Får olje-hjelp

Vladimir Putins visestatsminister, Alexander Novak, skal ha spilt en nøkkelrolle for å få de ikke-vestlige oljeproduserende landene til å kutte produksjonen. Konsekvensen kan bli fortsatt skyhøye energipriser i Europa.

SAMMEN: Russlands president Vladimir Putin og visestatsminister Alexander Novak. Novak skal ha ledet Opec+-møtet hvor landene ble enige om produksjonkutt for å holde prisene høye. Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS
SAMMEN: Russlands president Vladimir Putin og visestatsminister Alexander Novak. Novak skal ha ledet Opec+-møtet hvor landene ble enige om produksjonkutt for å holde prisene høye. Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Opec+, oljekartellet bestående av de fleste ikke-vestlige oljeproduserende landene, er enige om å kutte i produksjonen for å hindre ytterligere prisfall, melder NTB.

Beslutningen kom på det første fysiske Opec+-møtet siden 2020 og ble avholdt i Wien.

En av deltakerne på møtet i Wien var Russlands visestatsminister Alexander Novak. Ifølge New York Times har han spilt en nøkkelrolle for å få landene til å samarbeide om produksjonskutt.

TAR FARVEL: Ukrainas etterretningstjeneste har delt det som skal være en telefonsamtale mellom en russisk soldat og hans kone. Reporter: Emma Dalen. Lyd / video: Ukrainas etterretningstjeneste / GUR / Faktisk Verifiserbar. Vis mer

Ifølge avisa vil det trolig få sterke reaksjoner i Vesten at Novak har vært til stede på disse møtene ettersom han er en av russerne som er underlagt harde sanksjoner som følge av krigen i Ukraina.

Markedsandelen til Opec+ av den globale oljeproduksjonen er på rundt 40 prosent.

- Kortsiktig beslutning

Beslutningen er et nederlag for Vesten og USA. USAs president, Joe Biden, har den siste uka forsøkt å overbevise de oljeproduserende landene i Midtøsten - ledet av Saudi-Arabia - om å fortsette å holde en høye produksjon for å unngå at oljeprisene skal stige drastisk.

- Presidenten er skuffet over den kortsiktige beslutningen til Opec+ om å kutte produksjonskvotene mens den globale økonomien sliter med de negative konsekvensene av Putins invasjon av Ukraina. I en tid hvor det å opprettholde den globale energitilgangen har overordnet betydning, så vil denne beslutningen ha de største negative konsekvensene for lav- og middelsinntektland som allerede sliter med økte energipriser, sier Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, og sjef for USAs nasjonale økonomiske råd (NEC), Brian Deese, i en felles uttalelse.

- Ekstrem bekymring

Beslutningen kommer også bare tre måneder etter at Biden besøkte Saudi-Arabia i et forsøk på å bedre forholdet til landet. For Biden kunne ikke produksjonskuttet, som også vil føre til økte bensinpriser i USA, kommet på et verre tidspunkt fem uker før mellomvalget.

- Amos Hochstein, som er Bidens øverste energiutsending, har spilt en ledende rolle i lobbyinnsatsen, som har vært langt mer omfattende enn det som tidligere er rapportert mens det har vært en ekstrem bekymring i Det hvite hus for et potensielt kutt, skriver CNN.

Mandag før møtet i Wien sendte Det hvite hus noen talepunkter til det amerikanske finansdepartementet. Ifølge CNN beskrev disse talepunktene et produksjonskutt som en «total katastrofe» og advarte om at det kunne bli tolket som en «fiendtlig handling».

I desember trer EUs forbud mot russisk råolje i kraft. Fortsatt forsyner landet unionen med rundt 2 millioner fat hver dag.

Nytt sjokk

G7-landene - Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia og USA - har forsøkt å kutte prisen på russisk olje i det globale markedet som en del av sin økonomiske kamp mot Russland i kjølvannet av krigen i Ukraina. Beslutningen fra Opec+ kan undergrave denne planen, skriver Wall Street Journal.

Beslutningen kan føre til nok et sjokk for den internasjonale økonomien, som allerede sliter tungt med høy inflasjon og skyhøye energipriser, skriver Bloomberg News.

- Opec ønsker priser rundt 90 dollar fatet. Det ville destabilisert noen økonomier hvis ikke det skjedde, sier Nigerias oljeminister Timipre Sylva etter møtet, ifølge nyhetsnettstedet.

Avgjørelsen om produksjonskutt kommer til tross for bekymring for at det kan føre til enda mer inflasjon og få sentralbankene rundt omkring i verden til å ty til enda kraftigere rentehevinger. Dette øker igjen risikoen for tilbakegang i verdensøkonomien, skriver NTB.

Prisen på råolje har falt opp mot 30 prosent på spotmarkedet siden juni, som følge av bekymring for en global resesjon. De siste dagene har den imidlertid steget noe fordi man forventet et produksjonskutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer