Får privatfly-slakt: - Svimlende

Kylie Jenner tok angivelig privatfly i 17 minutter - en tur som ville tatt 40 minutter i bil. Nå får hun kritikk for å være en klimaversting.

KLIMAKRIMINELL: Kylie Jenner får gjennomgå på sosiale medier etter å ha tatt privatfly over korte avstander. Foto: REUTERS / Danny Moloshok
KLIMAKRIMINELL: Kylie Jenner får gjennomgå på sosiale medier etter å ha tatt privatfly over korte avstander. Foto: REUTERS / Danny Moloshok Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig for superrikinger å ta privatfly over korte avstander. Nå hagler kritikken mot kjendis og milliarder Kylie Jenner etter at hun skal ha tatt en flytur på 17 minutter.

Turen, som var mellom Camarillo og Van Nuys i California den 12. juli, ville tatt rundt 40 minutter i bil, avhengig av trafikken.

Flere brukere på sosiale medier har reagert kraftig, og beskylder Jenner for å være «en fulltids klimakriminell» og for «ikke å bry seg om planeten», ifølge The Guardian. Spesielt trekkes det fram at hun bruker privatflyet i en tid der store skogbranner herjer i Europa, og der det flere steder måles rekordtemperaturer som følge av menneskeskapte klimaendringer.

Tidligere i juni skal Jenner ha flydd samme rute på kun ni minutter.

Vil ikke svare

Detaljene fra flyturen ble postet på Twitter av @CelebJets, en konto som registrerer privatflyreisene til flere kjendiser. Kontoen publiserer autogenererte poster basert på data fra den offentlige flydatabasen ADS-B Exchange.

- Jeg er ikke sjokkert over at folk er opprørt. De har rett til å bli sinte over dette, sier Jack Sweeney, som står bak Twitter-kontoen, til The Guardian.

I den originale posten sto det at Jenners flytur hadde vart i tre minutter. Senere ble dette korrigert til 17, da flydatabasen viste feil estimater.

Bare noen dager etter den ultrakorte flyturen publiserte Jenner et bilde på sin Instagram-konto. Bildet viser henne og kjæresten Travis Scott foran to luksusprivatfly, og under har hun skrevet teksten «vil du ta mitt eller ditt?».

LUKSUSPROBLEM: Denne Instagram-posten vekker harme hos klimaentusiaster. Skjermdump: Kylie Jenner / Instagram
LUKSUSPROBLEM: Denne Instagram-posten vekker harme hos klimaentusiaster. Skjermdump: Kylie Jenner / Instagram Vis mer

I kommentarfeltet hagler derimot kritikken. En bruker påpeker: «Men det er vi som må bruke papirsugerør 😩», mens en annen skriver: «Dette er grunnen til at vi må skattlegge de rike».

Verken Kylie Jenner eller Travis Scott har svart på kritikken.

Klimaversting

Private jetfly er ansvarlige for rundt 4 prosent av alle utslipp i flytrafikken, ifølge The Guardian. I tillegg produserer privatflyene mer utslipp per passasjer enn kommersielle flygninger.

- En enorm mengde drivstoff blir brukt under takeoff og landing av et fly, uansett hvor mange passasjerer som er om bord. En allerede forurensende transportmetode blir enda verre med privatfly.

Dette sier Dr. Debbie Hopkins, miljøforsker ved University of Oxford, til BBC.

Bruken av privatfly har en stor påvirkning på miljøet, og er med på å bidra til å øke CO2-utslippene i atmosfæren. Dette kan føre til økt global oppvarming på sikt.

- Disse korte flyvningene har utslipp som i seg selv er relativt små, men målt per person så er utslippene svimlende, sier Nikita Pavlenko ved ICCT (International Council on Clean Transportation) til The Guardian.

Hun legger til at utslippene fra luftfarten vokser eksponentielt år for år, og at forurensningen fra privatfly øker mer enn den som stammer fra generell luftfart.

Populært blant kjendiser

Ifølge The Sun skal Kylie Jenner ha kjøpt privatflyet, en Bombardier BD 700, for mer enn 70 millioner dollar i 2020. Imidlertid er ikke Jenner den eneste superkjendisen som benytter seg av privatfly - heller ikke over korte avstander.

Flere kjendiser velger å bruke egne privatfly framfor å kjøre eller å benytte seg av offentlig transport.

Nylig fløy angivelig Steven Spielberg en tur på 18 minutter. Også Tiger Woods og Oprah Winfrey skal nylig ha brukt privatfly på turer som varte i under en time, viser statistikk fra Twitter-kontoen @CelebJets.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer