Får slakt: - Ikke gode nok

- Jobber veldig intenst, sier næringsministeren om rapporten som plasserer Norge på sisteplass i å hjelpe egne bedrifter i utlandet.

REAGERER: Ikke riktig å snakke om handelsbalanse uten å ha med inntektene fra olje og gass, mener næringsministeren. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
REAGERER: Ikke riktig å snakke om handelsbalanse uten å ha med inntektene fra olje og gass, mener næringsministeren. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

a«Dårlig koordinering, svakt politisk engasjement, uoversiktlig med mange aktører med overlappende mandat».

Det er bare noen av beskrivelsene i en fersk rapport som dokumenterer at Norge stadig taper terreng på eksportmarkedene.

«Knapt noe OECD-land har hatt svakere utvikling i eksport enn Norge de siste 25 åra», fastslår Menon Economics i rapporten som ble omtalt i Børsen tidligere denne uka.

Næringsminister Iselin Nybø (V) mener at bildet ikke er så dystert.

Avviser underskudd

- Det er grunn til å nyansere litt. Jeg vil understreke at vi jobber intenst med å øke vår eksport, for vi ser at vi ikke er gode nok. Derfor jobber regjeringen med en eksporthandlingsplan som etter planen vil bli lagt fram i oktober, sier Nybø.

- Rapporten avdekker at Norge taper terreng og scorer desidert lavest når aktører blir bedt om å rangere sitt eget lands innsats, men du er opptatt av å nyansere bildet?

- Det er ikke nødvendigvis sånn at det er negativt for Norge at andre lands eksport øker mer. Videre er det ikke riktig at vi har et handelsunderskudd, slik det kan framstå. Man kan ikke snakke om norsk eksport og holde inntektene fra olje og gass utenfor. Det reagerer jeg faktisk litt på, sier Nybø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer