Rudy Giuliani

Fanget i gjeldskaos

Gjeldskravene tårner seg opp for tidligere New York-ordfører og Donald Trump-advokat Rudy Giuliani.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Tidligere New York-ordfører og Donald Trump-advokat, Rudy Giuliani, står overfor store gjeldskrav.
  • Dokumenter fra hans konkursak viser krav på totalt 1,6 milliarder kroner, inkludert medlemskap i to golfklubber.
  • Giuliani søkte konkursbeskyttelse i desember etter å ha blitt pålagt å betale 1,5 milliarder kroner til to tidligere valgfunksjonærer han feilaktig anklaget for valgfusk.
  • Han er også involvert i flere rettssaker som kan øke hans gjeld ytterligere.

Dokumenter fra konkurssaken mot 79-åringen avslører blant annet ubetalte regninger for medlemskap i to golfklubber på over 400 000 kroner (nær 40 000 dollar).

Det inkluderer et krav på 647 (nær 7000 kroner) dollar til Trump International Golf Club, skriver The Independent.

Rudy Giuliani søkte konkursbeskyttelse i desember, etter at han ble pålagt å betale 1,5 milliarder kroner til to tidligere valgfunksjonærer som han feilaktig anklaget for å ha vært delaktig i det påståtte «valgfusket som fratok Donald Trump valgseieren» i 2020.

Giuliani hevdet gjentatte ganger at de to ble filmet av overvåkingskamera med kofferter fylt av ulovlige stemmesedler på en basketballarena som ble brukt til å telle stemmer i presidentvalget.

En etterforskning viste at de to på lovlig og redelig vis talte stemmesedler. Det forhindret ikke Giuliani i å omtale rettens kjennelse som absurd.

Telefonregninger

I søknaden om konkursbeskyttelse anslo Giuliani sin gjeld til et sted mellom 1 og 5 milliarder kroner og verdier til et sted mellom 10 og 100 millioner kroner.

Under konkurssaken, som føres i New York, har gjeldskravene blitt summert opp til 1,6 milliarder kroner. 20 ulike kreditorer har anført sine krav, melder The Independent.

I bunken finnes blant annet ubetalte telefonregninger på 316 000 kroner, 4 millioner kroner i ubetalte regninger fra advokatfirmaet som Giuliani hyret i 2021 etter at FBI ransaket leiligheten hans, flere kredittkortregninger, skattekrav og penger han skylder fra tidligere rettssaker.

Flere søksmål på trappene

Men utfordringene stopper ikke med dette. Giuliani er involvert i flere rettsprosesser, der flere kan ende med at regningsbunken vokser ytterligere.

USAs tidligere president, Donald Trump, er i dag i retten i New York for å vitne i saken hvor han er saksøkt for omfattende bedrageri gjennom ti år. Dagbladets korrespondent Vegard Kvaale har vært inne i rettssalen. Vis mer

79-åringen er blant annet saksøkt for 2 millioner dollar av Daniel Gill, som ble siktet for angrep etter at han klappet Giuliani på skuldra og spurte« Hva skjer 'a, drittsekk?».

Giulianis mangeårige advokat, Robert Costello, har dessuten gått til sak i et forsøk på kreve inn 14 millioner kroner i ubetalte regninger.

Valgfusk-tiltalen

Giuliani anklages videre for å ha ledet an ekspresident Donald Trumps forsøk på å overbevise folkevalgte i Georgia og andre vippestater til å overkjøre velgernes vilje og utpeke falske valgmenn som ville støtte Trump.

I denne saken, der Trump også er blant de tiltalte for å ha forsøkt på ulovlig vis å omgjøre valgresultatet i delstaten, har flere av Trumps advokater sagt seg skyldig i et forsøk på å forhandle fram mildere straffer.

Trump selv har påberopt seg immunitet, noe en føderal domstol avviste tirsdag. Det er ventet at Trump vil anke avgjørelsen helt til USAs høyesterett, noe som gjør at det er et åpent spørsmål om en eventuell sak vil komme for retten før eller etter presidentvalget i november.

Derimot er det liten tvil om at dersom Trump blir valgt til president, vil han kunne forsøke enten å få saken avvist, eller å benåde seg selv.