Får uventet støtte: - Dette vil vi ha

SV legger fram forslag til ny skatteordning, og har både arbeidsgiverne og arbeidstakerne i ryggen.

SKATT: Torgeir Knag Fylkesnes og SV legger fram et nytt skatteforslag for Stortinget. Det får tommelen opp fra Virke. Foto: Berit Roald / NTB
SKATT: Torgeir Knag Fylkesnes og SV legger fram et nytt skatteforslag for Stortinget. Det får tommelen opp fra Virke. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

- Vi håper at de ser at det er en noe aller parter er enige om, og at de ikke bare avviser det automatisk fordi det kommer fra opposisjonen.

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes snakker om hvordan han håper regjeringen vil reagere på deres forslag til nye skatteordning.

Nytt fradrag

Fylkesnes ønsker nemlig at alle nye skatteordninger i framtida skal rigges på en måte som gjør at man jobber for å nå klimamålene.

Derfor mener SV det vil være en god idé å la seg inspirere av ordningen SkatteFUNN, som gjennom mange år har gitt norske bedrifter insentiver til å drive med utvikling og forskning, ved at de kan få et skattefradrag på opp til 20 prosent.

Nå legger SV fram forslag til en ny ordning fram for Stortinget: MiljøFUNN.

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake med forslag om å innføre en ny FUNN-ordning - MiljøFUNN. Ordningen kommer i tillegg til SkatteFUNN. Den nye ordningen skal gi skattefradrag til forskning og utvikling på miljøteknologi, og sirkulære produksjonsmåter og forretningsmodeller, og omstilling til slike. For å skape insentiv til grønn forskning og utvikling skal den nye ordningen være gunstigere enn SkatteFUNN.

Stortinget ber regjeringen utrede og vurdere hvordan FUNN-ordningene kan bidra til økt organisasjonsgrad og lærlingandel», heter det i forslaget fra SV.

Virke: - Dette har vi etterlyst

Det som er litt utenom det vanlige denne gang, er at SV har fått med seg hele bredden i næringslivet. Både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden stiller seg positive til det.

- Vi har egentlig, i flere år, etterlyst en sånn stimuleringsordning i bærekraftig miljøteknologi. Vi har pekt på den modellen med SkatteFUNN, og at SV fremmer dette er bra. Det er vi positive til, lyder dommen fra administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen.

Virke-sjefen forteller at organisasjonen hans har tatt til orde for å gå gjennom hele skattesystemet for å se om det er skodd for en mer sirkulær og bærekraftig økonomi.

- MiljøFUNN vil være et tiltak som bruker den delen av systemet for den omstillingen bedriftene må gjennom, sier Kristensen.

- Koster penger å omstille

At Handel og Kontor stiller seg bak SVs forslag, er kanskje litt mindre overraskende, men de er uansett, som arbeidsgiverne, positive til forslaget.

- Det er helt i tråd med det vi ønsker, fordi det handler om å få på plass gode virkemidler til å utløse det grønne skiftet i varehandelen og tjenestene, sier 2. nestleder i Handel og Kontor, Lena Reitan.

- Vi trenger ordninger som gjør at det lønner seg å gå fra en lineær kjøp og salg, bruk og kast, til en sirkulær økonomi der ting deles, repareres og gjenbrukes. Vi vet at det koster penger.

For SVs del blir akkurat denne saken viktig å ha med seg inn mot valget til høsten. Skulle det gå som meningsmålingene antyder, at et regjeringsskifte betinger SV-støtte, vil den nye skatteordningen ligge i potten som et viktig krav fra SV.

Fylkesnes mener det vil ha veldig positive miljøeffekter, blant annet ved at det kan gjøre grønne prosjekter som hittil ikke har vært økonomisk gunstige, forsvarlige.

- Det er bunnlinja som teller, og dette kan bidra til at noen kan få realisert prosjekter de har jobbet for å få gjennom lenge, sier SV-toppen.

Håper på ja fra Stortinget

Handel og Kontor mener staten må på banen med gode ordninger.

- Det handler om at bedriftene skal overleve, og for vår del at våre medlemmer skal ha en jobb å gå til i morra og framover. Overgangen til sirkulær økonomi må gå gjennom trygge og gode lønns- og arbeidsvilkår. At de ansatte skal få nødvendig kompetanse i tide, og anstendige arbeidsvilkår, sier Reitan.

Kristensen i Virke sier at SkatteFUNN har vist seg å være en ubyråkratisk ordning som har truffet de små og mellomstore bedriftene som gjerne faller utenfor de store ordningene.

- Så da er MiljøFUNN en god idé for å stimulere for å få fart på det grønne skiftet, sier Kristensen.

- Det er ikke ofte Virke og Handel og Kontor slår seg sammen og er enig med SV?

- Antakeligvis ikke, men når man har gode forslag, så er ikke vi vanskelige å be. Vi er tydelige på at vi mener dette er bra, og vi håper Stortinget er tydelige på at de vil ha dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer