Økonomitopp advarer:

- Får lang og stygg resesjon

Onsdag kommer USAs sentralbank med sin rentebeslutning. Samtidig slår Nouriel «Dr. Doom» Roubini alarm, og kommer med aksjeråd.

ADVARER: Økonomiprofessoren sparer ikke på kruttet i advarselen om børsfall og nedgangstider. Foto: Toru Hanai / Reuters / NTB
ADVARER: Økonomiprofessoren sparer ikke på kruttet i advarselen om børsfall og nedgangstider. Foto: Toru Hanai / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Skyhøy inflasjon, rentehevinger og vaklende aksjemarkeder har fått flere til å advare om mulige økonomiske nedgangstider rundt hjørnet.

- Det kommer ikke til å bli en kort og grunn resesjon, den kommer til å bli alvorlig, lang og stygg, sier økonomiprofessor Nouriel Roubini til Bloomberg.

«Dr. Doom»

Onsdag kommer den amerikanske sentralbanken (Fed) med sin rentebeslutning.

Like før varsler altså Roubini en «lang og stygg» resesjon i USA og globalt, som han tror vil inntreffe i slutten av 2022 og vare ut 2023.

- Selv i en normal resesjon kan S&P 500 falle 30 prosent, sier han til Bloomberg.

Roubini er bekymret for Feds krig mot inflasjonen, altså prisveksten. Inflasjonen i landet lå i august fortsatt på 8,3 prosent - langt unna målet på 2 prosent.

Ifølge Roubini kan den brede Wall Street-indeksen falle hele 40 prosent. Det er fordi han forventer en «virkelig hard landing».

FRYKTER NEDGANGSTIDER: Økonom Nouriel Roubini, alias «Dr. Doom», varsler mørke økonomiske tider. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB
FRYKTER NEDGANGSTIDER: Økonom Nouriel Roubini, alias «Dr. Doom», varsler mørke økonomiske tider. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB Vis mer

Han har vist seg som en treffsikker krakkprofet tidligere, da han skal ha forutsett finanskrisen i 2008. Dette ga ham kallenavnet «Dr. Doom».

Spekulerer på kvadrupel-heving

Roubini tror som flere andre at Fed vil gå for en trippelheving i kveld. Enkelte tror Fed kan gå enda hardere til verks, med en firedobbel heving.

- Det har vært spekulasjoner om en heving på 1 prosentpoeng. Motargumentet er at det ikke har vært noen signaler i den retning, sier sjefstrateg i Nordea Markets, Erik Bruce, til Børsen.

Han viser til et tilfelle fra tidligere i år, hvor en lekkasje til Wall Street Journal antydet et høyere rentehopp enn venta. Hittil har det ikke kommet noen slike signaler.

- Historisk liker Fed å varsle i forkant. Men det er ikke sikkert at det er tilfellet. Det kan være de ønsker å sjokkere markedet litt.

Sjefstrategen sier han «ikke ville satset penger» på et 40 prosents fall i S&P 500.

- Markedet har nå priset inn at rentene skal videre oppover, det er nok også priset inn at det blir svakere økonomiske tider neste år. Et 40 prosent fall i S&P 500 krever en skikkelig hard nedtur og det tror ikke jeg mest på, sier sjefstrategen.

«Mission impossible»

Roubini hevder det vil være «mission impossible» for Fed å oppnå 2 prosents-målet uten at resultatet blir en såkalt hard landing - økonomisk tilbakegang.

Sentralbanken ventes å fortsette å heve renta til en topp på 4,26 prosent i mars 2023, ifølge CNBC.

Men det er kanskje ikke nok, ifølge Roubini: Dersom inflasjonen blir vedvarende høy, vil Fed «trolig ikke ha noe valg» om å heve renta mer - kanskje til over 5 prosent.

Hvor mye Fed hever renta framover kommer helt an på om de får kontroll på inflasjonen, påpeker Bruce.

- Hvis inflasjonen kommer ned og lønnspresset avtar, det er et stramt arbeidsmarked, så trenger ikke Fed å ta i så hardt. Det er det store spørsmålet, ingen vet. Det er mulig med en myk landing, altså at man får ned prisveksten og arbeidsmarkedet svekkes, men ikke dramatisk, sånn at det ikke blir en hard nedtur.

Det er håpet, ifølge Bruce, som understreker at det også er mulig at man må ta i så hardt at man får nedtur.

- Ha lite aksjer

Roubini peker også på en cocktail av forsyningssjokk som følge av pandemien, Ukraina-krigen og Kinas knallharde nullsmittestrategi, som føre med seg høyere kostnader og svakere økonomisk vekst.

Når verdensøkonomien først er i resesjon, vil det ikke være helt lett å komme seg ut av den med hjelp av statlig stimulering, ifølge «Dr. Doom».

Tråkkes det for hardt på gasspedalen får man overoppheting, og man kan ende opp med en stagflasjon lik den på 1970-tallet, ifølge Roubini.

Rådet hans til investorer er enkelt:

- Du må ha lite aksjer og mer cash, sier Roubini.

Roubini er ikke alene om å advare om nedgangstider globalt. Verdensbanken har også advart om at rentehevings-racet verden over kan gi en global resesjon.

- Det er mulig, men jeg tror mest på at - Ja, det blir dårlige tider neste år, men det er ikke noen sånne store ubalanser i økonomien som under finanskrisen og dotcom-bobla. Forbrukerne har solid finansiell posisjon, ikke spesiell høy gjeld, bedriftene har tjent bra med penger, det er noen robuste tegn, sier Bruce.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer