Får tilbake over 200 millioner

Einar Aas tapte over en milliard på spekulasjon. Nå får han en pen sum tilbake fra kommunen, ifølge Agderposten.

HER RAKNET DET: Kraftspekulant Einar Aas figurerte høyt på skattelistene. Men 2018 ble året da alt raknet. Foto: John T. Pedersen. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finansmann Einar Aas (48) får over 200 millioner skattekroner tilbakebetalt. Det ble klart i formannskapsmøtet i Grimstad onsdag kveld, ifølge Agderposten.

- Dette er en enkelthendelse som ikke vil skje igjen, understreket Grimstads økonomisjef Monica Helland Nordby under møtet, ifølge Agderposten.

Null i inntekt

Aas var milliardær på kraftspekulasjon, men etter en feilsatsing i fjor høst mistet han alt, og står med null i inntekt, skatt og formue for 2018.

E24 har tidligere skrevet at en skatteregel gir anledning til å få tilbakebetalt skatt fra oppløste virksomheter med underskudd, med tilbakevirkende kraft - på samme måte som underskudd kan framføres i tid.

I 2016 betalte Aas 208,2 millioner kroner i skatt til kommune, stat og fylke. Formannskapet i Grimstad vedtok i kveld å ettergi deres andel av skatten - rundt 70 millioner. Staten og fylkeskommunen må dekke resten.

Unngikk konkurs

Aas' navn ble ikke eksplisitt nevnt under møtet onsdag, men det er liten tvil om at det er ham vedtaket gjelder.

Kommunen har nytt svært godt av skattepengene fra Aas gjennom åras løp. Blant annet er skole, barnehage og bibliotek realisert med hans hjelp.

Kraftmegleren rakk å tjene over 3,3 milliarder kroner og betale en drøy milliard kroner i skatt fra han startet for seg selv i 2001 til han tapte alt på en spektakulær feilplassering i fjor høst.

Dermed var mannen som tronet både på både inntektstoppen og skattetoppen i 2016 så godt som helt borte fra skattelistene for 2018.

Der står Aas oppført med null i skattbar inntekt, null i skattbar formue og null i innbetalt skatt for fjoråret.

Aas er kjent som en mediesky figur. Da Dagbladet forsøkte å få en kommentar fra Aas i forbindelse med at skattelistene for 2018 ble offentliggjort, svarte han kort:

- Nei du, jeg har ingen kommentar.

- Håper han kommer i gang igjen

Ifølge lokalavisa Fædrelandsvennen har den lokale eks-milliardæren bidratt med over 310 millioner kroner til hjemkommunen Grimstad gjennom årenes løp.

Det merkes godt når sørlandskommunens viktigste skattyter de siste åra ikke lenger er å regne med:

Fra 2017 til 2018 sank Grimstads samlede skatteinntekter med 61 millioner kroner, eller tett oppunder 9 prosent.

Justert for inntektsutjevning mellom «fattige» og «rike» kommuner er det samlede skattetapet 17 millioner kroner.

- Jeg håper han kommer i gang igjen. Både for sin egen del, for familiens del og av hensyn til fellesskapet, sa Kjetil Glimsdal til Dagbladet 6. november. Han var ordfører i Grimstad fra 2015 og fram til lokalvalget tidligere i høst.

Beate Skretting (H) overtok som ordfører i Grimstad i høst.

- Skattepengene fra Einar Aas er inntekter Grimstad aldri har budsjettert med, men som har gitt oss mulighet til å bygge opp reserver og et ekstra handlingsrom på slutten av året, istemte hun.

Solgte for 150 mill.

Etter giganttapet unngikk Aas personlig konkurs, slik at han skal kunne være i stand til å realisere egne verdier. Dermed kan kreditorene få sitt.

Den tilbakebetalte skatten går etter alt å dømme til å dekke opp deres tap, på samme måte som salgssummen fra eiendommene 48-åringen har solgt unna det siste året.

Det siste året har Einar Aas solgt unna sju eiendommer for totalt 150 millioner kroner med en fortjeneste på 38 millioner kroner regnet ut fra hva Aas selv har betalt.

Pengene har gått med til å betale ned på gjeldsavtalen som Aas forhandlet fram med kreditorene i november i fjor, etter tapet på en drøy milliard kroner på råvarebørsen Nasdaq.

Penthouseleiligheten på Aker Brygge gikk alene for 67,5 millioner kroner. Prisantydningen var 70 millioner kroner for leiligheten som har månedlige fellesutgifter like under 20 000 kroner.

Som en del av avtalen med kreditorene har Aas beholdt praktvillaen i strandkanten like utenfor Grimstad sentrum.

Munch på auksjon

Ut over dette har Aas blant annet solgt unna deler av sin private kunstsamling, inkludert et prøvetrykk av Andy Warhols «Scream (After Munch)» med unike farger.

Kjøperen ga ifølge DN 1,25 millioner kroner under en auksjon hos Grev Wedels plass Auksjoner.

Ifølge samme avis skal Aas også ha fått rundt 10 millioner kroner for aksjene sine i oljeselskapet Skagen 44.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer