, så vil jeg tro at India kommer til å fortsette denne linjen med å diversifisere og sørge for at de har flere land å handle med, sier Engh til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer