Får kjeft: - Gurgler sjampanje

Sjampanjesalget i det britiske Overhuset får skotsk politiker til å se rødt.

FÅR KJEFT: Lordene i Overhuset får kjeft for sjampanjekonsumet sitt. Foto: Kirsty Wigglesworth / POOL / AFP / NTB
FÅR KJEFT: Lordene i Overhuset får kjeft for sjampanjekonsumet sitt. Foto: Kirsty Wigglesworth / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Salget av sjampanje steg til det høyeste nivået på fem år i det britiske Overhuset i fjor, skriver Telegraph.

Totalt ble det solgt 1589 flasker sjampanje til en samlet pris på tett på 89 000 pund - eller 1,1 millioner norske kroner.

Det er en oppgang fra 2022, da det ble solgt 1580 flasker sprudlende, alkoholholdig drikke - til en samlet pris på 85 400 pund.

- Bøttet nedpå sjampanje

Sjampanje-salget får det skotske nasjonalistpartiet SNP til å reagere. De har ingen representanter i Overhuset, fordi de er sterke motstandere av hele Overhuset, der medlemmene ikke velges, men utpekes.

SNPs parlamentsmedlem Tommy Sheppard tror velgerne vil reagere sterkt på sjampanjenesalget.

MEDLEMMENE: Her venter medlemmene av Overhuset på parlamentsåpningen i november 2023. Foto: Aaron Chown / POOL / AFP
MEDLEMMENE: Her venter medlemmene av Overhuset på parlamentsåpningen i november 2023. Foto: Aaron Chown / POOL / AFP Vis mer

- Mens velgerne slet med å balansere husholdningsbudsjettet og betale for nødvendigheter som dagligvarer og energi, bøttet de ikke-valgte lordene nedpå sjampanje, sier Sheppard.

Den skotske politikeren sparer ikke på kruttet når han fyrer løs mot lordene i Overhuset, og viser til at det er en voldsom stor forskjell på det livet de lever, og det den jevne brite gjør.

Det siste året har den jevne brite, som så mange andre rundt omkring i verden, opplevd at inflasjonen og energiprisene skyter i været, noe som har gjort husholdningsbudsjettet stadig trangere.

- Et parlament der utvalgte lorder gurgler sjampis og får 342 pund per dag bare for å møte opp, er ikke et parlament som representerer folket på en god måte, tordner Sheppard, og fortsetter:

- Det er helt åpenbart at Overhuset er arkaisk og ute av kontakt med virkeligheten - men det utgjør bare en liten del av en bredere Westminster-institusjonsrom som ikke har det beste for det skotske folk i tankene.

- Ikke betalt av skattebetalerne

En talsperson for Overhuset mener at Sheppards utblåsning mot lordene ikke er helt berettiget.

- All alkohol, inkludert sjampanje, som selges i Overhuset, selges med fortjeneste. Det meste av sjampanje som selges kjøpes av besøkende i gavebutikken og konsumeres andre steder, ellers selges under bankettbegivenheter som organisasjoner eller enkeltpersoner er vertskap for, sier talspersonen, og legger til:

- Det er ikke betalt av skattebetalerne.

Det britiske overhuset hadde i desember 2023 784 medlemmer - mange av dem utpekt på livstid.

De har begrenset politisk makt, og motstanden mot ordningen er økende. Ifølge BBC kan Overhuset ende opp på historiens skraphaug dersom Labour vinner valget neste gang.

Labour-leder Keir Starner har kalt systemet «udemokratisk og umulig å forsvare».