Fant avføring på populær kafé

Kafeen som holder til i Oslos eldste bevarte tømmerbygning måtte stenge på dagen etter at Mattilsynet hadde vært på kontroll.

FREDET BYGG: Tøyen hovedgård er Oslos eldste bevarte tømmerbygning. Deler av det skal ha blitt bygget helt tilbake i 1679. Foto: Espen Bratlie / Samfoto / NTB
FREDET BYGG: Tøyen hovedgård er Oslos eldste bevarte tømmerbygning. Deler av det skal ha blitt bygget helt tilbake i 1679. Foto: Espen Bratlie / Samfoto / NTB Vis mer
Publisert

Handwerk Botaniske i Botanisk Hage på Tøyen, nærmere bestemt i Gamle Tøyen hovedgård, måtte ta flere grep etter at Mattilsynet kom på smilefjeskontroll.

Under en slik kontroll vurderer Mattilsynet viktige forhold som hygiene, rengjøring og vedlikehold på en kafé eller restaurant. Det var 21. september kafeen fikk besøk av Mattilsynet, og måtte stenge umiddelbart.

I tilsynsrapporten står det blant annet at kafeen hadde mangler ved hygienisk standard på lokaler, innredning eller utstyr og vesentlige mangler ved rutiner for å hindre at skadedyr tar seg inn i lokalene.

Det var Avisa Oslo som omtalte saken først.

- Et svært alvorlig brudd

Ifølge avisa fant Mattilsynet avføring fra mus bak kjøleskap på kjøkkenet, under salgsdisk og på gulvet bak kasser i utsalgsområder.

«Funn av ekskrementer fra mus i kjøkkenet og utsalget viser at det er skadedyraktivitet i lokalene, noe som gjør at det er stor fare for at lokalet og matvarene blir forurenset, og er et svært alvorlig brudd på regelverket», beskriver inspektøren i rapporten.

Mattilsynet understreket at det er stor risiko for at folk kan bli syke av maten de serverer dersom det ble overført smitte fra mus til varer som ble solgt i kafeen.

Handwerk Botaniske måtte vaske nøye og dokumentere tiltak for å bekjempe mus før de kunne servere mat igjen.

Ikke første gang

- Det er selvsagt svært uønsket når Mattilsynet finner spor etter mus. Våre fantastiske lokaler i Botanisk Hage er fra 1600-tallet og bygget er fredet, så det følger med noen utfordringer vi gjerne skulle vært foruten, skriver daglig leder Maria Aas-Eng i Lava Oslo i en e-post til Avisa Oslo.

Kafeen ble vasket grundig umiddelbart, og maten som kunne ha vært utsatt for mus ble kastet. Et skadedyrfirma ble også tilkalt.

SKADEDYR: En mann i Thailand skjønte ikke hvorfor hunden bjeffet mot bilen, da han åpnet panseret fikk han et skremmende syn. Bilder fra KameraOne. Vis mer

Ifølge Avisa Oslo viser rapporter fra skadedyrfirmaet i 2021 og 2022 at kafeen har slitt med skadedyr tidligere også. Da ble musene bekjempet med klappfeller.

Skadedyrfirmaet fant en åpning bak en list under kjøkkenbenken. Det er sannsynligvis slik musene kom seg opp i lokalene fra kjelleren.

Etter tilsynet i september, skal åpningen ha blitt sikret.

Fikk ikke smilefjeset tilbake umiddelbart

Åtte dager etter besøket fra Mattilsynet fikk kafeen lov til å servere mat igjen. Handwerk Botaniske dokumenterte tiltak og vasket lokalene grundig flere ganger.

Likevel fikk de ikke smilefjeset tilbake 29. september.

De måtte dokumentere at de hadde laget bedre rutiner for kontroll av skadedyr, renhold, samt oppfølging av avvik i driften.

Drøyt to uker seinere, 14. oktober, fikk kafeen smilefjeset tilbake. Mattilsynet vurderte at de har god kontroll på rutinene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer