Einar Aas-saken:

Får gigantbot etter Aas-saken

Nasdaq Clearing får 300 millioner i bot av den svenske Finansinspektionen (FI) etter saken hvor den norske kraftspekulanten Einar Aas var nær personlig konkurs.

300 MILLIONER: Nasdaq Clearing får en bot på 300 millioner av Finansinspektionen, i forbindelse med saken hvor den norske siviløkonomen, krafttraderen og tidligere milliardæren Einar Aas var nær personlig konkurs. Foto: Agder Energi / John T. Pedersen / Dagbladet
300 MILLIONER: Nasdaq Clearing får en bot på 300 millioner av Finansinspektionen, i forbindelse med saken hvor den norske siviløkonomen, krafttraderen og tidligere milliardæren Einar Aas var nær personlig konkurs. Foto: Agder Energi / John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det opplyser Finansinspektionen i en pressemelding.

Einar Aas veddet på den nordiske kraftbørsen Nasdaq Commodities. Selve oppgjørssentralen på denne børsen er Nasdaq Clearing.

«Bakgrunnen for etterforskningen er hendelsen som skjedde i 2018 da et clearingmedlem, en fysisk person, tapte store summer i råvaremarkedet da prisforskjellen mellom nordiske og tyske strømpriser økte kraftig», heter det i pressemeldingen fra FI.

FI fastslår at deres etterforskning har avdekket at Nasdaq Clearing hadde «alvorlige mangler i sin virksomhet».

Det var bransjenettstedet Montel som først omtalte saken.

«Selskapet har ikke stilt tilstrekkelige krav til clearingmedlemmenes økonomisk og operasjonelle evne, og en feilberegning har ført til at man har tatt for lite hensyn til marginalsikkerhet», heter det.

Allerede i januar 2019 kritiserte det norske Finanstilsynet Nasdaq Oslos internkontroll og oppfølging av Aas.

I et brev fra Finanstilsynet het det, ifølge DN, at både undersøkelser og oppfølging hadde vært "utilstrekkelig i lys av forholdets innvirkning på kravene til rapporering, markedsovervåking og etterlevelse av regelverk".

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer