Spotify føyde seg mandag inn i rekka av tech-selskaper som kvitter seg med ansatte i stort monn.
Strømmegiganten, som har cirka 10 000 ansatte, barberer arbeidsstokken med seks prosent. Det innebærer at nær 600 mister jobben. Dette ble kunngjort i en personlig melding fra toppsjef Daniel Ek.
Beskjeden den styrtrike svensken kom med, er ikke alle like begeistret for.
- Vanskelig beslutning
Ek skrev at selskapet ikke har vært effektive nok og varslet en rokering i toppledelsen.
- I et forsøk på å øke effektiviteten, kontrollere kostnadene og framskynde beslutningsprosesser, har jeg bestemt meg for å omstrukturere organisasjonen vår.

Styrtrik arving vil rive i hytteparadis
- Personlig vil disse endringene gjøre at jeg kan komme tilbake til der jeg gjør mitt beste arbeid - bruke mer tid på å jobbe med framtida til Spotify - og jeg gleder meg til å dele mer om alt vi har på gang.
Lenger ned i beskjeden kunngjorde han at de har tatt den «vanskelige beslutningen om å redusere antall ansatte».
- Giftig
Kommentator i Business Insider, Shana Lebowitz, er nådeløs og mener Eks beskjed like gjerne kunne vært:
- Hei, det er meg, din vennlige nabo og den administrerende direktøren med en formue på rundt to milliarder dollar som vil dra nytte av noen endringer som kan innebære at du mister jobben.
Enkelte nettstedet har snakket med, mener Spotify-toppens beskjed er «tonedøv».

- Konstant bekymret
De mener det lystige budskapet Ek begynner meldingen med, der han utdyper det positive dette har å si for ham selv og selskapet, klinger dårlig sammen med beskjeden om at mange mister jobben.
- Dette er et sterkt eksempel på giftig positivitet. Å fokusere på «personlig, meg, jeg og min» undergraver det de ansatte går gjennom, sier Brooks Scott, toppsjef i coaching-selskapet Merging Path Coaching til nettstedet.
Aksje-byks
Dag Inge Fjeld, høyskolelektor ved Institutt for markedsføring ved Høyskolen Kristiania, ser annerledes på det. Han mener Ek appellerer til to viktige målgrupper.
- Det ene er investor- og aksjemarkedet. Det er viktigst, for han trenger å være attraktiv for investorer som tenker fem år fram i tid. Aksjemarkedet er ganske nådeløst på at man hele tida er trimmet som selskap. At man ikke er overflødig på byråkrati og ansatte som ikke er med å sikre veksten som må til, sier Fjeld til Børsen.

Norge vekker oppsikt: «Verdens billigste»
Nedbemanningene ble godt tatt imot i markedet. Spotify-aksjen var opp over to prosent etter endt handel.
- Det andre er at jeg tror at Daniel Ek ser at det er et arbeidsgivers marked for de beste tech-hodene der ute, sier Fjeld og viser til at både Meta, Google og Microsoft har sagt opp ansatte i hopetall.
- En dyktig strateg
De beste tech-folka som kjenner sin markedsverdi har et litt mer darwinistisk syn på arbeidsmarkedet, og tenker «survival of the fittest», ifølge Fjeld.
- De menneskene som kanskje forlater Meta, enten fordi de blir sagt opp eller ikke har troen, de vil kanskje tenke at Daniel Ek er en spennende, bra kar. At han er tøff, men rettferdig, og at det han sier er fornuftig.

- Et tapt år
- Han er en dyktig strateg, og det er det ingen som kan si noe på, konkluderer Fjeld.
Det å alltid tenke positivt og optimistisk, omtaler Fjeld som en «HR-klisjé», som han mener brevet bar noe preg av.
- Hvis dette brevet bare hadde vært fylt av det, så hadde aksjemarkedet tenkt at her må vi hoppe ut. Men det motsatte har skjedd, og det betyr at markedet tenker at han må klappe noen på skuldra før han griper tak. Det er sånn en sjef skal være. Rettferdig og hard.

Nye detaljer om mystisk milliardær-død
Kutter stort
Spotify er langt fra alene om å kutte i arbeidsstokken. Den siste uka har Google-eieren Alphabet, Microsoft og Vox Media varslet nedbemanninger som rammer mer enn 22 000 ansatte.
Tidligere denne måneden har netthandelsgiganten Amazon, storbanken Goldman Sachs og programvareselskapet Salesforce kuttet jobber.
Kuttene står i skarp kontrast til 2022 der sysselsettingsveksten i USA var på nesten rekordsterke 4,5 millioner, bare slått av 2021 med 6,7 millioner jobber, skriver CNN.