Får slakt: - Rød sone

Klesbransjen er klimaversting, og i en fersk rapport får kleskjeden Lindex strykkarakter. - Vi er klar over utfordringene rundt mikroplast, og følger forskningen på miljøpåvirkningen nøye, svarer Lindex.

STRYKKARAKTER: Kleskjeden Lindex kommer ikke godt ut i en fersk rapport om klesbransjens miljøpåvirkning. Foto: Lise Åserud / NTB
STRYKKARAKTER: Kleskjeden Lindex kommer ikke godt ut i en fersk rapport om klesbransjens miljøpåvirkning. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge FNs miljøprogram (UNEP) står den globale klesindustrien i dag for ti prosent av alle CO₂-utslipp, noe som danker ut all fly- og skipstrafikk til sammen.

En stor del av dette utslippet kommer av den massive bruken av syntetiske fibre, som for eksempel polyester. Syntetiske fibre er billige, og står i dag for to tredjedeler av alle tekstiler.

- Ser ikke problemet

En fersk rapport fra Changing Markets Foundation, omtalt av Aftonbladet, avdekker at 55 store klesmerker benytter seg av syntetiske fibre - deriblant de svenske gigantene H&M og Lindex.

UNEP mener noe må gjøres med problematikken globalt, og mener at designere og produsenter må endre måten klær lages på. De mener det bør utvikles nye materialer.

- Det meste av klærne vi bruker i dag kommer fra fossilt brensel. Men til tross for at vi er midt i en klimakrise, og andre industrier går bort fra fossilt brensel, virker det ikke som moteindustrien ser problemet, sier Urška Trunk, kampanjeleder i organisasjonen, til Aftonbladet.

«Rød sone»

Resultatene er dystre - og tross en tiltakende klimakrise og klesmerker som gjerne vil framstå som miljøvennlige overfor kundene, satser de fortsatt tungt på polyester og andre kunstfibre, skriver avisa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.