Får olje-hjelp

Vladimir Putins visestatsminister, Alexander Novak, skal ha spilt en nøkkelrolle for å få de ikke-vestlige oljeproduserende landene til å kutte produksjonen. Konsekvensen kan bli fortsatt skyhøye energipriser i Europa.

SAMMEN: Russlands president Vladimir Putin og visestatsminister Alexander Novak. Novak skal ha ledet Opec+-møtet hvor landene ble enige om produksjonkutt for å holde prisene høye. Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS
SAMMEN: Russlands president Vladimir Putin og visestatsminister Alexander Novak. Novak skal ha ledet Opec+-møtet hvor landene ble enige om produksjonkutt for å holde prisene høye. Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Opec+, oljekartellet bestående av de fleste ikke-vestlige oljeproduserende landene, er enige om å kutte i produksjonen for å hindre ytterligere prisfall, melder NTB.

Beslutningen kom på det første fysiske Opec+-møtet siden 2020 og ble avholdt i Wien.

En av deltakerne på møtet i Wien var Russlands visestatsminister Alexander Novak. Ifølge New York Times har han spilt en nøkkelrolle for å få landene til å samarbeide om produksjonskutt.

Ifølge avisa vil det trolig få sterke reaksjoner i Vesten at Novak har vært til stede på disse møtene ettersom han er en av russerne som er underlagt harde sanksjoner som følge av krigen i Ukraina.

Markedsandelen til Opec+ av den globale oljeproduksjonen er på rundt 40 prosent.

- Kortsiktig beslutning

Beslutningen er et nederlag for Vesten og USA. USAs president, Joe Biden, har den siste uka forsøkt å overbevise de oljeproduserende landene i Midtøsten - ledet av Saudi-Arabia - om å fortsette å holde en høye produksjon for å unngå at oljeprisene skal stige drastisk.

- Presidenten er skuffet over den kortsiktige beslutningen til Opec+ om å kutte produksjonskvotene mens den globale økonomien sliter med de negative konsekvensene av Putins invasjon av Ukraina. I en tid hvor det å opprettholde den globale energitilgangen har overordnet betydning, så vil denne beslutningen ha de største negative konsekvensene for lav- og middelsinntektland som allerede sliter med økte energipriser, sier Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, og sjef for USAs nasjonale økonomiske råd (NEC), Brian Deese, i en felles uttalelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer