COP28:

Får totalslakt

Den britiske statsministeren Rishi Sunak, utenriksminister David Cameron og kong Charles tok hvert sitt privatfly til klimatoppmøtet i Dubai. Det vekker oppsikt.

BÆREKRAFTIG: Kong Charles er blant dem som tok i bruk privatflyet på reisen til Dubai. Drivstoffet var heldigvis klimavennlig. Foto: Andrew Matthews / Pa Photos / NTB
BÆREKRAFTIG: Kong Charles er blant dem som tok i bruk privatflyet på reisen til Dubai. Drivstoffet var heldigvis klimavennlig. Foto: Andrew Matthews / Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert

Mellom 30. november og 12. desember er verdenslederne samlet i Dubai for å delta på FNs klimatoppmøte COP28.

Selv om klima står på agendaen, er det flere som peker på en mulig glipp i reiseplanleggingen for den britiske delegasjonen.

Nå halger nemlig kritikken etter at det viser seg at statsminister Rishi Sunak, utenriksminister David Cameron og kong Charles for anledningen satte seg på hvert sitt privatfly.

Det skriver den britiske avisa Independent.

- Sløser med skattepenger

Opposisjonspartier og aktivister har beskyldt Sunak for klimahykleri, og har pekt på at bruken av privatfly, spesielt tre av dem, er å «sette et fryktelig dårlig eksempel».

- Ikke bare er det sløsing med skattebetalernes penger, det sender også helt feil signaler om Storbritannias klimaforpliktelser, sier Liberaldemokratenes klimapolitiske talsperson Wera Hobhouse, ifølge avisa.

Todd Smith, som er talsperson for den omdiskuterte aktivistgruppa Extinction Rebellion (XR), hevder Sunak og Cameron setter et dårlig eksempel, og at de «beskytter interessene til sine rike venner».

Videre påpeker Smith at tre av fire briter ikke trenger å endre flyvanene sine for å oppnå netto nullutslipp.

- Det er bare et lite mindretall av privatflybrukerne, de som flyr ofte og de som reiser på første klasse, som ødelegger for resten av oss, sier han.

Imidlertid er ikke dette første gang statsminister Rishi Sunak har fått liknende kritikk. Han har også tidligere blitt konfrontert med sin hyppige bruk av skattefinansierte privatfly og helikoptre på reiser rundt omkring i Storbritannia, skriver avisa.

Forsvarer valget

Downing Street, statsministerens kontor, har forsvart valget om å sette de tre delegatene på hvert sitt privatfly, melder The Telegraph.

- Regjeringens strategi for å takle klimaendringene handler ikke om å forby eller hindre folk i å fly, slik vi har sagt gjentatte ganger. Den handler om å investere i framtidas nye teknologi, noe flygningen med bærekraftig drivstoff så seint som i går er et bevis på, sier statsministerens offisielle talsperson.

Vedkommende henviser blant annet til kong Charles' flygning, som på forespørsel fra ham selv skal ha brukt bærekraftig drivstoff på reisen.

Over 400 fly

Det er ventet at rundt 70 000 verdensledere, næringslivstopper, journalister og klimaaktivister vil ta turen til Dubai disse desemberdagene.

I fjor ble klimatoppmøtet COP27 avholdt i Egypt. Da landet det omkring 400 privatfly med deltakere til konferansen, ifølge Business Insider.

Årets deltakerliste er omtrent dobbelt så lang som fjorårets, som da inneholdt nesten 50 000 navn. Det skriver Bloomberg.

Enda flere fly er derfor ventet å lande på rullebanen i Dubai i år.

Privatfly-boom

Dette er imidlertid ikke første gang at verdenslederne får kritikk for transportmetodene til liknende arrangementer.

Tidligere i år ble elitekonferansen World Economic Forum avholdt i Davos, noe som utløste en intens bruk av privatfly. Da samlet over 2500 milliardærer, statsledere, toppledere og lobbyister seg, blant annet for å diskutere klima.

Dette mens nærmere 1500 privatfly landet på rullebanen i nærheten av den sveitsiske alpebyen, skriver NRK.

- Enda verre

Ifølge The Guardian er private jetfly ansvarlige for rundt 4 prosent av alle utslipp i flytrafikken. I tillegg produserer privatflyene mer utslipp per passasjer enn kommersielle flygninger.

- En enorm mengde drivstoff blir brukt under takeoff og landing av et fly, uansett hvor mange passasjerer som er om bord. En allerede forurensende transportmetode blir enda verre med privatfly.

Det sier Dr. Debbie Hopkins, miljøforsker ved University of Oxford, til BBC.

Bruken av privatfly har dermed en stor påvirkning på miljøet, og er med på å bidra til å øke CO₂-utslippene i atmosfæren. Dette kan føre til økt global oppvarming på sikt, påpeker forskere.