Meklinger i kø

Fare for flystreik: - Lite hyggelig

SAS-pilotenes streikevarsel ulmer i bakgrunnen. Men allerede i helga kan norsk luftfart bli rammet av streik blant flyteknikere.

STREIKEFARE: Norsk luftfart kan være rammet av to streiker én uke før den mye omtalte fristen for SAS-pilotene. Det kan bety trøbbel for reisende fra Gardermoen og andre flyplasser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STREIKEFARE: Norsk luftfart kan være rammet av to streiker én uke før den mye omtalte fristen for SAS-pilotene. Det kan bety trøbbel for reisende fra Gardermoen og andre flyplasser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du ser dem sjelden, men medlemmene av Norsk Flyteknikerorganisasjon (NFO) er helt avgjørende for at flyet ditt kan ta av.

I dag møtes NFO og NHO Luftfart hos riksmekleren for å forsøke å bli enige om en ny avtale, etter at forhandlingene brøt sammen 26. mai.

Fristen for å bli enige er midnatt natt til lørdag. Blir det ikke enighet, går 31 flyteknikere umiddelbart ut i streik. Dermed kan flyginger for Norwegian, SAS og Widerøe bli bakkefaste.

Blir det konflikt, kommer første opptrapping av streiken allerede fra mandag, med 75 nye NFO-organiserte. Dermed vil hver fjerde flytekniker ha lagt ned arbeidet.

Hope seg raskt opp

NFO-leder Jan Skogseth slår fast at en eventuell streik blant flyteknikerne vil merkes fra dag én.

- Ut fra hvor få vi egentlig er, og i tillegg underbemannet fra før, så vil dette få umiddelbare konsekvenser. Dessuten vil det raskt bli et etterslep, der det hoper seg opp med fly som er satt på bakken. Så konsekvensene av en streik vil øke for hver dag, sier Skogseth til Børsen.

Han understreker at bemanningsutfordringer er et viktig tema i meklinga.

- Vi har store rekrutteringsproblemer til yrket og store problemer med å holde på folk. Da tenker vi at det er naturlig å se på vilkårene, sier NFO-lederen.

Tydelig melding

Samme dag er det meklingsinnspurt mellom bakkemannskaper organisert i Fellesforbundet og NHO Luftfart.

160 flyarbeidere går ut i strek fra tirsdag 21. juni dersom denne meklingen ikke fører fram.

STREIKEFARE: Det kan gå mot streik i SAS fra 29. juni. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair kaller det en dårlig situasjon for alle involverte. Vis mer

I første omgang er det varslet streik for medlemmer i Aviator i Bergen og Widerøe Ground Handling i Trondheim, med fortløpende vurdering av eventuell opptrapping, ifølge Fellesforbundets tariffnettsider.

Meklinga om flyoverenskomsten er et resultat av at hele 85 prosent av medlemmene stemte nei til det framforhandlede resultatet.

- Her er medlemmenes tilbakemelding entydig. Det tror jeg også arbeidsgiver legger merke til, sier forhandlingsleder Dag-Einar Sivertsen i Fellesforbundet.

Flyoverenskomsten omfatter bakkemannskap som flyteknikere, mekanikere, stuere, sjåfører, rengjøringspersonell og folk som blant annet jobber med lasting og lossing.

45 000 reisende

Dersom disse to meklingene ikke fører fram, vil med andre ord store deler av norsk luftfartsbransje være satt ut av spill allerede ei uke før meklingsfristen 29. juni for 900 SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark.

BRUREMARSJ: Hans Majestets Kongens Garde går viralt etter å ha sunget for SAS' flyverter på vei til London for å feire dronning Elizabeths 70 år på tronen. Video: Vegar Stenbakk. Vis mer

En eventuell pilotstreik i SAS er anslått å ramme rundt 250 avganger og 45 000 reisende daglig, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

Formelt står striden om revidering av tariffavtalene, men pilotforeningenes misnøye med selskapets rekruttering til SAS Link og SAS Connect spiller selvfølgelig inn.

- Lite hyggelig

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair påpeker at konsekvensene av eventuelle streiker blant flyteknikere og bakkepersonale avhenger av hvor mange som blir tatt ut og fordelingen på de ulike lufthavene.

- Men det er klart. Nå er det mye på en gang. Og i bakgrunnen ulmer SAS. Så for de som skal ut og reise i nærmeste framtid er ikke dette noe hyggelig, sier Elnæs til Børsen.

Særlig hyggelig er det heller ikke for bransjen, understreker han.

- Dette skjer i en allerede hardt prøvet bransje, som trenger alle de inntekter de kan få etter to år med pandemi, sier Elnæs.

Administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart ønsker ikke å kommentere på stridsspørsmål i de ulike meklingene.

- Det er ikke mye jeg kan si om innholdet. Men vi legger til grunn at vi skal finne en løsning. Det vil alltid være vårt utgangspunkt, sier Lothe til Børsen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer