Petr Aven:

Får bruke millioner av frosne penger

Til tross for at oligarken er sanksjonert av Storbritannia, får han ta ut «lønn» på over 700 000 kroner i måneden.

PENGER IGJEN: Oligark Petr Aven, her med president Vladimir Putin i 2005, får nå tint opp lommeboka av britiske myndigheter. Foto: Alexander Nenenov / AP / NTB
PENGER IGJEN: Oligark Petr Aven, her med president Vladimir Putin i 2005, får nå tint opp lommeboka av britiske myndigheter. Foto: Alexander Nenenov / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den russiske oligarken Petr Aven (67) er blant de mange oligarkene som har blitt omfattet av Vestens sanksjonsregime. Verdiene hans er frosset av både EU og Storbritannia, og han var tidlig ute med å uttrykke sin misnøye.

- Får jeg lov til å ha en renholder, eller sjåfør? Jeg kjører ikke bil – kanskje min stedatter kan kjøre. Vi forstår ikke hvordan vi skal overleve, fortalte han fra sin luksusleilighet i London i mars.

Nå ser det altså ut som at han får lov til det. Telegraph skriver nemlig at det britiske finanstilsynet har godkjent at han kan ta i bruk noen av sine frosne midler for å betale for utgifter.

Får betale for privatskole

Avisa skriver at britisk Høyesterett har slått fast at Aven får benytte seg av 60 000 pund månedlig til sitt ««livsopphold». Det tilsvarer altså 717 000 norske kroner.

På grunn av sanksjonene er det forbudt å gjøre forretninger med oligarken, så hushjelpen må han nok fortsatt se lenge etter. Men månedslønna er i alle fall nok til å dekke en robotstøvsuger.

I tillegg får han også bruke en engangssum på 388 000 pund, tilsvarende 4,6 millioner kroner, for å betale «presserende gjeld». Dette inkluderer utgifter til den britiske privatskolen til et av barna hans.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Dette altså til tross for at Aven også er under etterforskning av britiske National Crime Agency for å ha brutt internasjonale sanksjoner etter invasjonen av Ukraina. Han skal ifølge myndighetene ha overført tre millioner pund fra Storbritannia til Østerrike i timene før sanksjonene ble innført.

I løpet av et år får 67-åringen tilgang på en hel million pund av sine frosne midler, skriver Telegraph videre. I kroner tilsvarer det 12 millioner.

- Snøball

Utviklingen har - ikke overraskende - skapt reaksjoner.

- Regjeringen skryter av sitt sanksjonsregime, men det ser ut til at de i det stille lar Putins allierte oligarker fortsatte uansett, sier parlamentsmedlem Chris Bryant til Telegraph.

Putin-fiende Bill Browder, den britiske finansmannen som i en årrekke har kjempet mot det russiske regimet, tror dette baner vei for at alle Avens midler smelter i Storbritannias sanksjonsfryser.

- Putin og alle andre russere følger med som hauker for å se hvor svakhetene i rustningen vår er, og dette setter en veldig dårlig presedens for andre oligarker som ønsker å løsne på sanksjonene. Det er en snøball som begynner å rulle, først er det 60 000 pund i måneden, så er det fullstendig tining av kontoene, sier han til avisa.

Aven er deleier av Alfa Bank og LetterOne sammen med den sanksjonerte oligarken Mikhail Fridman. Han ble sanksjonert i mars, fordi Storbritannia mener han er en Kreml-vennlig oligark med tette bånd til Putin. Etter at sanksjonene inntrådte trakk Aven seg fra styret i LetterOne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer