Øystein Stray Spetalen

Får grønt lys etter byggebråk

Milliardæren får likevel lov til å bygge i strandsonen på luksuseiendommen.

STOPPORDRE: Det var dette byggeprosjektet Spetalen i fjor fikk klar beskjed om å stanse. Foto: Oslo kommune
STOPPORDRE: Det var dette byggeprosjektet Spetalen i fjor fikk klar beskjed om å stanse. Foto: Oslo kommune Vis mer
Publisert

Det var under en befaring 31. august i fjor at Oslo kommune kom over det de mente var ulovlig arbeid i strandsonen på Spetalens spektakulære luksuseiendom på Bygdøy.

På grunn av språklige utfordringer, kunne arbeiderne på stedet verken gjøre rede for omfanget av arbeidene eller vise til noen byggetillatelse for eiendommen, heter det i brevet fra kommunen.

Truet med mulkt

Om ikke Spetalen stanset arbeidet umiddelbart, påløp en tvangsmulkt på 150 000 kroner, som ville bli skrudd opp dersom arbeidene ble gjenopptatt, het det i brevet fra Plan- og bygningsetaten.

Byggesaken er én av 15 på den aktuelle adressen, skriver DN, som først omtalte denne saken.

Arkitektfirmaet Niels Torp, som har stått for Spetalens byggeprosjekt i strandsonen, sendte dermed inn en ny søknad i desember i fjor. Der forklarer de at de ønsker å vedlikeholde og sikre en gammel terrengmur i betong fra 1930-tallet og trappa ned til bryggen.

Mandag, over ni måneder etter søknaden ble sendt, fikk Spetalen gladnyheten: Han får dispensasjon fra forbudet om å bygge i strandsonen, og har tillatelse til å gjenoppta arbeidene.

MÅTTE STOPPE: Men nå har Stray Spetalen fått godkjent byggingen i strandsonen. Foto: NTB Scanpix
MÅTTE STOPPE: Men nå har Stray Spetalen fått godkjent byggingen i strandsonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- I strid med byggeforbud

I fjor mente Oslo kommune at Spetalens byggeprosjekt omfattet «utvidelse av trapp med tilhørende støttemur, oppføring av gelender og endring av eksisterende landgang til flytebrygge.»

- Dette er tiltak i strid med byggeforbudet i strandsonen som krever tillatelse for å kunne gjennomføres. Vi kan ikke finne at det er gitt tillatelse til disse arbeidene, heter det videre.

18 år etter han kjøpte eiendommen har han fortsatt ikke fått ferdigattest på huset, som har 3 000 kvadratmeter bruksareal, ifølge DN.

Han har imidlertid tillatelse til å bruke gigantvillaen, som skal romme blant annet spaavdeling med sauna, tennishall, i tillegg til bibliotek, musikkrom og lounge.

Får grønt lys

Verken Statsforvalteren, Bymiljøetaten eller Byantikvaren hadde noen merknader til søknaden om Vedlikehold og sikring av terrengmur og trapp i strandsonen.

Plan- og bygningsetaten skriver i vedtaket at «Fordelene ved å gi dispensasjonen er klart større enn ulempene» og fortsetter:

«Fordelen ved å gi dispensasjonen vil være at eksisterende situasjon forbedres og forskjønnes til det beste for brukerne og framtidige generasjoner. Dette må ses i sammenheng med at oppgradering av eksisterende situasjon er ønskelig for å gi tiltaket enda lengre holdbarhet og sikring mot fall. Det kan bare telle positivt.»

Mener skifer er ulempe

Plan- og bygningsetaten ser på den skiferdekkede muren som reflekterer mot omgivelsene som en ulempe, men konkluderer med at dette bare vil være i en begrenset periode da skifer vil mattes med tiden.

De viser til «søkers grundige argumentasjon i dispensasjonsvurderingen» og kan ikke se at det foreligger forhold som tilsier at dispensasjonen ikke kan gis.

Øystein Stray Spetalen er ifølge Kapitals liste over Norges rikeste god for 4,5 milliarder kroner. Ifølge skattelistene for 2019 hadde han en formue på 1 539 525 791 kroner.

Børsen har vært i kontakt med Stray Spetalen, som ikke ønsker å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer