I det ustabile sommerværet får ikke ansatte på uteserveringen på Hamar Beach Bar lønn om det regner.
- Vi har arbeidsavtaler der det tas forbehold om at vakter kan avlyses. Vi har valgt å legge våre timelønnssatser omtrent 25 kroner over tariff for bransjen som en kompensasjon for forbeholdet i arbeidsavtalene, forteller Christian Vold, styreformann i eierselskapet Sjøfront Drift AS, til Børsen.

- Ikke dette vi så for oss
- Satt ut
Slike arbeidskontrakter kunne leder Fellesforbundet avdeling 650 i Hamar, Håkon Gillerhaugen, fortelle om til Hamar Arbeiderblad, som først omtalte forholdet.
- Det er ikke lov med opplegg som gjør at de unge må sitte hjemme og vente på at de blir oppholdsvær på kvelden for å tjene penger, fortalte han HA.
Selv om Vold bekrefter at vakter kan avlyses og gå ulønnet på grunn av regn, avkrefter han at ansatte blir bedt om å vente på sol.
- Det er på ingen måte slik at vi ber folk holde seg hjemme i tilfelle vært blir bedre for så å be dem komme på jobb hvis det lysner. Enten er dagen avlyst eller så er den ikke det. Det blir som regel avtalt dagen før, på bakgrunn av værmeldinga. Vi er en liten bedrift som utelukkende har en uteservering. Virksomheten er derfor naturlig nok ekstremt væravhengig, forklarer Vold.
Ifølge Vold skal kontraktene ha blitt utformet i samråd med advokatfirmaet Wiersholm. Wiersholm har så langt ikke svart på Børsens henvendelser.
Imidlertid reagerer Fellesforbundets Gillerhaugen på at Vold hevder kontraktene er lovlige.
- Jeg har ikke hørt om en slik løsning før. Jeg blir helt satt ut av tankesettet deres, forteller Gillerhaugen.

- Nektet adgang
Dårlige arbeidsvilkår
På den ene siden mener Gillerhaugen dermed at slike avtaler er tynne.
- Hvis man driver i en værutsatt bransje som uteservering, så må man regne med noen dager der du må betale lønn uten å få noe særlig inntekt, sier Gillerhaugen til HA.
Vold mener imidlertid, på den andre siden, at de væravhengige arbeidsvilkårene ikke bare er ansvarlige, men nødvendige.
- En slik restaurant bruker gjerne 40 prosent av omsetningen på lønninger. En dobling av dette vil ikke gi lønnsomhet, noe sted. Denne praksisen er neppe unikt for oss her på Hamar. Utvalget av uteserveringer på sommertid ville nok sett helt annerledes ut både i Hamar og i resten av landet dersom slike forbehold ikke var tillatt, hevder Vold overfor Børsen.

Vil innskrenke utepilsen - bransjen i harnisk
Gillerhaugen mener at problemet bunner i at restaurantbransjen utnytter at mange av arbeiderne ikke er organiserte og at restauranter ikke har tariffavtaler.
Dermed får han og Fellesforbundet ofte saker relatert til serveringsbransjen.
- Det er en bransje med mye gjennomtrekk, og det er det jo en årsak til at folk ikke blir. De orker ikke, sier Gillerhaugen til Børsen.
- Ren kynisme
På spørsmål om hvorfor slike saker oppstår i det hele tatt, hevder Gillerhaugen at det er eiere som er vel vitende om at de driver med utnyttelse.
- Den type praksis er ren kynisme, sier han.
Gillerhaugen framholder også at vilkårene for ansatte i restaurantbransjen kan være så dårlige at ansatte ikke våger å snakke med representanter fra LO når de kommer på arbeidsbesøk. I stedet velger flere å komme innom kontoret utenfor arbeidstid for å motta råd.
Likevel opplever han at det kan virke nytteløst for ansatte å klage til sjefen, fordi de da rett og slett heller risikerer å bli erstattet.
- Problemet er at de useriøse aktørene uansett får tak i arbeidskraft. De bare slår seg konkurs en dag for å slippe unna kravene, også driver de igjen dagen etterpå, hevder han.
Vold hevder på sin side at denne kritikken mot serveringsbransjen ikke kan rettes mot Hamar Beach Bar.
- Vi er svært opptatte av å ta vare på våre ansatte slik at de er motiverte og fornøyde. Vi opplever at dette også er situasjonen hos våre ansatte og at vår virksomhet er en attraktiv arbeidsplass med gode vilkår i forhold til bransjen vi er i, sier Vold.

Ølmilliardær er død
- Still krav
- Jeg synes synd på de seriøse aktørene som må konkurrere med de useriøse, forteller Gillerhaugen.
Dermed jobber Fellesforbundet aktivt med disse sakene.
- Poteten er varm. Det er mange saker som er like graverende, og vi jobber med disse.
I mellomtida har han en klar oppfordring til gjester hos restauranter og uteserveringer i sommer.
- Vi må alle begynne å stille krav til de vi kjøper fra. Alle vil ha ordna forhold, og vi har alle et ansvar, sier Gillerhaugen.