Tesla-Musk:

Får ikke lønn, men ...

Kan sikre gigantsum rett i lomma som følge av saftig bonusavtale.

GREI BONUS: Musk kan cashe ut en bonus på rolige 90 milliarder kroner. Foto: Frederic J. Brown / AFP / NTB
GREI BONUS: Musk kan cashe ut en bonus på rolige 90 milliarder kroner. Foto: Frederic J. Brown / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Selv om Elon Musk regnes som en av verdens rikeste menn, får han ikke et rødt øre i lønn fra Tesla.

I stedet inngikk han i 2018 en avtale som gir ham mulighet til å kjøpe aksjer i selskapet til en fast, lav pris.

Avtalen, bestående av tolv trinn, går ut på at Musk kan kjøpe aksjer dersom selskapets markedsverdi og økonomiske vekst treffer en rekke høytflygende mål.

Råbillige aksjer

Ifølge Reuters skal hvert av disse tolv trinnene gi Musk muligheten til å kjøpe 8,4 millioner Tesla-aksjer til 70 dollar per stykk.

Mandagens rekordhøye kvartalstall for Tesla var derfor godt nytt for Musks lommebok. Ifølge Reuters skal selskapet ha nådd trinn fem og seks i skalaen.

Det betyr at den eksentriske gründeren nå kan kjøpe 16,8 millioner aksjer for 70 dollar stykket - snaue ti prosent av aksjens nåværende kurs på 722 dollar.

Grei bonus

Den potensielle aksjegevinsten som følge av at trinn fem og seks er nådd, tilsvarer en verdi på drøyt 11 milliarder dollar for Elon Musk - nesten 90 milliarder kroner.

Om man regner med aksjene fra fire tidligere transaksjoner, pluss den femte og sjette delen, anslås gevinsten til Musk å være på 34 milliarder dollar - svimlende 278 milliarder kroner.

Rekordresultat

Teslas nettoresultat i årets tre første måneder havnet på rekordhøye 438 millioner dollar, 3,63 milliarder kroner, ifølge førstekvartalsrapporten.

De solgte 184 400 biler i perioden, opp fra rundt 180 000 i fjor.

Omsetningen var på 10,39 milliarder dollar, 86,1 milliarder kroner. Det er en økning på 74 prosent, målt mot samme periode i fjor, ifølge CNBC.

Tesla vekket oppsikt i februar, da de kunngjorde at de hadde kjøpt bitcoin for 1,5 milliarder dollar - 12 milliarder kroner. De åpnet også for å akseptere bitcoin som betaling for sine produkter.

I kvartalsrapporten melder selskapet at de allerede har tjent 101 millioner dollar på investeringen, ifølge Business Insider.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer