Får millioner fra anonym gruppe

- Det er privatpersoner som donerer til oss, sier grupperingens talsperson.

FÅR PENGER: Sylvi Listhaug og Frp har fått fem millioner kroner fra en anonym gruppering. Foto: Terje Pedersen / NTB
FÅR PENGER: Sylvi Listhaug og Frp har fått fem millioner kroner fra en anonym gruppering. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fremskrittspartiet har mottatt en donasjon på fem millioner kroner fra aksjonsgruppa «Aksjon for borgerlig valgseier», skriver DN.

Dette framgår også av oversikten på Partifinansiering.no.

Gruppa er omstridt. Årsaken til dette er at de ikke offentliggjør hvem som står bak pengegavene.

- Privatpersoner som donerer

Overfor avisa ønsker ikke grupperingens talsperson å si noe om hvilke personer som har bidratt med penger.

- Vi har samlet inn pengene og ber om pengegaver i annonser. Det er privatpersoner som donerer til oss og som vi donerer videre, sier Ole Gunnar Hauso.

Frp omtalte fredag på sine egne nettsider pengegaven. Der peker de blant annet på LOs valgkampbidrag til Arbeiderpartiet.

- Bidragene vil bidra til å jevne ut no av forskjellen mellom de store overføringene som Arbeiderpartiet og de andre partiene på venstresiden får fra sine venner i fagbevegelsen, sier generalsekretær og stabssjef i Frp, Finn Egil Holm.

Generalsekretæren sier samtidig at Frp er opptatt av å ha et ryddig forhold til å motta bidrag.

- Det ligger ingen skjulte bindinger i bidrag Frp mottar i valgkampen, i motsetning til det samrøret mellom verv, aktiv politisk påvirkning og milliongaver som rødgrønne partier, og kanskje spesielt Arbeiderpartiet, får fra fagforeninger, som også har valg posisjoner i sentralstyret og landsstyret, der de er med på å utforme politikken, sier Holm.

- Frp gir ingen slike motytelser.

Får MDG-refs

På tross av forsikringen fra Holm er det ikke alle som er like betrygget. MDG-leder Arild Hermstad omtaler gaven som «amerikanske tilstander som ikke bør være lovlig i Norge».

- At Frp tar imot slike penger kan være med på å undergrave demokratiet vårt. Det er ikke i kke i tråd med viktige verdier vi må hegne om i Norge, som åpenhet og tillit, sier Hermstad.

Han peker på at siden ingen vet hvem giverne er, og hvilke interesser de egentlig representerer, så vet man heller ikke «hva de eventuelt ønsker tilbake fra Frp for en slike donasjon».

- De fleste med gode hensikter har ingen grunn til å skjule donasjoner og hvem de er. Det er god grunn til å stille spørsmål om hvorfor denne gruppen skjuler sine identiteter, sier Hermstad.

Nest største gave

Gaven fra «Aksjon for borgerlig valgseier» er den nest største enkeltgaven så langt i valgåret 2023, viser oversikten på Partifinansiering.no.

Den største gaven kommer fra LOs største forbund, Fagforbundet, og er på 6,5 millioner kroner, og ble gitt til Arbeiderpartiet.

Også SV og Senterpartiet har fått henholdsvis tre og 2,5 millioner kroner fra Fagforbundet.

I forrige valgår, 2021, da det var stortingsvalg, fikk Arbeiderpartiet til sammen 22 millioner kroner fra LO og 6,7 millioner kroner fra Fagforbundet.

Frp fikk da to millioner kroner fra Stein Erik Hagens Canica og det samme fra milliardæren Christens Sveaas' selskap Kistefos.

Gave fra Stein Erik Hagen

Når det gjelder Frp har de også fått én million fra investeringsselskapet Canica, som er selskapet til familien til Stein Erik Hagen. Canica har også gitt to millioner kroner til Høyre.

Det ble det en viss debatt om i juni, da Marie Sneve Martinussen, som tidligere i dag ble utnevnt til konstituert leder av Rødt etter Bjørnar Moxnes' avgang, som ba Høyre takke nei til pengene fra Stein Erik Hagen.

Årsaken? Canicas styreleder Caroline Hagen Kjos flyttet til Sveits av skattemessige årsaker i 2009.

- Dette gjør det pinlig åpenbart at Høyre er kjøpt og betalt av skatteflyktninger, sa Martinussen.

- Irrelevant

Stein Erik Hagen avviste bestemt kritikken.

- Hva kommunistpartiet Rødt måtte mene er for meg irrelevant. Vi forholder oss til norsk lov. Skulle donasjonen mot formodning være i strid med norsk lov, så må Høyre returnere det, skrev Stein Erik Hagen i en SMS.

- Men jeg har flere norske selskaper som er 100 prosent eid av meg. Så da vil donasjonen komme derfra. Da håper jeg kommunistpartiet Rødt vil bli fornøyd og slå seg til ro med det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer