Får stryk: - Uforståelig

- Reiselivet står på kanten av stupet, men regjeringen vil vente og se. Det er nesten ikke så man tror det, sier en opprørt leder i Virke Reiseliv, Astrid Bergmål.

MAGNET: Reiselivsnæringa blør så lenge det er et åpent spørsmål når turistene kan vende tilbake til Vigelandsparken og andre turistmagneter. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB
MAGNET: Reiselivsnæringa blør så lenge det er et åpent spørsmål når turistene kan vende tilbake til Vigelandsparken og andre turistmagneter. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

Det peneste bransjetoppen kan si om regjeringens planer for reiselivet neste år er at de står til stryk.

- Vår bransje har tatt den største støyten av alle under pandemien. Bedriftene spiser opp egenkapitalen, permitterer og sier opp folk. Og fra nyttår overlates reiselivet til seg selv. Denne manglende viljen fra regjeringen til å gi virksomhetene forutsigbarhet er helt uforståelig, sier Bergmål til Børsen.

Hun påpeker at det verken er lagt opp til å videreføre kompensasjonsordningen eller lav moms i 2021.

- Katastrofale følger

Tiltakspakken som næringsminister Iselin Nybø la fram i forrige uke er på 1,4 milliarder kroner. Den gjelder fra september og ut året. Pengene kommer først over nyttår. Deretter vet ingen hva som venter.

Arbeiderpartiets nestlederduo Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran har rykket ut med totalslakt:

- Som å rope til en som drukner: «Du vil få svømmekurs neste helg!», sa de i et intervju med Børsen.

- Regjeringens planer står til stryk, sier Bergmål. Hun viser til at statsminister Erna Solberg selv har varslet at vi må leve med smitteverntiltak fram til neste sommer - minst.

STRYK: - Regjeringens planer for reiselivet står til stryk, sier Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv.
STRYK: - Regjeringens planer for reiselivet står til stryk, sier Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv. Vis mer

- Likevel evner ikke regjeringen å love tiltak for reiselivet for 2021. Det setter 170 000 arbeidsplasser på spill. For disse vil det få katastrofale følger dersom ikke de får den hjelpen de trenger i 2021, tordner Bergmål.

Stein til byrden

Virke Reiseliv-toppen er daglig i kontakt med medlemsbedriftene. Tilbakemeldingene er alarmerende. Og ropet om forutsigbarhet rungende.

- Det er vanskelig å se gode grunner til å holde virksomhetene på pinebenken på denne måten. Ved å nok en gang be folk om å «vente og se» legger regjeringen stein til byrden for folk som kjemper en beintøff kamp mot konkurs og oppsigelser, oppsummerer Bergmål.

STØTTEORDNING: Foretak i reiselivsbransjen støttes oppad med 10 millioner kroner per måned fra september og ut året. Video: NTB Vis mer

- Næringsminister Nybø har ikke med rene ord lukket døra for mer hjelp neste år?

- Det holder ikke å bare åpne for mer støtte i 2021. Ingen kan planlegge for hjelp som kanskje kommer. Denne kanskje-faktoren gir ikke noe annet valg enn å gå til flere oppsigelser, svarer Bergmål.

- Manglende vilje

Bildet hun tegner er dystert og foruroligende. Tiltakene for å begrense spredningen av covid-19 henger som en løkke rundt halsen på reiselivet. Et lite pusterom noen sommeruker der nordmenn ferierte i hjemlandet er enste lyspunktet siden nedstengningen i vår.

TURISTKRISE: Havnesjef Kjell Jakobsen i Vestvågøy viser oss kaia som vanligvis myldrer av utenlandske turister. I år er det helt stille. Reporter: Øystein Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Regjeringen vet. De har kjennskap. Derfor har jeg vanskelig for å se at det kan være noen annen grunn enn manglende vilje. Mens oljenæringa fikk hjelp umiddelbart, så er det en helt annen tone overfor et reiseliv som gir arbeidsplasser i hver krok og krik i hele landet. En næring som ble umiddelbart og hardest rammet, som står i en historisk krise, framholder Virke-toppen.

- Støtten på 1,4 milliarder kroner er jo ikke småpenger?

- Nybø kan sikkert si at det ligger høyt over hva som er vanlig å gi i tilskudd. Men forventet tap for 2020 er altså 80–90 milliarder kroner. Så har det vært helt avgjørende, den hjelpen som har kommet. Men nå trenger vi den utholdenheten fra regjeringen som de ber oss om når det gjelder smittevern. Uten tilsagn om hjelp i 2021, vil svært mye av den støtten som er gitt til nå være bortkastede penger, understreker Bergmål.

- Ekstremt kortsiktig

Virke Reiseliv setter sin lit til de forestående forhandlingene på Stortinget om neste års statsbudsjett. Se detaljer i faktaboks:

Virkes krav

  • Videreføre kompensasjonsordningen så lenge restriksjonene forhindrer reisevirksomheter og aktivitet, minst til sommeren 2021
  • Holde reiselivsmomsen lav gjennom 2021
  • Bevilge midler til kraftfull og målrettet utvikling og omstilling, som også bidrar til å holde folk i jobb gjennom 2021.
  • Hjelpe reisearrangørene med å stille reisegarantier for 2021.
  • Sørge for mer testing og tiltak som legger til rette for aktivitet på en trygg og god måte i året som kommer.

- Regjeringens reiselivspolitikk er ekstremt kortsiktig. Det vil kunne få langsiktige og svært negative effekter for folk, virksomheter og lokalsamfunn landet rundt. Det er ikke bare å bygge opp igjen en næring dersom den brekken ryggen, understreker Bergmål.

Hun tilføyer at januar 2021 uansett ligger an til å bli beinhard.

- For det første er likviditeten nå hardt presset etter at virksomhetene har tært på egenkapitalen gjennom flere måneder. Så kommer januar med forfall av regninger både for fjerde kvartal 2020 og for første kvartal 2021. Når støtteordningene da samtidig avsluttes, blir dette svært krevende.

- God dialog

Børsen har spurt næringsminister Iselin Nybø om en kommentar til kritikken fra Virke Reiseliv.

Statssekretær Lucie Katrine Sunde-Eidem svarer i en e-post som oppsummerer det regjeringen har gjort av tiltak overfor reiselivet fra mars i år og ut året, men uten å nevne 2021.

- I lys av de nye smitteverntiltakene som nå kommer vil regjeringen vurdere om det er behov for å se nærmere på innretning av ordningen. Vi har hatt god dialog med partene i arbeidslivet under utarbeidelsen av ordningene for at den skal treffe så godt som mulig. Vi følger nøye med på situasjonen i reiselivsnæringen, framholder Sunde-Eidem.

- Staten bidrar allerede til å redusere risikoen gjennom bransjerettede tiltak. Regjeringen har innført og varslet betydelige tiltak overfor reiselivsnæringen. Disse inkluderer en kompensasjonsordning for reiselivsnæringen, en lånegarantiordning for næringslivet, halvert reiselivsmoms ut året, og en omstillingsordning for reiselivet, heter det videre i svaret.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer