Aksjeskandalen:

Får utsatt frist

Anniken Huitfeldt ba om å få utsatt fristen for å svare på kontroll- og konstitusjonskomiteens spørsmål.

MÅ SVARE: Anniken Huitfeldt var Norges utenriksminister fram til mandag denne uka. Nå må hun svare på kontrollkomiteens spørsmål knyttet til habilitet i kjølvannen av ektemannens aksjehandel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ SVARE: Anniken Huitfeldt var Norges utenriksminister fram til mandag denne uka. Nå må hun svare på kontrollkomiteens spørsmål knyttet til habilitet i kjølvannen av ektemannens aksjehandel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag går fristen ut for å gi gi svar til kontroll- og konstitusjonskomiteen om habilitetsbrudd.

Komiteen har bedt Anette Trettebergstuen (Ap), Ola Borten Moe (Sp), Erna Solberg (H), Anniken Huitfeldt (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om svar på håndtering av habilitetsregelverket.

Samtlige måtte i utgangspunktet svare innen utgangen av dagen i dag.

RASER: Statsminister Jonas Gahr Støre hadde en klar beskjed til Dagbladets reporter under pressekonferansen da de nye statsrådene ble presentert. Video: NTB Vis mer

- Ba selv om ny frist

Nå bekrefter imidlertid leder i kontroll og kontrirusjonskomiteen, Peter Frølich (H), at landets nylig avgåtte utenriksminister Anniken Huitfeldt har fått utsatt frist for å svare på komitéens spørsmål.

Det begrunnes med mandagens statsrådsskifte.

- Hun ba selv om å få utsatt fristen, og vi har gitt henne til i morgen å komme med et svar. Det er helt rimelig og påvirker ikke komiteens arbeid, sier Frølich til Børsen.

Det var tidligere i sommer at Huitfeldt selv opplyste at ektemannen Ola Flem hadde gjennomført en rekke aksjehandler mens hun var statsråd. Disse handlene hadde gjort henne inhabil, innrømmet hun.

Åpnet ikke etterforskning

Huitfeldt vedgikk at hun ikke hadde oppfylt sin plikt om å holde seg orientert om Flems kjøp og salg av aksjer.

MÅTTE GÅ: Anniken Huitfeldt ble mandag erstattet av Espen Barth Eide (Ap) som Norges utenriksminister. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅTTE GÅ: Anniken Huitfeldt ble mandag erstattet av Espen Barth Eide (Ap) som Norges utenriksminister. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Økokrim kikket på saken, og konkluderte etter kort tid med at Huitfeldt ikke hadde delt informasjon som førte til ektemannens aksjehandler. Det ble derfor ikke åpnet etterforskning mot henne.

Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har kommet til at det er grunn til å tro at utenriksministeren har vært inhabil i flere saker.

Mandag tok saken, som nevnt, en ny dramatisk vending da det ble klart at statsminister Jonas Gahr Støre hadde bedt henne om å gå av som Norges utenriksminister.

Støre sa mandag at det var spørsmål om tillit etter habilitetssaken som utløste avgangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer