Får slakt: - Ikke gode nok

- Jobber veldig intenst, sier næringsministeren om rapporten som plasserer Norge på sisteplass i å hjelpe egne bedrifter i utlandet.

REAGERER: Ikke riktig å snakke om handelsbalanse uten å ha med inntektene fra olje og gass, mener næringsministeren. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
REAGERER: Ikke riktig å snakke om handelsbalanse uten å ha med inntektene fra olje og gass, mener næringsministeren. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

a«Dårlig koordinering, svakt politisk engasjement, uoversiktlig med mange aktører med overlappende mandat».

Det er bare noen av beskrivelsene i en fersk rapport som dokumenterer at Norge stadig taper terreng på eksportmarkedene.

«Knapt noe OECD-land har hatt svakere utvikling i eksport enn Norge de siste 25 åra», fastslår Menon Economics i rapporten som ble omtalt i Børsen tidligere denne uka.

Næringsminister Iselin Nybø (V) mener at bildet ikke er så dystert.

Avviser underskudd

- Det er grunn til å nyansere litt. Jeg vil understreke at vi jobber intenst med å øke vår eksport, for vi ser at vi ikke er gode nok. Derfor jobber regjeringen med en eksporthandlingsplan som etter planen vil bli lagt fram i oktober, sier Nybø.

- Rapporten avdekker at Norge taper terreng og scorer desidert lavest når aktører blir bedt om å rangere sitt eget lands innsats, men du er opptatt av å nyansere bildet?

- Det er ikke nødvendigvis sånn at det er negativt for Norge at andre lands eksport øker mer. Videre er det ikke riktig at vi har et handelsunderskudd, slik det kan framstå. Man kan ikke snakke om norsk eksport og holde inntektene fra olje og gass utenfor. Det reagerer jeg faktisk litt på, sier Nybø.

… men vil tenke nytt

- Bakteppet for Menon-rapporten er at inntektene fra olje og gassektoren vil falle en gang fra midten av 2020-tallet og at det derfor haster med å få opp øvrig eksport?

- Olje og gass er og vil være en viktig del av økonomien, så vi må ikke skape et inntrykk av at vi har et handelsunderskudd når vi ser på totalen. Så lenge vi bruker oljeinntekter på statsbudsjettet, er det jo en del av økonomien vår, framholder Nybø.

- Du mener det svartmales?

- Det er i hvert fall på sin plass å nyansere bildet. Men vi ser samtidig at vi må tenke nytt og at vi ikke er gode nok, sier Nybø.

«Har et potensial»

Et av hovedpunktene i Menon-rapporten som totalslakter Norges eksportarbeid, er at det er for mange aktører med til dels overlappende mandat, svak totalinnsats, mangelfull kompetanse og svakt politisk engasjement.

- Jeg er nok ikke enig i at det politiske engasjementet er svakt, sier Nybø.

- Du er rett og slett ikke enig i noe av det som framkommer i rapporten?

- Jeg er enig i at vi har et potensial for å bli bedre. Vi ønsker å tenke annerledes og endre måten vi tenker på. Arbeidet med eksporthandlingsplanen ble for øvrig satt i gang før Menon-rapporten ble lagt fram, så først og fremst leser jeg den som en bekreftelse på at det vi holder på med er rett.

Til vurdering

Et av de tydeligste rådene i rapporten er at det må settes konkrete, målbare og forpliktende mål, slik landene rundt oss gjør.

«Konkrete ambisjoner forplikter. Statsråder blir stilt til ansvar dersom ambisjonene ikke nås», heter det blant annet.

- Hvor konkret kommer eksporthandlingsplanen til å bli?

- Det er noe av det vi jobber med å finne ut av. Målet er å være ganske konkret, men dette må vi utarbeide i dialog med næringslivet.

- Og målbart?

- Det er en av de tingene vi må vurdere.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer