Einar Aas-saken:

Får gigantbot etter Aas-saken

Nasdaq Clearing får 300 millioner i bot av den svenske Finansinspektionen (FI) etter saken hvor den norske kraftspekulanten Einar Aas var nær personlig konkurs.

300 MILLIONER: Nasdaq Clearing får en bot på 300 millioner av Finansinspektionen, i forbindelse med saken hvor den norske siviløkonomen, krafttraderen og tidligere milliardæren Einar Aas var nær personlig konkurs. Foto: Agder Energi / John T. Pedersen / Dagbladet
300 MILLIONER: Nasdaq Clearing får en bot på 300 millioner av Finansinspektionen, i forbindelse med saken hvor den norske siviløkonomen, krafttraderen og tidligere milliardæren Einar Aas var nær personlig konkurs. Foto: Agder Energi / John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det opplyser Finansinspektionen i en pressemelding.

Einar Aas veddet på den nordiske kraftbørsen Nasdaq Commodities. Selve oppgjørssentralen på denne børsen er Nasdaq Clearing.

«Bakgrunnen for etterforskningen er hendelsen som skjedde i 2018 da et clearingmedlem, en fysisk person, tapte store summer i råvaremarkedet da prisforskjellen mellom nordiske og tyske strømpriser økte kraftig», heter det i pressemeldingen fra FI.

HER RAKNET DET: Kraftspekulant Einar Aas figurerte høyt på skattelistene. Men 2018 ble året da alt raknet. Foto: John T. Pedersen. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

FI fastslår at deres etterforskning har avdekket at Nasdaq Clearing hadde «alvorlige mangler i sin virksomhet».

Det var bransjenettstedet Montel som først omtalte saken.

«Selskapet har ikke stilt tilstrekkelige krav til clearingmedlemmenes økonomisk og operasjonelle evne, og en feilberegning har ført til at man har tatt for lite hensyn til marginalsikkerhet», heter det.

Allerede i januar 2019 kritiserte det norske Finanstilsynet Nasdaq Oslos internkontroll og oppfølging av Aas.

I et brev fra Finanstilsynet het det, ifølge DN, at både undersøkelser og oppfølging hadde vært "utilstrekkelig i lys av forholdets innvirkning på kravene til rapporering, markedsovervåking og etterlevelse av regelverk".

På inntektstoppen

Kraftspekulant Einar Aas sto i mange år på toppen av inntektslistene i Norge, og bidro blant annet med beløp i hundremillionersklassen i skatteinntekter til hjemkommunen Grimstad.

Aas startet med krafthandel på 1990-tallet og bygde opp en milliardformue helt på egen hånd. Fra han startet opp for seg selv i 2001 og fram til alt gikk helt spektakulært galt i 2018, tjente Aas 3,3 milliarder kroner og betalte en drøy milliard i skatt.

Så seint som i 2017 sto Aas oppført med en formue på 1,6 milliarder kroner og 13,9 millioner i innbetalt skatt.

Høsten 2018 gikk det imidlertid helt galt for Grimstad-mannen.

Tapte milliardbeløp

Einar Aas satset enorme beløp på at de nordiske kraftprisene skulle stige og nærme seg prisnivået i det tyske kraftmarkedet som følge av tørkesommeren.

Det motsatte skjedde. Avstanden mellom det tyske og det nordiske kraftprisnivået økte til 17 ganger mer enn normalt, og Aas tapte minst 1,3 milliarder kroner på Nasdaq-børsen.

Det hele endte med at børsen måtte gå inn med 107 millioner euro, 1,1 milliard norske kroner, fra sitt eget sikkerhetsfond.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer