Kjell Magne Bondevik:

Får kritikk for Putin-forhold

Da Kjell Magne Bondevik var statsminister i Norge hadde regjeringen et varmt forhold til Russland. Dette kritiseres i ny bok.

MØTTES FLERE GANGER: Kjell Magne Bondevik tas imot av president Vladimir Putin under militærparaden på Den røde plass i Moskva 9. mai 2005. Foto: Denis Sinyakov / AFP / NTB
MØTTES FLERE GANGER: Kjell Magne Bondevik tas imot av president Vladimir Putin under militærparaden på Den røde plass i Moskva 9. mai 2005. Foto: Denis Sinyakov / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Etter at Russland gikk til krig mot Ukraina har Norge tatt sterk avstand fra russiske myndigheter, og president Vladimir Putin har erklært oss som et «uvennlig land».

Slik har det imidlertid ikke alltid vært. Norge har i mange år hatt et vennskapelig forhold til nabolandet, og har særlig i fiskenæringa samarbeidet tett med Russland.

SVT-journalist Knut Kainz Rognerud ga fredag ut boka «Molde-oligarken». Den handler om oligarken Oleg Deripaska, og hans vei til makt og rikdom. Den veien går innom både Sverige og Norge, blant annet på en yacht utenfor nettopp Molde.

Boka nevner også Norges forhold til Russland på starten av 2000-tallet, da Kjell Magne Bondevik var statsminister. Bondevik møtte Russlands president Vladimir Putin flere ganger, både i Oslo og Moskva.

Putin var blant annet i Oslo i 2002.

Hydro: - Måtte ikke settes på spill

Året før hadde det svenske kongehuset vært på storstilt besøk i Moskva, hvor kong Carl Gustaf hadde ønsket Putin «hell og lykke i det arbeidet dere utfører for Russlands framtid i fred», står det i boka.

«Men svenske köttbullar og IKEA-møbler kunne ikke forhindre at Vladimir Putins forhold til Norge ble vesentlig bedre enn forholdet til Sverige. Året etter det svenske statsbesøket i Moskva reiste Putin til Oslo og møtte statsminister Kjell Magne Bondevik. De diskuterte Arktis, gass, olje og et nytt norsk-russisk økonomisk forum», står det videre.

LUKSUS: Nye detaljer forteller hva som skal være om bord president Vladimir Putins luksusyacht. Video: FBK, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Deretter skriver Kainz Rognerud at de to møttes flere ganger, og at Norges statsminister ble tatt imot med åpne armer i Moskva.

«(...) norske ministere reiste i tur og orden til den russiske hovedstaden i åra som fulgte. I forhold til de nordiske naboene var den norske regjeringen langt mer varsom med å kritisere Russland og Vladimir Putin for landets autoritære utvikling og brudd på menneskerettighetene. Lukrative kontrakter for Hydro og Statoil måtte ikke settes på spill».

Avviser kritikken

Det kjenner ikke Bondevik seg igjen i.

- Dette er over 20 år siden, og Putin hadde den gang en langt mer åpen holdning til Vesten og de verdiene vi står for, som demokrati og menneskerettigheter. Vi hadde gode samtaler om dette. Det var ikke norske næringslivsinteresser som bestemte min agenda eller talemåter, skriver han i en e-post.

Den tidligere statsministeren legger til:

- Men i de seinere åra har han jo utviklet klart autoritære trekk og står nå ansvarlig for en uakseptabel krig. Jeg mener at Putin har forandret seg siden jeg hadde kontakt og møter med han.

Bondevik har flere ganger uttalt seg om forholdet til Putin, blant annet rett før invasjonen av Ukraina. I Dagbladet mimret han tilbake til sitt første møte med Putin.

- Vladimir Putin er helt åpenbart veldig selvbevisst. Det er interessant for meg å reflektere rundt dette, ettersom jeg møtte Putin som helt fersk statsminister i november 1999. Det er et møte som jeg husker godt, sa han da.

Også da snakket han om at Putin hadde forandret seg mye siden de først møttes.

- Jeg kan ennå se for meg hvordan han satt på den andre siden av bordet. Putin var helt fersk, og jeg oppfattet ham som veldig usikker. For eksempel henvendte han seg ofte til embetsmannen for å få signaler om hva han skulle si.