Witzøes skattedebatt

Får kjeft etter milliardærbråk

Laksemilliardær Gustav Witzøe får uventet støtte fra møbelgründer og tidligere Ap-politiker Jan Christian Vestre i debatten om formuesskatt. Ikke i sak - men fordi Witzøe blir stående alene om å forsvare Høyre-politikk.

SAVNER STØTTE: Tidligere Ap-politiker Jan Christian Vestre reagerer på at Erna Solberg lar laksemilliardær Gustav Witzøe (t.h.) stå alene i stormen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet // Aftenposten / NTB
SAVNER STØTTE: Tidligere Ap-politiker Jan Christian Vestre reagerer på at Erna Solberg lar laksemilliardær Gustav Witzøe (t.h.) stå alene i stormen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet // Aftenposten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det tok skikkelig fyr da laksegründer Gustav Witzøe tok et oppgjør med formuesskatten gjennom et intervju med Dagbladets finansnettsted Børsen i forrige uke.

Witzøe er god for 33,5 milliarder kroner, ifølge Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste. Det gjør ham til verdens sjette rikeste nordmann, ifølge bladet.

Salmar-sjefen uttalte til Børsen at formuesskatten bør avvikles i sin helhet fordi den favoriserer utenlandsk eierskap over norsk eierskap og tapper selskapet for verdier han ellers kunne investert i drift.

Den virkelighetsoppfatningen deler ikke Jan Christian Vestre. Han er største eier og daglig leder i utemøbelprodusenten Vestre, som etter femdoblet omsetning det siste tiåret nå bygger det som skal bli verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk på Magnor i Innlandet.

Men Vestre uttrykker likevel støtte til Witzøe på ett punkt.

Savner Erna-ærlighet

- Jeg synes statsminister Erna Solberg (H) bør være ærlig om hvorfor formuesskatten ikke kan fjernes, og ikke la Witzøe stå alene i stormen og bli angrepet fra alle kanter for å forsvare det som faktisk er Høyres valgkampløfte. Hvis det bare var å avskaffe formuesskatten på såkalt arbeidende kapital uten videre, skulle åtte år med borgerlig flertall vært tilstrekkelig, sier Vestre til Dagbladet.

- Jeg håper selvfølgelig at Witzøe blir i Norge uavhengig av hvem som styrer etter valget. Vi trenger flere, ikke færre, som skaper jobber, vekst og inntekter til staten, sier Solberg til Dagbladet.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Under en pressekonferanse onsdag sa Solberg at formuesskatten ikke er overordnet alt annet.

- Formuesskatten er ikke det eneste som er viktig. Witzøe skal også kunne få inn faglært arbeidskraft og kunne ansette folk med hull i CV-en, sa statsministeren om den pågående debatten.

Selskapet Vestre leder omsetter for en kvart milliard kroner og har salgskontorer i New York, Los Angeles, London, Berlin, Stockholm og Oslo.

- Møbelfabrikken vi bygger på Magnor er ifølge NHO den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår. Vestre er hundre prosent familieeid, og formuesskatten står ikke i veien for selskapets ekspansjon, understreker Vestre.

ÆRLIG: - Erna Solberg kan gi et ærlig forsvar for laksemilliardær Gustav Witzøe, mener utemøbelgründer Jon Christian Vestre. Foto: Nicolas Tourrenc / Vestre
ÆRLIG: - Erna Solberg kan gi et ærlig forsvar for laksemilliardær Gustav Witzøe, mener utemøbelgründer Jon Christian Vestre. Foto: Nicolas Tourrenc / Vestre Vis mer

Som altså gjør det klart at han er prinsipielt tilhenger av formuesskatt. Han åpner likevel for at det er rom for justeringer.

Treffsikkerhet

- Jeg respekterer at noen synes det er feil å betale skatt av maskiner hvis bedriften du eier går med underskudd. Det er nok ingen «quick fix» på dette, men det kan i alle fall vurderes om formuesskatten bør gjøres mer treffsikker, ikke bare gjennom utsatt skatt, sier Vestre.

Den tidligere AUF-politikeren som også var rådgiver for Trond Giske (Ap) i Næringsdepartementet (2009-2013), legger til at «en klar forutsetning må selvsagt være at alle bidrar etter evne».

- Det er ikke aktuelt å gjøre 25.000 nordmenn til nullskattytere, som ifølge Finansdepartementet ville vært konsekvensen av å fjerne formuesskatten helt, understreker han.

- Usedvanlig

Mens laksemilliardær Witzøe har måttet tåle å høre at hans indirekte trussel om å flagge ut dersom venstresida vinner valget, både er «uetisk» og «usmakelig», mener Vestre at motstanderne av formuesskatt overdriver konsekvensene.

- Mange av dem som uttaler seg negativt om formuesskatt har skapt store verdier for samfunnet og også for seg selv. Det har de gjort i et land som har lagt til rette for denne suksessen gjennom gratis utdanning, forskning, veier og infrastruktur, og paradoksalt nok også formuesskatt, sier Vestre.

Som følger opp for ytterligere å understreke poenget:

- Den norske modellen har vist seg å være usedvanlig konkurransedyktig, mye takket være små forskjeller og et omfordelende skattesystem som skaper tillit og samarbeid. Det må vi ta vare på og forsterke, mener Vestre.

Over en grense

Et liknende resonnement trekkes også fram i et lengre innlegg som Oda-gründer Karl Munthe-Kaas har publisert på Facebook.

UETISK: Karl Munthe-Kaas er administrerende direktør og medgrunder i nettbutikken Oda (tidligere Kolonial.no). Han mener laksemilliardær Gustav Witzøe går over en grense. Foto: Annika Byrde / NTB
UETISK: Karl Munthe-Kaas er administrerende direktør og medgrunder i nettbutikken Oda (tidligere Kolonial.no). Han mener laksemilliardær Gustav Witzøe går over en grense. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Han skriver at det er uetisk å true med utflytting, og peker i innlegget på at Witzøe inngikk en samfunnskontrakt da han startet en virksomhet i Norge.

- At en velstående mann er imot formuesskatten er ikke så nytt. Det at han derimot går til det skrittet og antyder at man bør vurdere å flytte, der mener jeg han krysser en etisk grense, sier Munthe-Kaas til DN, som først omtalte Facebook-innlegget hans.

Witzøe har tjent milliarder på oppdrettslaks. Og han har overført sin formue på over 20 milliarder kroner til sønnen Gustav Witzøe jr. Han overførte samtlige aksjer da sønnen var 13 år.

Den nå 27 år gamle arvingen står oppført med en inntekt på 183 millioner kroner i 2019-likningen, og betalte samlet 235,5 millioner kroner i skatt. Det gjør ham til Norges største personlige bidragsyter til fellesskapet.

Witzøe avviser på sin side at han har noen planer om å flagge ut, og mener videre at Munthe-Kaas gjør seg til en moralens vokter på bekostning av andre.

- Det bringer debatten ned på et nivå vi burde slippe, sier han til avisa.

Uaktuelt å flytte

Stormberg-grunnlegger og arbeidende styreformann Steinar J. Olsen sier til Dagbladet at for hans del er det helt uaktuelt å flagge ut av Norge - uansett.

- I tillegg til at Stormberg er et kommersielt selskap har vi også et samfunnsoppdrag, så for oss er det ikke et alternativ å flytte virksomheten utenlands selv om norske myndigheter skatter norsk eiere hardere enn utenlandske eiere, sier han til Dagbladet.

TAPSPROSJEKT: Stormberg-grunnlegger Steinar J. Olsen mener Norge taper arbeidsplasser og inntekter på formuesskatten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
TAPSPROSJEKT: Stormberg-grunnlegger Steinar J. Olsen mener Norge taper arbeidsplasser og inntekter på formuesskatten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Han støtter likevel Witzøe langt på vei i argumentasjonsrekken.

- Formuesskatten er en særskatt på norskeide arbeidsplasser, og rammer spesielt hardt små og mellomstore virksomheter som er i en oppbyggingsfase. Det er ingen tvil om at Norge har mistet både arbeidsplasser og skatteinntekter ved at Norge som et av få land i verden, har valgt å beholde en formuesskatt som bare rammer nasjonaleide arbeidsplasser, mener Olsen.

Stormberg-gründeren ble valgt inn i Høyres sentralstyret av partiets landsmøte i 2020.

Han understreker at familieeide norske bedrifter som har tapt penger under coronapandemien, må betale formuesskatt selv om de går med underskudd.

- Det slipper utenlandske eierne. Det norske samfunnet taper både penger og arbeidsplasser på ikke å ha like skattevilkår for norske og utenlandske eierne, sier Olsen.

Ingen påviselig effekt

Tilbake til den internasjonale utemøbelsuksessen Vestre - der daglig leder Jan Christian Vestre har en litt annen tilnærming til den brennhete skattedebatten:

- Norge står overfor fenomenale utfordringer i åra framover. Vi skal skape hundretusenvis av nye, grønne og lønnsomme arbeidsplasser på fastlandet, vi skal doble eksporten og vi skal øke investeringene i norsk industri. Alt dette er mulig, men debatten om formuesskatten er en avsporing. Den har ingen påviselig effekt på verdiskapingen, sier Vestre.

Han har følgende oppfordring til Witzøe og andre motstandere av formuesskatten:

- La oss heller fokusere på det vi kan enes om, få de beste ideene på bordet og legge en offensiv plan for omstilling på høygir. Jeg er helt sikker på at både Witzøe og mange andre har kreative forslag. Men å fjerne formuesskatten uten videre er og blir en dårlig idé, framholder han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer