Toyota:

Får slakt: - Vanskelig å forstå

Store europeiske investorer går i strupen på Toyotas toppledelse.

KRASS KRITIKK: Flere investorer går hardt ut mot Toyota før selskapets generalforsamling onsdag. Illustrasjonsfoto: Edgar Su / Reuters / NTB
KRASS KRITIKK: Flere investorer går hardt ut mot Toyota før selskapets generalforsamling onsdag. Illustrasjonsfoto: Edgar Su / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Lanseringen av hybridbilen Prius i 1997 sørget for å gi den japanske bilgiganten Toyota et rykte som en pionér innen grønn teknologi.

25 år seinere er historien en helt annen.

I dag framstår Toyota som en av de tydeligste kritikerne av en rask overgang til en helelektrisk bilpark, og en av verdens tydeligste forsvarere av hybridbiler, skriver Financial Times.

Toyota tok blant annet parti med daværende president Donald Trump, da han ytret ønske om å fjerne Obama-administrasjonens strenge krav til drivstoffeffektivitet. Selskapets toppsjef Akio Toyoda har også gått hardt ut mot japanske myndigheters beslutning om å forby nye bensinbiler innen 2035, ifølge avisa.

- Setter merkevaren i fare

Det går ikke ubemerket hen hos selskapets eiere. Nå går nemlig flere store investorer i strupen på toppledelsen i det japanske selskapet, for det de mener er klimafiendtlig lobbyvirksomhet fra bilkjempen.

- Toyota setter hele sin verdifulle merkevare i fare, tordner investeringssjefen i danske AkademikerPension, Anders Schelde, i et intervju med Financial Times.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer