Vindmøller:

Får skylda etter makabre funn

Aktivister går i strupen på den amerikanske havvindindustrien etter mystiske dødsfall, men eksperter avviser koblingen blankt.

HVALDRAP?: Den siste tida har det et større antall døde hvaler dukket opp langs kysten av New Jersey og New York. Noen aktivister mener at dødsfallene er knyttet til havvindindustrien. Hvalen som er avbildet ble funnet død på en strand i New York fredag forrige uke. Foto: Fatih Aktas / Anadolu Agency / ABACAPRESS.COM / NTB
HVALDRAP?: Den siste tida har det et større antall døde hvaler dukket opp langs kysten av New Jersey og New York. Noen aktivister mener at dødsfallene er knyttet til havvindindustrien. Hvalen som er avbildet ble funnet død på en strand i New York fredag forrige uke. Foto: Fatih Aktas / Anadolu Agency / ABACAPRESS.COM / NTB Vis mer
Publisert

- Grupper som er imot ren energi sprer feilinformasjonen, hevder JC Sandberg, talsperson fra American Clean Power Association til Bloomberg.

Den siste tida har døde hvaler dukket opp langs strendene i New Jersey i USA. Flere aktivister i området har valgt å rette pekefingeren mot havvindindustrien og beskylder dem for massemord på hvaler. Noe som har skapt hodebry for vindselskapene i området.

I januar kunne USA Today News melde at minst 20 havdyr fra fem forskjellige arter - inkludert knølhvalen, grindhvalen og spekkhoggeren, hadde blitt vasket opp på strendene mellom Maine til Florida siden november.

VEKKER HARME: Her har en knølhval skylt opp på kysten i New Jersey i januar. Foto: Joseph Kaczmarek / Shutterstock / NTB
VEKKER HARME: Her har en knølhval skylt opp på kysten i New Jersey i januar. Foto: Joseph Kaczmarek / Shutterstock / NTB Vis mer

Ifølge Bloomberg har flere offentlig tjenestepersoner og selskaper prøvd å dempe anklagene.

- Vi jobber hardt for å få riktig informasjon i hendene til lokalbefolkningen, forteller Sandberg til avisa.

Aktivistene har spredd historien om de «drepte» hvalene på sosiale medier, og i tillegg har overskriften spredd seg som ild i knusktørt gress i amerikanske medier.

Nå har hvalene blitt en 40 tonns PR-skandale for industrien, melder Bloomberg.

«Ingen tilfeldighet»

- Ingen tilfeldighet! Vindkraft-utvikling forvirrer og dreper hvalene, skriver twitterbrukeren Bakkenpipe.

Bloomberg skriver at enkelte forskere og havvinds-motstandere mener at man ikke kan utelukke at havvinden kan være den avgjørende årsaken.

The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) omtaler situasjonen som «uvanlig dødelig», men de melder at dette har vært tilfelle siden 2016.

I rapporten til NOAA peker de på at 40 prosent av all hvaldød henger sammen med treff av skip. Ingen av de døde hvalene skal ha blitt direkte koblet sammen med havvind.

NON STOP: En hval overrasket en familie på båttur. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Likevel argumenterer motstanderne med at dette ikke er god nok grunn til å motsi teorien om havvind.

Forsker i SINTEF og havvind-ekspert, John Olav Giæver Tande, mener at ikke finnes noen hold i påstandene.

- Det har dødd usedvanlig mange hvaler siden 2016 ved USAs atlanterhavskyst. Med andre ord - økt hvaldød har oppstått lenge før det var havvindaktivitet i området, sier Tande til Børsen.

Sendte krav til presidenten

Organisasjonen Clean Ocean Action valgte tidlig i januar å reagere da hval-dødsfallene skapte overskrifter i media.

Tidlig i januar skrev organisasjonen et brev adressert til USAs president Joe Biden, hvor de krevde midlertidig stans av all havvind-virksomhet i New Jersey.

Stansen skulle vare fram til de fant ut av årsaken av hvaldrapene som rammet delstaten, står det i brevet. Flere ordførere i staten var med på å støtte oppropet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer