DNB får smekk av Finanstilsynet

Får 400 millioner i straffegebyr

Brudd på hvitvaskingsloven, mener Finanstilsynet. Norges største bank ilegges 400 millioner kroner i gebyr.

BRUDD: Finanstilsynet gir DNB en smekk på 400 millioner kroner for brudd på hvitvaskingsloven. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BRUDD: Finanstilsynet gir DNB en smekk på 400 millioner kroner for brudd på hvitvaskingsloven. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gebyret kommer etter et tilsyn i fjor.

- Tilsynet var en oppfølging av tidligere tilsyn på hvitvaskingsområdet. Tilsynet avdekket vesentlige mangler i bankens etterlevelse av hvitvaskingsloven, skriver Finanstilsynet i en pressemelding.

Finanstilsynet varslet allerede i desember i fjor om at gebyret ville komme. DNB har allerede bokført gebyret i sin helhet i regnskapet for 2020, opplyser banken i en børsmelding mandag morgen.

- Vi tar kritikken i rapportene svært alvorlig. Å bekjempe økonomisk kriminalitet og hvitvasking er en av våre viktigste oppgaver, og det har høy prioritet i styret og i hele DNB, sier konsernsjef Kjerstin Braathen.

AKSEPTERER GEBYRET: Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB understreker at de tar kritikken alvorlig. Foto: Terje Pedersen / NTB
AKSEPTERER GEBYRET: Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB understreker at de tar kritikken alvorlig. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Finanstilsynet undersøkte i fjor DNBs håndtering av kundeforhold til foretak i det islandske fiskerikonsernet Samherji. Samherji er beskyldt for hvitvasking og korrupsjon i forbindelse med virksomhet selskapet har drevet med i Namibia.

Økokrim etterforsket DNBs rolle i Samherji-saken og henla saken i februar i år. Noen av forholdene ligger så mange år tilbake at de er foreldet, og dels inntraff de under den gamle hvitvaskingsloven.

- DNB er enig i at det var mangler ved kundetiltakene i de seks selskapene som Finanstilsynet har påpekt i forbindelse med Samherji-saken. Bankens egne undersøkelser har avdekket de samme svakhetene som Finanstilsynet påpeker, skriver finanskonsernet i børsmeldingen mandag.

Banken understreker at de ikke har vært mistenkt for hvitvasking eller medvirkning til hvitvasking, men at Finanstilsynet kommer med kritikk av DNBs etterlevelse av hvitvaskingsregelverket.

«Det å levere på myndighetenes forventninger på anti-hvitvaskingsområdet er en viktig samfunnsoppgave DNB har for å bidra til å bekjempe økonomisk kriminalitet. DNB bruker svært store ressurser på kampen mot hvitvasking. Likevel erkjenner DNB at anti-hvitvaskingsarbeidet ikke hadde gitt tilstrekkelige resultater på tilsynstidspunktet, og banken aksepterer derfor gebyret fra Finanstilsynet», heter det i meldingen fra DNB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer