Petr Aven:

Får bruke millioner av frosne penger

Til tross for at oligarken er sanksjonert av Storbritannia, får han ta ut «lønn» på over 700 000 kroner i måneden.

PENGER IGJEN: Oligark Petr Aven, her med president Vladimir Putin i 2005, får nå tint opp lommeboka av britiske myndigheter. Foto: Alexander Nenenov / AP / NTB
PENGER IGJEN: Oligark Petr Aven, her med president Vladimir Putin i 2005, får nå tint opp lommeboka av britiske myndigheter. Foto: Alexander Nenenov / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den russiske oligarken Petr Aven (67) er blant de mange oligarkene som har blitt omfattet av Vestens sanksjonsregime. Verdiene hans er frosset av både EU og Storbritannia, og han var tidlig ute med å uttrykke sin misnøye.

- Får jeg lov til å ha en renholder, eller sjåfør? Jeg kjører ikke bil – kanskje min stedatter kan kjøre. Vi forstår ikke hvordan vi skal overleve, fortalte han fra sin luksusleilighet i London i mars.

Nå ser det altså ut som at han får lov til det. Telegraph skriver nemlig at det britiske finanstilsynet har godkjent at han kan ta i bruk noen av sine frosne midler for å betale for utgifter.

Får betale for privatskole

Avisa skriver at britisk Høyesterett har slått fast at Aven får benytte seg av 60 000 pund månedlig til sitt ««livsopphold». Det tilsvarer altså 717 000 norske kroner.

På grunn av sanksjonene er det forbudt å gjøre forretninger med oligarken, så hushjelpen må han nok fortsatt se lenge etter. Men månedslønna er i alle fall nok til å dekke en robotstøvsuger.

I tillegg får han også bruke en engangssum på 388 000 pund, tilsvarende 4,6 millioner kroner, for å betale «presserende gjeld». Dette inkluderer utgifter til den britiske privatskolen til et av barna hans.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer