Får juling: - Skummelt

Flyaksjene stuper etter nedslående coronabeskjed fra Sør-Afrika. Flyanalytiker mener disse aktørene vil slite mest.

KRAFTIG FALL: Flyselskaper som SAS og Norwegian får kjenne etterdønningene av nyheten om nytt coronavariant-funn i Sør-Afrika. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KRAFTIG FALL: Flyselskaper som SAS og Norwegian får kjenne etterdønningene av nyheten om nytt coronavariant-funn i Sør-Afrika. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Fredag herjer virusfrykten på det europeiske aksjemarkedet. Startskuddet gikk i Asia der de toneangivende børsene stengte i kraftig minus. Fredag hadde uroen også spredt seg til Oslo Børs som stupte ned 3,35 prosent fra start.

Heller ikke oljeprisen går klar av situasjonen, der et fat nordsjøolje ligger på 78,81 dollar fredag morgen. Det er en nedgang på 4,15 prosent, ifølge NTB.

Bakteppet for de dramatiske utslagene er funnet av en ny coronavariant i Sør-Afrika. Det skaper frykt for at myndigheter igjen skal innføre restriksjoner og nedstenginger i det globale reiselivet. Det får flyselskapene merke i form av juling på børsen i morgentimene.

  • SAS har et aksjefall på nærmere 8 prosent fredag formiddag.
  • Norwegian faller drøye 9 prosent.
  • Flyr er på det meste ned i overkant av 5 prosent hittil.

- Sliter mer

Hans Jørgen Elnæs, flyanalytiker i WinAir, omtaler utviklingen som «veldig negativ». Det er likevel ikke helsvart, mener han.

Elnæs forklarer at den nåværende situasjonen, som først og fremst gjelder mutasjoner i Afrika, ikke treffer de norske selskapene i særlig grad.

- De som klarer seg best er de flyselskapene som har sterke hjemmemarkeder, og der er vi er i Skandinavia bra stilt. Når det gjelder Norwegian, SAS og til en viss grad Flyr, så kommer mye av salget fra hjemmemarkedet, sier Elnæs og fortsetter:

- Så lenge vi kan reise som normalt her i Norge, så vil nok aktiviteten holde seg til en viss grad her. Det gjelder også i USA, Kina og India. De som er avhengige av å fly internasjonale ruter, og spesielt interkontinentale ruter, sliter mer. Langdistanse er det som er skummelt nå, sier han.

- Real nedtur

Det som kan ramme bransjen særlig hardt, er om USA sette begrensninger på reising mellom USA og Europa.

- Det åpnet akkurat opp tidlig i november. Det har British Airways, Lufthansa, KLM, Air France og også SAS, ventet lenge på. Om de innfører begrensninger vil det være en real nedtur, sier Elnæs.

- Det er solgt ganske mange billetter til USA. Hvis det blir sånne begrensninger at passasjerene skal ha pengene tilbake for billetten, så husker vi tilbake til starten av pandemien hvordan det var. Det stresser den finansielle situasjonen til selskapene, og det er dårlige nyheter om man kommer dit.

- Radikalt

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea mener utslagene gir et tydelig bilde på dagens markedssituasjon.

- Det er opplagt at det er bekymring for pandemien som ligger bak uroen vi ser i markedene i dag, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea til Børsen.

- Vi har sett høye smittetall i Europa de siste ukene, med nye nedstengninger, så kommer nå meldingen om at det er oppdaget en ny variant av viruset som er radikalt forskjellig fra det vi har sett til nå. Det ser ut som om varianten smitter raskt, vi vet ikke hvordan vaksinene vil virke eller hvor farlig dette er, sier Bruce og legger til:

- Alt dette skaper masse usikkerhet, som gjør at markedene reagerer kraftig. Det er stor usikkerhet for hvordan dette vil ramme økonomien framover.

Smittebølge

Bruce viser til at verdens børser har en kraftig oppgang bak seg.

- Veldig mange er optimistiske. Da er det ofte slik at det blir en kraftig reaksjon når det først kommer negative nyheter.

Han legger til:

- Men man skal huske på at det var en ganske kraftig smittebølge i USA som følge av deltaviruset i tredje kvartal, som ga noe uro i markedene. Men markedene har stort sett kommet seg gjennom svingninger som følge av negative nyheter. Troen er at ting skal normalisere seg, men det kan kanskje ta noe lengre tid denne gangen, sier Bruce.

- Reiselivet mest utsatt

Flyselskapene Flyr, SAS og Norwegian har alle fått juling på Oslo Børs i morgentimene fredag. Det overrasker ikke Bruce.

- Reiselivet er mest utsatt nå. Dersom det kommer nye nedstengninger, eller hvis folk blir veldig mye mer bekymret for smitte, så vil det også ramme tjenestesektorer som restauranter. På den annen side, så vil det forsterke etterspørselen etter varer.

Den ekstreme etterspørselen har presset globale forsyningslinjer og sendt verden ut i en transportkrise. Dette har spesielt rammet varehandelen, som sliter med å få tak i produkter innen rimelig tid. Bruce frykter den nye virusvarianten kan forsterke problemene.

- Jeg tror dette er mest akutt i USA, hvor store containerskip ligger og venter i kø utenfor landets havner. Men det kan også forsterke disse problemene i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer