Får smuler i coronastøtte: - Voldsomt urettferdig

2020 skulle bli året da den ferske burgerkjeden Johnny Rockets endelig skulle gå i null. Slik gikk det ikke, og nå er eieren svært frustrert over manglende støtte fra regjeringen.

SKUFFET: - Hva koster det å holde liv i 45 arbeidsplasser, kontra hva som skjer hvis bedriften havarerer, spør administrerende direktør i burgerkjeden Johnny Rockets, Jon-Erik Kristiansen. Han er frustrert over mangel på støtte fra regjeringen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKUFFET: - Hva koster det å holde liv i 45 arbeidsplasser, kontra hva som skjer hvis bedriften havarerer, spør administrerende direktør i burgerkjeden Johnny Rockets, Jon-Erik Kristiansen. Han er frustrert over mangel på støtte fra regjeringen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det oppleves som viktigere at ingen skal svindle, enn å redde de som faktisk bør reddes. For meg er det vanskelig å svelge.

Det er en engasjert, frustrert og oppgitt Jon-Erik Kristiansen som forteller historien om den relativt nyoppstartede burgerkjeden Johnny Rockets, som per dags dato har tre restauranter.

Kristiansen er administrerende direktør for kjeden, og er svært frustrert over det han opplever som manglende hjelp fra regjeringen - men det kommer vi snart tilbake til.

Ble frelst i USA

Først spoler vi tiden tilbake til 2015, da Kristiansen var på familieferie i Washington i USA, og stakk innom en Johnny Rockets-restaurant.

Det besøket falt i smak.

- Det var god service og god kvalitet. Jeg tenkte at dette må vi prøve å ta til Norge, forteller Kristiansen.

Han har ikke all verdens bransjeerfaring selv, men allierte seg med folk med den rette fagkunnskapen, og fikk sikret seg agenturet for Johnny Rockets i Norge.

Tre år etter restaurantbesøket i Washington, 10. mai 2018, kunne han åpne den første Johnny Rockets-restauranten i Norge, i Storgata i Oslo.

25. oktober samme år åpnet han den andre på Storo.

De to første åra gikk bedriften med et budsjettert underskudd på i overkant av to millioner i året. Dette var underskudd bedriften var finansiert opp for.

- Når du skal etablere deg med restaurant så koster det penger. Ingen klarer å levere positivt første året. Det måtte i så tilfelle være en familiebedrift der ingen tar ut lønn, sier Kristiansen.

Coronasmellen

Kristiansen og hans kolleger regnet seg fram til at for å bygge Johnny Rockets som en norsk kjede som kan levere positive resultat, måtte de opp i tre restauranter.

Da 2019 ble til 2020 hadde de dermed en ny restaurantåpning på trappene. Etter planen skulle de åpne restauranten i Sandvika 26. mars, men da hadde coronaviruset akkurat rukket å feie inn over landet, og åpningen ble utsatt til 16. april.

Med coronavirus og nedstengningen opplevde Johnny Rockets, som så mange andre, omsetningsfall, og søkte om støtte fra regjeringens kompensasjonsordning.

Den ble rullet ut ganske raskt, og JR Norway AS, eierselskapet til Johnny Rockets, fikk til sammen 216 789 kroner i støtte fra mars til og med august.

Ikke noen voldsomme summer sammenliknet med tapene bedriften faktisk led, men det var til å leve med. Kristiansen regnet med at det ble gjort justeringer for at ordningen skulle treffe bedre fra i høst.

NYSTARTA: Siden oktober 2018 har Kristiansen kunnet ønske kunder velkommen til restauranten på Storo, men coronapandemien har gitt den nystartede kjeden store utfordringer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYSTARTA: Siden oktober 2018 har Kristiansen kunnet ønske kunder velkommen til restauranten på Storo, men coronapandemien har gitt den nystartede kjeden store utfordringer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

8000 støttekroner i måneden

Det opplever han ikke at den nye ordningen gjør, snarere tvert imot. Fra og med september er kompensasjonsordningen underlagt Brønnøysundregistrene, og Kristiansen sendte inn søknad for september og oktober i første omgang.

Ifølge utregningen har JR Norway AS såkalte «faste, uunngåelig kostnader», det som blir dekket av ordningen, som beløper seg til 466 190 kroner.

For september og oktober hadde JR Norway AS et omsetningsfall på 35 prosent.

Hadde de gått i null i 2019, så hadde de ifølge utregningene fått 119 244 kroner i støtte, men på grunn av underskuddet får de ikke mer enn 16 156 kroner for de to månedene. Drøye 8000 kroner i måneden altså.

- Man snakker veldig ofte om levedyktige selskaper. Har man hatt underskudd i 20 år så forstår jeg at man ikke er levedyktig, men vi er en oppstartsbedrift. Hadde vi hatt ett eller to til så hadde vi gått i pluss, sier Kristiansen, og fortsetter engasjert og oppgitt:

- Det føles voldsomt urettferdig. Vi har investert og tatt mye av utgiftene over driften.

- Har satset hardt

Foreløpig har ikke Kristiansen levert kompensasjonssøknad for november og desember, men der vil summene bedriften har tapt være langt høyere, på grunn av nedstengningen.

Johnny Rockets hadde håpet å gå i null i fjor, noe Kristiansen mener de var på god vei mot, men på grunn av coronakrisen ble det et underskudd på drøye to millioner. Det var en stor strek i regningen.

- Vi har satset hardt. Vi er vanlige mennesker som prøver å bygge våre egne arbeidsplasser og andres. Vi har 45 arbeidsplasser, sier Kristiansen.

- De pengene hadde kommet godt med. Vi hadde ikke gått med overskudd, men det hadde vært gode penger til å betale regninger.

- Uheldig

Politisk rådgiver i NHO Reiseliv, Kjersti Aastad, kjenner godt til utfordringene både Johnny Rockets, og andre bedrifter, står i.

- Du har bedrifter i vekst, der man i perioder investerer og regner med å gå med underskudd, og så har det nå gjort at kompensasjonen blir fryktelig avkortet. Det blir uheldig, sier Aastad til Børsen.

Det kan også dreie seg om bedrifter som har hatt brann, eller bedrifter som har hatt stengt for å pusse opp.

Denne typen henvendelser, fra folk som opplever at kompensasjonsordningen slår dårlig ut for dem, er det Aastad oftest får henvendelser om.

Regjeringen jobber for øyeblikket med en ventilordning, som skal gå til kommuner som er ekstra hardt rammet av coronapandemien. Der skal kommunene kunne bruke disse midlene til å fange opp de som faller utenfor kompensasjonsordningen.

Ønsker egen ordning

Men i tillegg til dette ønsker NHO seg en egen ordning for vekst- og oppstartsbedrifter.

- Det har man i andre land, og EU og ESA har godkjent flere ordninger av denne typen, sier Aastad.

Statssekretær i Næringsdepartementet, Lucie Katrine Sunde-Eidem, slår fast kompensasjonsordningen er ment å treffe bredt, og at den er bygget på en automatisk, digital løsning for at bedriftene skal få dekket faste kostnader, som er enkle å kontrollere og dokumentere, raskest mulig.

- Dersom ordningen skulle innrettes på en måte som i større grad tar hensyn til oppstartsbedrifter som forventer vekst, ville det gi økt behov for kontrollmekanismer og manuell behandling, skriver Sunde-Eidem i en e-post til Børsen.

- Justeringer i reglene for å tilpasse støtten til bedrifter i etableringsfasen, medfører lett andre problemer. Det kan dreie seg om at andre kommer bedre eller verre ut, at man innfører uheldige insentiver eller svekker kontrollmulighetene.

Innovasjonstilskudd

Statssekretæren viser også til at regjeringen har gjennomført flere tiltak. Garantiordningen for lån til bedrifter er forlenget til 30. juni, og via Innovasjon Norge er det blant annet innført et innovasjonstilskudd, som hadde en ramme på 2,1 millioner i 2020, og ytterligere 500 millioner i 2021.

- Det er innrettet mot små og mellomstore vekstselskaper med utviklingsprosjekter som vil kunne skape ny aktivitet i bedriftene og hindre unødvendige permitteringer, sier Sunde-Eidem.

Kristiansen i Johnny Rockets er likevel redd for at de ikke vil få tilstrekkelig hjelp av det offentlige, og er redd for at de, som følge av underskuddet i oppstarten, blir definert som, på papiret, en «ikke levedyktig» bedrift.

- Vi skal overleve. På en eller annen måte skal vi overleve, men støtten ville gjøre det økonomisk enklere å komme i mål, sier Kristiansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer