Får refs: - Ikke bedt om det

Dronning Elizabeth er angivelig lite imponert over det foreslåtte navnet på Boris Johnsons nye milliardbåt.

FLAGGSKIP: Slik kan Storbritannias nye flaggskip se ut. De storslåtte planene får kritikk fra flere hold. Foto: 10 Downing Street
FLAGGSKIP: Slik kan Storbritannias nye flaggskip se ut. De storslåtte planene får kritikk fra flere hold. Foto: 10 Downing Street Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Boris Johnson ønsker å bygge et storslått flaggskip - en milliardyacht som skal fremme britiske interesser i utlandet.

- Det vil representere og fremme det beste britene har å by på - og være et tydelig og sterkt symbol på vår plan om å være en aktiv spiller på verdensscenen, sier Johnson, ifølge AP.

Rubbel og bit av skipet, og alt som skal skje om bord, skal representere og promotere nasjonen Storbritannia, legger han til.

Fartøyet skal også være vertskap for forretninger og diplomatmøter, nå som landet ønsker å knytte flere kontakter og øke eksporten i kjølvannet av brexit, ifølge BBC.

Koster milliarder

Det er foreløpig uklart hva det nye skipet vil koste skattebetalerne. Men ifølge britiske medier skal prislappen på den enorme yachten ligge på rundt 200 millioner pund - 2,3 milliarder kroner.

Skipet skal sjøsettes i løpet av fire år og ha den britiske marinen som mannskap.

Hvem som får oppgaven med design og bygging vil bli bestemt løpet av 2021.

Navnet på den aktuelle båten er foreløpig ikke bestemt, men det skal være ønskelig å oppkalle skipet etter dronning Elisabeths nylig avdøde ektemann, prins Philip.

Eller «The Duke of Edinburgh», hertugen av Edinburgh, som er hans offisielle tittel.

HERTUG: Prins Philip, hertugen av Edinburgh, døde 9. april i år. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB
HERTUG: Prins Philip, hertugen av Edinburgh, døde 9. april i år. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Vis mer

Dronningslakt

Men bare hvis kongehuset går god for det.

Grunnen er blant annet at fartøyet vil bli etterfølgeren til den forrige kongelige yachten, HMY Britannia. Det var nemlig prins Philip i sin tid med på å designe. Skipet ble landsatt for godt i 1997.

Dronning Elizabeth skal imidlertid være lite begeistret over at det er ektemannens tittel som skal pryde det nye storslåtte skipet. Det sier kilder i Buckingham Palace til Sunday Times.

- Det er for grandiost, skal dronninga ha sagt.

- Det er ikke noe vi har bedt om, legger hun til.

Det forrige skipet, HMY Britannia, hadde stor betydning for kongefamilien og ble brukt på ferier, utenlandsbesøk og bryllupsreiser. Da skipet ble tatt ut av tjeneste i 1997, ble dronninga avbildet mens hun tok til tårene.

GRÅT: Dronninga tok til tårene da «HMY Britannia» ble tatt ut av tjeneste i 1997. Foto: Shuttertock editorial / Rex / NTB
GRÅT: Dronninga tok til tårene da «HMY Britannia» ble tatt ut av tjeneste i 1997. Foto: Shuttertock editorial / Rex / NTB Vis mer

Høster kritikk

Flere kritikere mener Johnson er ute på dypt vann med sine skipsplaner. Forslaget slaktes fra flere hold.

- Jeg tror at grunnen til at ingen andre land har et slikt skip, er at det er så utdatert. Det finnes mer moderne måter å vise fram Storbriannias høyteknologiske ansikt på, sier den pensjonerte diplomaten og medlem av House of Lords, Peter Ricketts, til BBC.

- Store utfordringer

Det britiske arbeiderpartiet, Labour, krever at statsministeren og regjeringa må være mer tydelige på hvordan skipet i praksis skal forventes å øke handelen, arbeidsplasser og vekst.

- Akkurat nå står landet vårt overfor store utfordringer, og det er ingen tegn til at regjeringen har en plan for den økonomiske gjeninnhentinga, sier Bridget Phillipson i partiet.

Hun etterlyser offentlige midler til målrettede investeringer i en grønn økonomisk vekst, støtte til helsevesenet og til britiske familier.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer