Intern e-post avslører:

«Fant» milliarder på natta

Dagbladet kan nå avdekke hvordan regjeringspartiene Ap og Sp, rett før fristen gikk ut, fant 9 milliarder kroner for å innfri SVs krav i budsjettforhandlingene.

LØSNING: Seint mandag kveld vedtar Stortinget de store tallene for neste års statsbudsjett. En betydelig andel ble fremsaffet først natt til søndag. Foto: Gorm Kallestad / NTB
LØSNING: Seint mandag kveld vedtar Stortinget de store tallene for neste års statsbudsjett. En betydelig andel ble fremsaffet først natt til søndag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Klokka 23.07 lørdag kveld plinger det i innboksen til lederen av finanskomiteen på Stortinget, Eigil Knutsen (Ap).

E-posten fra statssekretær og partikollega Ellen Reitan i Finansdepartementet er svar på et spørsmål Knutsen sendte tidligere på kvelden.

Dagbladet har sett utvekslingen mellom de to. Den avdekker hvordan regjeringen - bokstavelig talt i tolvte time - klarte å finne 9 milliarder kroner for å dekke inn mange av SVs krav i forhandlingene om neste års statsbudsjett.

Nattlige e-poster

Trikset - som det skal bli omtalt som - utløste en rekke kritiske spørsmål under finansdebatten i Stortinget mandag.

MILLIARDER: Det gikk lenge trått under budsjettforhandlingene mellom SVs Kari Elisabeth Kaski, Sps Ole André Myhrvold (t.v) og Aps Eigil Knutsen. Men plutselig løsnet det. I tolvte time ramlet 9 milliarder på plass. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
MILLIARDER: Det gikk lenge trått under budsjettforhandlingene mellom SVs Kari Elisabeth Kaski, Sps Ole André Myhrvold (t.v) og Aps Eigil Knutsen. Men plutselig løsnet det. I tolvte time ramlet 9 milliarder på plass. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Det fikk SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til å utbryte at milliardene ikke ble funnet sånn helt plutselig. Interne e-poster viser imidlertid en annen historie.

Natt til søndag ble løsningen klekket ut. Regjeringen hentet penger som Eksportfinans Norge (Eksfin) har satt av til tapte utlån. Eksfin er en statlig etat som tilbyr lån og garantier til norske eksportbedrifter, deres underleverandører og utenlandske kjøpere.

Utvekslingen

Statssekretær Reitan i Finansdepartementet skriver i den nattlige e-posten at det har gått bedre enn tidligere fryktet for offshoresektoren. Derfor gis det grønt lys for å hente dette milliardbeløpet tilbake:

«En stor andel av grunnlaget for tapsavsetningen var knyttet til dystre utsikter for flere større engasjement innen offshore. Markedsforholdene og utviklingen i bransjene som Eksfin er eksponert overfor har bedret seg betraktelig det siste året. Resultatet av Eksfins tapsbegrensende arbeid har vært vesentlig bedre enn det var forventet å ville bli», heter det, med henvisning til vurderinger utført av Næringsdepartementet.

Svaret kommer etter at Knutsen blant annet spurte om følgende:

«Hva er status for risikoen i porteføljen i Alminnelig garantiordning nå, og er det mulig å tilbakeføre deler av tapsavsetningen i budsjettet for 2024? »

Endret pressemelding

Budsjettgrepet ble først gjort kjent for opposisjonspartienes medlemmer av finanskomiteen klokka 06.26 søndag morgen.

Tre og en halv time seinere ble budsjettforliket presentert under en pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget.

Tre minutter før pressekonferansen startet, sendte Arbeiderpartiet ut en pressemelding om nøkkeltall i budsjettforliket der de 9 milliardene i sto oppført som «uspesifisert inndekning».

AVTALEN: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Ap-nestleder/arbeids- og sosialminister Tonje Brenna la søndag formiddag fram avtalen om budsjettforliket sammen med SV i vandrehallen på Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB
AVTALEN: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Ap-nestleder/arbeids- og sosialminister Tonje Brenna la søndag formiddag fram avtalen om budsjettforliket sammen med SV i vandrehallen på Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Et kvarter ut i pressekonferansen kom det en ny pressemelding der det het at det var feil i den første tabellen. Den eneste endringen handlet om de 9 milliardene, som nå var opplyst å være «tapsavsetning til Eksfin».

Frykter høyere rente

Både framgangsmåten og selve pengebruken møtes med hoderystende kritikk fra opposisjonspartiene under dagens finansdebatt i Stortinget.

- Dette er et budsjett-triks. Det er akkurat det samme som om de skulle økt oljepengebruken med 9 milliarder kroner. For dette er også oljepenger. De har bare stått på en annen konto, i Eksfin. Når de nå hentes derfra og sprøytes inn i økonomien, får det nøyaktig samme effekt, sier Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru til Dagbladet.

PRESS: Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru frykter økt rentepress etter det hun kaller triksing for å få statsbudsjettet til å gå i hop. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
PRESS: Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru frykter økt rentepress etter det hun kaller triksing for å få statsbudsjettet til å gå i hop. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Hva tenker du om det?

- Det er juks og det er en fiffig måte å lage budsjett på. Særlig når de er så opptatt av å gjenta argumentene om at de er ansvarlige og ikke øker oljepengebruken. De burde si det som det er, nemlig at det er økt bruk av oljepenger.

Bru påpeker at pengene som hentes inn er et engangsbeløp, mens utgiftene blir hengende ved i de årlige budsjettene framover.

- I tillegg har de beholdt den midlertidige arbeidsgiveravgiften på 10 milliarder kroner. Dermed bruker de faktisk 20 milliarder kroner som er engangspenger, som de må finne neste år, sier Bru.

- Er beløpene så store at det kan drive opp inflasjonen og gjøre det vanskeligere å få ned renta?

- Jeg frykter at det kan skje. Og på toppen av dette har de for lave tall for å håndtere flyktninger. Om de i tillegg bommer på anslagene for prisvekst og lønnsvekst, må offentlig sektor kompenseres i revidert budsjett. Da begynner milliardene virkelig å rulle, advarer Bru.

- Mye armer og bein

Frp's finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi er ikke imponert over framgangsmåten:

- Først søndag morgen fikk vi vite at de hadde skaffet 9 milliarder kroner ekstra. Jeg tror aldri det har skjedd før at man finner så mye penger så seint i prosessen, sier Limi til Dagbladet.

KREATIVT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under finansdebatten i Stortinget med Frps betenkte finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi på plassen bak. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KREATIVT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under finansdebatten i Stortinget med Frps betenkte finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi på plassen bak. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Han er også bekymret for at utgiftene blir varige mens inntektene bare kommer en gang.

- Hva tenker du om det?

- Dette kaller jeg et kreativt budsjettriks i tolvte time, for å få forliket til å gå opp. Her har det vært armer og bein for å ikke komme i en situasjon der de ville blitt kritisert for å øke oljepengebruken. Så fant de det jeg vil kalle en veldig kreativ løsning, sier Limi.

- Dette betyr at de vil måtte løfte oljepengebruken neste gang de skal lage et budsjett, legger han til.

Mens Høyre lar være å bruke 9 milliarder kroner ekstra, har Frp foreslått å bruke pengene til å øke personfradraget, noe som ifølge Limi vil gi en skattelette på rundt 2600 kroner til alle.

Avviser kritikken

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) avviser at oljepengebruken er økt.

- Vi er opptatt av å ikke øke oljepengebruken. Derfor har vi tatt penger fra Eksportfinansiering (Eksfin), sier han.

Eigil Knutsen vil ikke svare på hva som skjedde da regjeringen fant 9 milliarder kroner seint lørdag kveld, under et halvt døgn før enigheten ble presentert i vandrehallen.

TAUS: Aps finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen vil ikke fortelle hva som skjedde da regjeringspartiene plutselig fant 9 milliarder kroner under et halvt døgn før budsjettforsliket ble presentert. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
TAUS: Aps finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen vil ikke fortelle hva som skjedde da regjeringspartiene plutselig fant 9 milliarder kroner under et halvt døgn før budsjettforsliket ble presentert. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

- Jeg er glad for at vi fikk landet et budsjett som styrker hverdagsøkonomien til folk og som skaper trygghet. Det er vårt mål uavhengig av hva vi hadde finansiert forliket med, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Han framholder at alle statsbudsjett inneholder både varige inntekter og såkalte engangsinntekter.

- Sånn var det også under Høyre, som finansierte sine budsjetter med kutt i Forskningsrådet eller salg av eiendommer, påpeker Ap's finanspolitiske talsperson.

Han avviser også at de 9 milliardene er å regne som oljepenger.

- Disse pengene er tidligere bevilget av Stortinget til Eksfin.

- Men utgiftene vil påløpe også i framtidige budsjett?

- I realiteten er statsbudsjettet satt sammen av midlertidige utgifter og inntekter, samt utgifter og inntekter av mer varig karakter. Sånn er det i år, og sånn vil det også være i 2025-budsjettet, svarer han.

Kamp om hver krone

Budsjettfinten fra Ap/Sp var også tema flere ganger under finansdebatten i Stortinget mandag.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski gikk til slutt lei:

- Etter disse tre ukene med forhandlinger vil jeg si: Vi fikk ikke bare 9 milliarder kroner på et tidspunkt. Vi har kjempet krone for krone, sa hun med en blanding av dirring og latter i stemmen fra Stortingets talerstol.

Høyres Tina Bru hever lett på et øyebryn når Dagbladet spør henne hva hun tenker om det hun selv beskriver som triks og juks:

- Jeg har ikke så lyst til å spekulere. De kan jo ha visst om dette beløpet hele veien. Men det kan også se ut som om de plutselig fant ut i tolvte time at de hadde behov for å finne flere penger.