Får krass kritikk

Sats har dørene åpen i Sverige, men velger å holde stengt i resten av Norden.

STENGT I TRE AV FIRE LAND: Treningssentergiganten Sats har valgt å åpne dørene for sine svenske kunder. Det får flere til å reagere sterkt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
STENGT I TRE AV FIRE LAND: Treningssentergiganten Sats har valgt å åpne dørene for sine svenske kunder. Det får flere til å reagere sterkt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sats har igjen valgt å åpne sine svenske treningssentre etter en corona-lockdown. Ifølge Expressen besluttet kjeden å stenge dørene 12. mars, med begrunnelse i at man ville «ta ansvar for sikkerheten til våre medlemmer».

Drøye to uker seinere valgte treningsgiganten å snu. Samtidig som svenskene fra torsdag forrige uke igjen kunne ta i bruk sine 80 sentre, velger Sats fortsatt å holde stengt i Norge, Danmark og Finland.

Det har utløst reaksjoner. Nå beskyldes kjeden for å sette lønnsomhet foran samfunnets beste. En av kritikerne er næringslivskommentator i Dagens Industri, Andreas Cervenka.

- Ingen rimelig grunn

Han gikk denne uka hardt ut mot Skistar, som ikke hadde planer om å holde påskestengt ved sine svenske skianlegg. Etter voldsom motbør, valgte selskapet å snu onsdag.

Overfor Expressen peker Cervenka på ovennevnte tilfelle, og mener at det ikke finnes noe logikk i at Sats nå velger å åpne dørene.

- Det er en tydelig parallell her, slik jeg ser det. Det finnes vel ingen rimelig begrunnelse for å stenge i alle andre land, og ha åpent i Sverige. Spesielt etter at de gikk ut og snakket om sikkerhet i første runde. Sikkerheten har jo neppe blitt bedre. Dette er et eksempel på at man setter gevinst foran samfunnet, sine egne ansatte og sine medlemmer, sier han til avisa.

- Ikke lov

Sveriges strategi for å bekjempe coronaviruset, er kjent for å ha vært noe mildere enn i eksempelvis Norge. Svenske helsemyndigheter har konkludert med at det ikke er nødvendig å stenge blant annet treningssentrene.

- Vi kan konstatere at retningslinjene er ulike i de fire landene vi opererer i. Vi må derfor forholde oss til de råd og retningslinjer fra myndighetene som gjelder for hvert enkelt land. I Norge får vi ikke lov å holde åpent, det samme gjelder for Danmark og Finland, sier Malin Selander, kommunikasjonssjef i Sats, til Børsen.

DRISTIG: KREATIV TRENING: MMA-profilen Paige VanZant har sin egen måte å trene på mens hun er i corona-isolasjon. Video: @paigevanzant Vis mer

- Tre land konkluderer med at nedstenging er hensiktsmessig. Hvorfor holder dere da åpent?

- Jeg kan ikke spekulere på hvem som har rett. Vi alle befinner oss i en spesiell situasjon og må stole på helsemyndighetene og rådene som kommer fra ekspertene. Skulle det komme nye regler, vil vi naturligvis innrette oss etter dette.

- Hva tenker du om at Sats beskyldes for å sette lønnsomhet foran sikkerhet?

- Som den eneste aktøren som har holdt stengt i Sverige, så valgte vi å være proaktive og kontakte helsemyndighetene. Dette for å få klarhet i hvorvidt vi må holde stengt eller ikke. De har anbefalt befolkningen om å holde seg aktiv, og treningssentre om å være åpen. Da kjente vi oss trygge på å åpne igjen.

- Ekstremt liten risiko

Expressens medisinreporter Anna Bäsén er blant dem som stiller seg kritisk til hvorvidt hygienen blir forsvarlig ivaretatt.

Sats understreker derimot at virksomheten har tatt grep for å unngå smittespredning. Selander opplyser at kjeden tar kundenes sikkerhet på største alvor, og har blant annet redusert antall deltakere på gruppetrening med 30 prosent.

Sats har også fjernet mye av treningsutstyret, i tillegg til innføring av ekstra strenge vaskerutiner. Med bakgrunn i egne forholdsregler og føringene fra svenske helsemyndigheter, mener Selander at kritikken er urimelig.

- Vi har i tillegg ganske store sentre, der jeg vil si at det er ekstremt liten risiko for at mange trener samtidig i disse tider, da vi har færre besøkende. Mange velger også å trene hjemme ved hjelp av våre digitale løsninger, noe som bidrar til å minske trykket på våre sentre. Skulle dette plutselig endre seg, tar vi naturligvis grep.

Anslått tap

Sats besluttet å stenge samtlige sentre i Norden 12. mars. Dagen etter opplyste selskapet i en børsmelding at de anslo et tap på 190 millioner kroner som følge av nedstengingen - forutsatt at det ville vare i to uker.

24. mars besluttet blant annet den norske regjeringen å videreføre alle smitteverntiltak til over påske.

Hvor dramatiske konsekvenser coronakrisen får for selskapet, er dermed for tidlig å si. På spørsmål fra Børsen om hvorvidt kjeden står i fare for å gå konkurs, svarte Sats-sjef Sondre Gravir følgende 16. mars:

- Jeg kan ikke gi noen absolutte garantier, naturlig nok. Men slik vi vurderer situasjonen nå så er vi finansielt robuste, vi har god kontroll på utviklingen, den kortsiktige likviditeten og tar de nødvendige grep.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer